Апетитні рум'яні панкейки, що гіркою височать на тарілці, очікуючи акомпанементу у вигляді меду чи варення, — що може бути приємнішим зранку? Зазвичай ними ласують у вихідні, але ми готові розказати, як зробити панкейки варіантом сніданку на кожен день. Будь-який рецепт панкейків з нашої добірки надзвичайно швидкий, простий та вимагає лише продуктів, що завжди є в холодильнику.
Як зробити панкейки: правила
Для початку розкажемо універсальні правила, що допоможуть отримати ідеальні панкейки. Використовуйте їх у будь-якому з рецептів з нашого ТОП-5:
- Просіявши борошно перед додаванням його до тіста, ви надасте страві додаткової легкості та пишності.
- Смажте на сухій (без олії) і добре розігрітій на середньому вогні сковороді, бажано з товстим дном та антипригарним покриттям.
- Перевертайте панкейки, коли помітите на поверхні появу маленьких пухирців. З іншого боку смажте 1-2 хвилини до появи рівномірного рум'янцю.
- Трапляється, що перший панкейк прилипає та розривається при перегортанні. У такому випадку трохи змастіть сковорідку олією та протріть паперовою серветкою — і сміливо продовжуйте.
- Подавайте зі: сметаною, вареннями, свіжими чи замороженими ягодами, медом, нутелою, кленовим сиропом, згущеним молоком — варіантів безліч, залежить від смаку та продуктів, що маєте на кухні.
А тепер до справи — точніше, до способів приготування. Найчастіше панкейки рецепт мають на основі молока. Шукаючи панкейки рецепт українською, першим знайдете саме цей інгредієнт як основу. З нього і почнемо.
Пишні панкейки на молоці
Швидкий і надійний рецепт, завдяки якому ви отримаєте пухкі, ніжні та рум'яні панкейки. З поданої кількості інгредієнтів отримаєте сніданок на двох, для більшої родини сміливо подвоюйте кількість.
Інгредієнти для панкейків на молоці:
Молоко — 200 мл
Яйце — 1 шт.
Борошно — 200 г
Цукор — 30 г
Олія соняшникова чи кокосова — 30 мл
Сода чи розпушувач — 5 г
Ванілін — 1 г
Сіль — 1 дрібка
Як приготувати панкейки на молоці
Збийте яйце з цукром, сіллю та ваніліном. Додайте молоко, добре збийте отриману масу. Поступово вводьте просіяне борошно з розпушувачем до молочно-яєчної суміші, добре перемішайте та додайте олію, знову перемішайте.
Смажте панкейки на сухій сковороді на середньому вогні по 1-2 хвилини на кожну зі сторін. Зауважте, що для смаження другої сторони знадобиться трохи менше часу.
Панкейки на кефірі
Щоб отримати пишні панкейки на кефірі, краще трохи підігріти його чи хоча б довести до кімнатної температури.
Інгредієнти для панкейків на кефірі:
Борошно — 160 г
Кефір — 200 мл
Яйце — 1 шт.
Олія соняшникова чи кокосова — 2 ст. л.
Цукор — 40 г
Сода чи розпушувач — 0,5 ч. л.
Як приготувати панкейки на кефірі
В мисці ретельно перемішайте кефір, яйце, цукор та олію. Просіяне з розпушувачем борошно поступово додавайте до рідкої маси та знову добре розмішайте. Отримане тісто за консистенцією нагадуватиме густу сметану. Смажте панкейки на сухій розігрітій сковороді до появи приємного рум'янцю.
Панкейки на йогурті
Для цього рецепту знадобиться натуральний йогурт без цукру та смакових добавок жирністю близько 3%.
Інгредієнти для панкейків на йогурті:
Йогурт — 200 мл
Борошно — 100 г
Яйце — 1 шт.
Цукор — 60 г
Олія соняшникова чи кокосова — 2 ст. л.
Розпушувач — 5 г
Сіль — 1 дрібка
Як приготувати панкейки на йогурті
Гарно, до однорідної маси змішайте у мисці яйце, цукор, олію та сіль. Додайте йогурт (має бути не холодніше кімнатної температури, краще трохи теплий), знову якісно перемішайте. Поступово всипте попередньо просіяне з розпушувачем борошно, на низьких обертах міксера чи вінчиком доведіть тісто до стану негустої сметани. Випікати класичним способом на сухій сковороді.
Панкейки на воді
Приємна звістка для тих, у кого закінчилося і молоко, і кефір, і йогурт: існує не менш вдалий рецепт панкейків на воді. Робіть, не вагаючись.
Інгредієнти для панкейків на воді:
Борошно — 250 г
Яйця — 2 шт.
Вода — 250 мл
Цукор — 2 ст. л.
Олія оливкова чи кокосова — 2 ст. л.
Розпушувач для тіста — 2 ч. л.
Ванілін — 1 г
Сіль — 0,5 ч. л.
Як приготувати панкейки на воді
Відокремте жовтки від білків, білки тимчасово приберіть в холодильник. Жовтки з'єднайте з водою та гарно збийте. В отриману рідину всипте борошно, попередньо просіяне з розпушувачем, та ванілін. Перемішайте до однорідного стану, додайте олію та знову перемішайте.
В іншій мисці збийте охолоджені білки та сіль. Поступово додаючи до білків цукор, доведіть міксером до стану стабільної пишної піни. З'єднайте білкову піну з тістом та перемішайте до однорідності на низьких обертах міксера чи вручну. Вуаля, можна випікати як зазвичай.
Корисні бананові панкейки
Щоб зробити панкейки не лише смачними, але й максимально легкими та корисними, знадобиться рисове борошно (не містить глютен) та банани (працюють як натуральний підсолоджувач). Візьміть для рецепта стиглі фрукти.
Інгредієнти для бананових панкейків:
Банани — 2 шт.
Яйце — 1 шт.
Борошно рисове — 100 г
Молоко — 30 мл
Розпушувач — 5 г
Як приготувати бананові панкейки
Зніміть з бананів шкурки та розчавіть м'якоть виделкою до стану пюре. Додайте молоко та яйце, гарно перемішайте. Додайте просіяне з розпушувачем борошно до бананової маси. Розмішайте до однорідного стану та випікайте на сухій розігрітій сковороді, як зазначено вище. Ось і все, неймовірно простий та здоровий сніданок готовий.