Facebook Pixel

Страви з гарбуза, які ви полюбите: ТОП-5 простих і надійних рецептів

Гастро/Їжа

Автор

Холодний сезон ідеальний для того, щоб урізноманітнити меню стравами з гарбуза.

Він багатий на вітамін С, калій, селен, клітковину та антиоксиданти — отже, підтримує імунітет. Довго зберігається та зберігає корисні властивості — тобто, дотягне до весни. А ще талановито створює цікаві смакові комбінації як у солодких, так і в солоних стравах.

Наша добірка ідей, що приготувати з гарбуза, складається з простих і сучасних рецептів. Лише доступні складники та мінімум зусиль і часу. Переконайтеся у потенціалі помаранчевого красеня, спробувавши рецепти з гарбуза для всіх випадків життя: від зігріваючого супу до домашніх десертів.

Запечений гарбуз з травами

Найцінніше в цій страві, окрім простоти, — універсальність. Гарбуз запечений у духовці можна їсти як самостійну страву, подавати як гарнір чи додавати в салати.

Запечений гарбуз. Фото: Рixabay

Запечений гарбуз. Фото: Рixabay

Інгредієнти для запеченого гарбуза з травами:

  • Гарбуз — 1 кг
  • Олія оливкова — 2-2,5 ст. л.
  • Сіль, перець мелений — за смаком
  • Часник — 3-4 зубчики
  • Розмарин — 2-3 гілочки

Як приготувати запечений гарбуз з травами

QuoteЗауважте, що гарбуз рецепти приготування дозволяє легко коригувати. Він гарний фон для страв. Імпровізуйте, додаючи на вибір корицю, копчену паприку, кардамон, гвоздику, куркуму, кмин, імбир. Результатом стануть чудові і різноманітні гарніри до страв із м'яса чи риби.

Наріжте сирий гарбуз зі шкіркою на невеликі кубики (приблизно 3х3 см) чи скибки товщиною близько 1 см.

Приготуйте заправку: оливкова олія, сіль, перець. Додайте розмарин та подрібнений часник.

Рівномірно розкладіть змащені заправкою шматочки гарбуза на застелене пергаментним папером деко та відправте в духовку. Запікайте 45-60 хвилин за температури 180-200 °C. Готові шматочки легко протикаються виделкою та мають апетитну скоринку, але ще далекі від консистенції пюре.

Салат із запеченого гарбуза, фети та шпинату

Приклад того, як запечений гарбуз стає основою для салату з неймовірним поєднанням смаків.

Інгредієнти для салату з запеченого гарбуза:

  • Запечений гарбуз — 600 г
  • Олія оливкова — 50 мл
  • Бальзамічний оцет — 2 ст. л.
  • Мед — 1 ст. л.
  • Сіль — за смаком
  • Перець мелений — за смаком
  • Горіхи (кедрові, волоські чи пекан) — 35 г
  • Листя шпинату — 150 г
  • Фета — 70-100 г

Як приготувати салат з запеченого гарбуза

Залиште печений гарбуз охолонути до ледь теплого стану чи кімнатної температури. В окремій ємності приготуйте заправку: змішайте оливкову олію, бальзамічний оцет, сіль, перець і мед.

QuoteПорада: можна замінити листя шпинату на руколу, результат не постраждає.

Підсмажте горіхи на сухій сковороді на середньому вогні до появи золотавого відтінку та яскравого аромату.

Викладіть листя шпинату у салатну миску та збризніть частиною заправки, легенько перемішайте. Далі викладіть на шпинат ¾ кількості фети та ¾ кількості горішків. Обережно перемішайте салат. Перед подачею на стіл посипте зверху залишками фети та горішків.

Яскравий і затишний гарбузовий крем-суп

Ніжна кремова консистенція і жовтогарячий колір роблять гарбузовий суп скарбом холодного сезону.

Гарбузовий крем-суп. Фото: Рixabay

Гарбузовий крем-суп. Фото: Рixabay

Інгредієнти для гарбузового крем-супу:

  • Гарбуз — 700 г
  • Курячий чи овочевий бульйон — 350 мл
  • Цибуля ріпчаста чи порей — 1 шт.
  • Часник — 1-2 зубчики
  • Вершки 20% — 70 мл
  • Вершкове масло — 20 г
  • Сіль — за смаком
  • Грінки та/або гарбузове насіння для подачі

Як приготувати гарбузовий крем-суп

Гарбуз, очищений від шкірки, наріжте шматочками — чим меншими, тим швидше приготується страва. Очищену цибулю наріжте, часник почистьте.

QuoteПорада: додаючи в цей суп карі чи кардамон, отримаєте східну версію, а орегано та базилік — середземноморську. Суп — як полотно художника.

Цибулю злегка карамелізуйте у каструлі на вершковому маслі. Додайте в каструлю часник і гарбуз і залийте бульйоном (чи водою) так, щоб рідина накрила усі овочі. Доведіть до кипіння, зменште нагрів та варіть 15-20 хвилин, до повної готовності гарбуза (він стане м'яким).

Зніміть з вогню і за допомогою блендера доведіть до однорідної консистенції. Додайте сіль, перець за смаком. Наступний крок — влийте в суп вершки, добряче перемішайте та ще раз доведіть його до кипіння. Вуаля, обід готовий.

Суперпрості мафіни з гарбуза

Ніщо не може бути приємніше, ніж запах свіжої домашньої випічки. Хіба що запах випічки з гарбузом.

Інгредієнти для мафінів з гарбуза:

  • Цукор — 400 г
  • Олія рослинна рафінована — 100 мл
  • Яйця — 3 шт.
  • Пюре з гарбуза, попередньо запеченого чи відвареного — 250-300 г
  • Вода — 100 мл
  • Борошно — 600 г
  • Розпушувач — 1 ч. л.
  • Мелена кориця — 3/4 ч. л.
  • Мелений мускатний горіх — 1/2 ч. л.
  • Сіль — 1 ч. л.
  • Родзинки — 200 г
  • Горіхи волоські подрібнені — 200 г

Як приготувати мафіни з гарбуза

У великій мисці збийте блендером цукор, олію, яйця, гарбуз і воду.

В іншій мисці з’єднайте борошно, розпушувач, спеції та сіль.

Додайте сухі інгредієнти, а також горіхи та родзинки до гарбузової суміші і добре перемішайте. Розкладіть тісто у змащені маслом форми для кексів, заповнюючи їх на ¾ об’єму.

Випікайте при 200 °C протягом 15 хвилин. Діставши з духовки, залиште ще на 5-10 хвилин у формочках. Звісно, якщо маєте прокачану силу волі.

Гарбузовий хліб як цікава альтернатива банановому

Якщо вам до вподоби популярний солодкий банановий хліб, обов'язково спробуйте гарбузовий варіант з м’яким вологим м'якушем і пряним ароматом.

Гарбузовий хліб. Фото: Рixabay

Гарбузовий хліб. Фото: Рixabay

Інгредієнти для гарбузового хліба:

  • Борошно — 200 г
  • Цукор — 150 г
  • Сода — 0,5 ч. л.
  • Розпушувач — 1 ч. л.
  • Мелена кориця — 1 ч. л.
  • Мелений імбир — 0,5 ч. л.
  • Яйця — 2 шт.
  • Масло вершкове — 120 г (плюс 20 г на змащення форми).
  • Пюре з гарбуза, попередньо запеченого чи відвареного — 200 г

Як приготувати гарбузовий хліб

Розігрійте духовку до 180 °C. Змастіть форму для випікання маслом.

У великій мисці змішайте сухі інгредієнти: борошно, цукор, соду, розпушувач, імбир та корицю.

Розтопіть вершкове масло. У другій мисці за допомогою блендера змішайте усі вологі інгредієнти: яйця, масло та гарбузове пюре.

З'єднайте у великій мисці обидві частини та збийте до однорідності. Викладіть тісто в підготовлену форму та випікайте в розігрітій духовці протягом 45-55 хвилин (перевірити можна зубочисткою, чи виходить сухою). Дайте гарбузовому хлібу охолонути у формі протягом 10-15 хвилин. Неодмінно захочете спекти ще і ще!

Запаси їжі під час війни. Як правильно підготуватися до зими 2022-2023 Здоров'я

Запаси їжі під час війни. Як правильно підготуватися до зими 2022-2023

Твій улюблений рецепт панкейків покроково: ТОП-5 смачних варіантів Гастро/Їжа

Твій улюблений рецепт панкейків покроково: ТОП-5 смачних варіантів

Суп, пиріг та лазанья: 5 смачних страв із гарбуза Життя

Суп, пиріг та лазанья: 5 смачних страв із гарбуза