Вересневі ринки — як вітамінна кондитерська: прилавки ломляться від фруктів і ягід, усе красиве і смачне, але, на відміну від солодощів із кондитерських, ще й корисне.
Style розібралося, на які вітаміни та мінерали багаті ці плоди і яку користь вони приносять організму.
Чим корисний кавун
![Чим корисний кавун. Фото: Elena Koycheva / Unsplash](https://images.weserv.nl/?w=600&we=1&url=https%3A%2F%2Fnew-thepage.fra1.digitaloceanspaces.com%2Flive%2Fmedia%2F155437%2Felena-koycheva-y-fejoqibao-unsplash.jpg%3Fv%3D1630576776)
Чим корисний кавун. Фото: Elena Koycheva / Unsplash
Смак кавуна ми любимо й пам'ятаємо з дитинства. Що можна сказати про його користь? Кавун містить вітаміни А і С, а також вітаміни групи В, магній і калій. Він відрізняється низькою калорійністю — тут лише 27 — 30 калорій на 100 грамів. Це значно менше, ніж у багатьох інших фруктах і ягодах із низьким вмістом цукру. Важливо знати, що деякі поживні речовини, що містяться в кавуні, особливо корисні для здоров'я серця. Крім того, він сприяє вивільненню застійної жовчі і є прекрасним сечогінним.
Порада: щоб вибрати стиглий кавун, потрібно по ньому постукати. Якщо чуєте дзвінкий звук, кавун буде смачним.
Чим корисна диня
![Чим корисна диня. Фото: Oriol Portell / Unsplash](https://images.weserv.nl/?w=600&we=1&url=https%3A%2F%2Fnew-thepage.fra1.digitaloceanspaces.com%2Flive%2Fmedia%2F155438%2Foriol-portell-abwqpfnbdms-unsplash.jpg%3Fv%3D1630576828)
Чим корисна диня. Фото: Oriol Portell / Unsplash
Смак і запах пізніх польових динь більш насичений, їх набагато рідше обробляють нітратами. Диня багата на вітаміни А, В, С, залізо, калій, кальцій, магній. Також у ній містяться пектини та каротин. Диню рекомендують для профілактики серцево-судинних захворювань. Цей продукт виводить токсини, заспокоює нерви, знижує рівень холестерину в крові й запобігає розвитку атеросклерозу. Народна медицина рекомендує диню в разі виснаження.
Порада: диню вибирають за вираженим запахом. Не варто поєднувати її з молочними продуктами та алкоголем.
Чим корисні сливи
![Чим корисні сливи. Фото: Charles Deluvio / Unsplash](https://images.weserv.nl/?w=600&we=1&url=https%3A%2F%2Fnew-thepage.fra1.digitaloceanspaces.com%2Flive%2Fmedia%2F155435%2Fcharles-deluvio-vrj7y64zwus-unsplash.jpg%3Fv%3D1630576902)
Чим корисні сливи. Фото: Charles Deluvio / Unsplash
У сливі корисним є не тільки м'якуш, але й багата на клітковину шкірка. Сливи містять велику кількість вітаміну А, С, В, РР, а також мікроелементів: там і залізо, і калій, і магній. Цей продукт використовують для профілактики запальних процесів. Крім того, це відмінний жовчогінний і сечогінний засіб. Плюс сливи захищають печінку і зміцнюють кістки.
Порада: також корисний чорнослив — у цього продукту високі антибактеріальні властивості.
Чим корисний виноград
![Чим корисний виноград. Фото: Alec Gomes / Unsplash](https://images.weserv.nl/?w=600&we=1&url=https%3A%2F%2Fnew-thepage.fra1.digitaloceanspaces.com%2Flive%2Fmedia%2F155475%2Fallec-gomes-kveaxfrz-3u-unsplash-1-3.jpg%3Fv%3D1630581860)
Чим корисний виноград. Фото: Alec Gomes / Unsplash
У вересні визріває найсолодший виноград. Його користь для організму важко переоцінити — вітамінний склад винограду дає змогу знімати нервову напругу й помітно відновлює сили та енергію. Ця ягода багата на вітаміни А, С, В6, а також мінерали: калій, кальцій, залізо, фосфор, магній і селен. Виноград знижує рівень холестерину в крові, запобігає утворенню тромбів, покращує роботу серця і зміцнює стінки судин.
Порада: для профілактики хвороб серця найефективнішим вважається не білий, а чорний виноград.
Чим корисний інжир
![Чим корисний інжир. Фото: Deidre Schlabs / Unsplash](https://images.weserv.nl/?w=600&we=1&url=https%3A%2F%2Fnew-thepage.fra1.digitaloceanspaces.com%2Flive%2Fmedia%2F155436%2Fdeidre-schlabs-krjfd0uamlm-unsplash.jpg%3Fv%3D1630577012)
Чим корисний інжир. Фото: Deidre Schlabs / Unsplash
Інжир — один із найсолодших фруктів. Він містить велику кількість мінералів: залізо є корисним у разі анемії; калій сприяє правильній роботі серцево-судинної та нервової систем. А ще інжир знижує тиск і запобігає утворенню тромбів. Забезпечує організм вітамінами А і К, каротином, вітамінами групи В і аскорбіновою кислотою. Великий вміст кальцію допомагає зміцнити опорно-руховий апарат.
Порада: якщо шукаєте фрукти з великим вмістом заліза, то беріть інжир. Тут заліза більше, ніж у яблуках.