Осінь — найкращий час для кулінарних експериментів. Холодна погода за вікном — гарний привід почастувати себе смачними стравами з гарбуза. Цей овоч не тільки корисний для здоров'я, а й може стати чудовим гарніром, основою для супу чи навіть десертом.
Style зробило добірку рецептів класичних і незвичайних страв із гарбуза.
Американський пиріг із гарбузом і корицею

Американський пиріг із гарбузом та корицею. Фото: Dilyara Garifullina / Unsplash
Гарбузовий пиріг — візитівка американської кухні: цей осінній десерт часто готують на Гелловін і День подяки. Важлива складова пирога — не тільки гарбуз, а й прянощі, зокрема кориця та мускатний горіх. Однак зустрічаються й рецепти з імбирем, гвоздикою та запашним перцем.
Інгредієнти:
- пшеничне борошно — 400 г;
- вершкове масло — 250 г;
- куряче яйце — 3 шт.;
- гарбуз — 900 г;
- цукор — 200 г;
- вершки (30%) — 200 мл;
- кориця, ванілін — за смаком;
- сіль за смаком.
Як готувати гарбузовий пиріг із корицею:
- змішати просіяне борошно із сіллю;
- перетерти суміш із м'яким маслом, потім потроху додати збите яйце та замісити тісто;
- скатайте тісто в кулю, загорнути в плівку та залишити його в холодильнику на 30 — 50 хвилин;
- очистити гарбуз, видалити насіння та нарізати м'якоть кубиками;
- покласти нарізаний гарбуз у каструлю з товстим дном або сотейник, додати води та варити, поки овоч не стане м'який, а вода не випарується;
- розім'яти варений гарбуз на пюре;
- розкачати тісто на злегка притрушеній борошном поверхні та застелити ним круглу низьку форму діаметром близько 30 см;
- поверх тіста покласти аркуш паперу для запікання та насипати будь-яку крупу, щоб корж зміг рівномірно пропектися;
- випікати в духовці протягом 15 хвилин за 190 оС;
- збити гарбузове пюре з 2 яйцями, цукром, вершками, сіллю та прянощами;
- отриману суміш вилити у форму із запеченим тістом;
- випікати пиріг 50-55 хвилин за 180 оС;
Подавати гарбузовий пиріг потрібно охолодженим.
Лазанья з гарбузом

Лазанья з гарбузом. Фото: RitaE / pixabay
Лазанья — класична італійська страва, яка складається з пластів тіста, що чергуються з різною начинкою. Традиційно лазанью готують на основі рагу з м'ясним фаршем, залитим соусом бешамель та посипаним пармезаном.
Однак у різних регіонах Італії начинка може змінюватися. Жодних суворих правил немає, тому гарною начинкою для лазаньї може стати навіть гарбуз.
Інгредієнти (на 4 порції):
- гарбуз — 300 г;
- листи лазаньї — 10 шт.;
- волоські горіхи — 50 г;
- тертий пармезан — 70 г;
- рослинна олія — 2 ст. л.;
- вершкове масло — 30 г ;
- борошно — 2 ст. л.;
- молоко 2 скл.;
- червоний мелений перець;
- мускатний горіх;
- сіль за смаком.
Як готувати лазанью з гарбузом:
- очистити від шкірки гарбуз та натерти його на великій терці;
- приготувати соус бешамель: розтопити вершкове масло на сковороді, додати борошно та смажити його до коричневого кольору;
- обережно влити гаряче молоко та добре розмішати;
- приправити сіллю, тертим мускатним горіхом та прокип'ятити 4-5 хв;
- обсмажити горіхи та подрібнити їх блендером;
- натерти сир на великій терці;
- закип'ятити воду в каструлі, додати олію, покласти пласти лазаньї та варити їх 3-4 хв;
- розігріти духовку до 180 оС;
- вилити на дно форми соус;
- покласти лист лазаньї;
- викласти шар тертого гарбуза, посипати горішками, полити соусом та посипати пармезаном;
- таких шарів потрібно зробити декілька;
- верхній шар лазаньї треба рясно посипати тертим сиром та горіхами;
- запікати лазанью протягом 20-25 хвилин до готовності.
Суп у гарбузі

Гарбузовий суп. Фото: Kirill Ermakov / Unsplash
Гарбузовий суп — ще одна традиційна страва, яку в США готують на День подяки. Він може бути в різних варіантах, як із м'ясом, так і вегетаріанський. Також можна приготувати суп та подати його просто в гарбузі.
Інгредієнти для супу:
- гарбуз — 500 г;
- хліб — 1 скибочка;
- твердий сир — 30 г;
- вершки — 80 мл;
- чорний мелений перець за смаком.
Інгредієнти для супу в гарбузі:
- гарбуз вагою 3 кг;
- вершкове масло — 7 ст. л.;
- сіль за смаком;
- цибуля — 1 шт.;
- хлібні крихти — 1,5 скл.;
- мелений мускатний горіх — 1/2 ч. л.;
- сушена шавлія — 1/2 ч. л.;
- молотий чорний перець за смаком;
- тертий сир грюєр — 50 г;
- лавровий лист — 2 штуки;
- курячий бульйон — 4 скл.;
- вершки — 1/2 скл.
Як приготувати суп у гарбузі:
- розігріти духовку до 180 оС;
- з гарбуза зрізати верхівку, яка потім стане кришкою;
- очистити гарбуз від насіння;
- змастити гарбуз однією столовою ложкою вершкового масла зсередини, посипати сіллю та поставити на деко;
- розтопити шість столових ложок вершкового масла в сковороді на середньому вогні;
- додати нарізану цибулю та смажити до прозорості близько 10 хвилин;
- всипати хлібні крихти та смажити ще протягом 2 хвилин;
- додати мускатний горіх, шавлію та приправити сіллю та перцем;
- зняти цибулю з вогню, додати натертий сир і влити суміш у гарбуз;
- влити бульйон, щоб заповнити гарбуз, не доходячи до верху на 2 пальці;
- покласти лавровий лист і накрити кришкою гарбуза;
- випікати гарбуз півтори години до кипіння бульйону;
- вийняти гарбуз із духовки, влити вершки;
- перед поданням на стіл потрібно ложкою з довгою ручкою зняти гарбузову м'якоть зі стінок гарбуза.
Гарбузова каша з рисом

Гарбузова каша. Фото: kkppwoshizhu / pixabay
Ще одна популярна страва — це гарбузова каша, вона може бути на молоці чи на воді, солодка або ні. Крупа може бути різна. Така страва стане смачним частуванням як для дітей, так і для дорослих.
Інгредієнти:
- гарбуз — 1 кг;
- рис — 1 ст.;
- молоко — 1 л;
- цукор — 4-5 ст. л.;
- вода — для замочування;
- вершкове масло — за смаком;
- сіль — 0,5 ч. л.
Як готувати гарбузову кашу:
- почистити гарбуз та нарізати його великими кубиками;
- покласти в каструлю та залити водою, щоб вона повністю покривала гарбуз;
- варити гарбуз на середньому вогні 20-30 хвилин до готовності;
- подрібнити гарбуз у блендері, залити його молоком та добре перемішати;
- поставити гарбуз на вогонь та довести до кипіння, постійно помішуючи;
- промити рис та додати до гарбуза;
- суміш варити на повільному вогні 30 хвилин;
- додати до суміші сіль, цукор та вершкове масло;
- накрити каструлю кришкою та дати каші настоятися близько години.
Деруни з гарбузом

Деруни з гарбузом. Фото: locrifa / pixabay
Інгредієнти:
- гарбуз — 500 г;
- картопля — 500 г;
- пшеничне борошно — 2 ст. л.;
- яйце — 2 шт.;
- рослинна олія — 75 мл;
- сметана — 100 мл;
- сіль.
Як готувати деруни з гарбузом:
- вимити гарбуз та картоплю, очистити та натерти на терці;
- додати жовтки, пшеничне борошно, сіль та перемішати;
- білки збити та додати до суміші картоплі та гарбуза;
- поставити суміш на 10 хв у тепле місце;
- випікати оладки на олії в сковороді з антипригарним покриттям;
- подавати страву варто зі сметаною чи будь-яким соусом за смаком.