Зацікавленість винними господарствами країни значно зросла. Сьогодні в Україні налічується вже майже сто виноробень. А ще кілька років тому ніхто навіть не міг припустити, що вітчизняні вина стануть настільки популярними й почнуть займати гідні позиції на внутрішньому ринку.
Більшість українських виноробів активно приймають у себе організованих туристів, ведуть просвітницьку роботу, влаштовують дегустації, проводять тематичні фестивалі. Водночас ресторатори відкривають бари, де пропонують винятково вина Made in Ukraine. Також усе частіше можна опинитися на трендовому food paring, де страву підтримано смаком нового не тільки для України, але і для Європи вина.
Але що найголовніше — наші виробники вина вперше в історії незалежної України привозять золоті нагороди з найавторитетніших конкурсів світу. Це зі свого боку говорить про нас як про виноробну країну, де в майбутньому з'являться сильні й конкурентні вина.
Так, по 95 балів (зі 100 можливих) від експертного журі британського Decanter World Wine Awards 2021 отримали два вина компанії Shabo — Шардоне Shabo Grande Reserve 2015 і Каберне Shabo Grande Reserve 2017. Ми звернулися до трьох експертів із проханням порекомендувати кращі винні позиції для дегустації в ювілейному для України 2021 році.

Фото: Remi Riviere / Unsplash
«Я великий фанат рислінгів, і коли я почала вивчати трохи глибше історію українського вина, виявилося, що на багатьох територіях сучасної України сорт рислінг був дуже поширений. Мені на очі потрапили архівні дані, датовані XIX — початком XX ст., де згадувався саме цей сорт як один із перспективних для нашої території. На жаль, ще нещодавно пляшки з написом на етикетці «Рислінг», які я бачила, були не більш ніж просто «вино біле». Сьогодні я вже можу порекомендувати два прекрасні українські зразки витриманих рислінгів із їхнім типовим «петрольним» і «гумовим» ароматом або, як говорять фахівці, «носом».

Євгенія Ніколайчук
Сомельє, суддя національної премії «Сіль», співзасновниця і керуючий партнер мережі винних барів Like a Local's Wine Bar
Про біле
«Рислінг рейнський» виноробного господарства «Князя П. М. Трубецького» 2016 року. Тут важливий саме цей рік. Також хороший «Рислінг резерв» від Beykush Winery 2018 року. На жаль, обидва вина сьогодні є в дуже обмеженій кількості.
Інше біле must try — «Тельті-Курук Grande Reserve» від виноробні Shabo. Торік мені пощастило брати участь у вертикальній дегустації цього вина (це одне й те саме вино, але різних років). Було представлено п'ять вінтажів, і ця дегустація показала, що вино «Тельті-Курук» із віком тільки поліпшується. Тому якщо знайдете в продажу «Тельті-Курук Grande Reserve» старших років, беріть не розмірковуючи.
Про червоне
Мій улюбленець — «Мерло» чернігівської виноробні Vinoman. Ще кілька років тому було важко уявити, що в Чернігові почнуть виробляти вино, але це факт. І роблять хлопці круто. Знову-таки тираж досить обмежений, але за ним варто полювати.
«Аліберне резерв. Одеський чорний» від винного Будинку Гігінеішвілі 2017 року. Цього року це вино визнали кращим з-поміж 33 зразків «одеського чорного» — локального українського сорту винограду. А тому я всім раджу обов'язково його спробувати. Суб'єктивно цей сорт стає цікавим саме з віком. І якщо хочете оцінити цей сорт по-справжньому, варто шукати старші вінтажі.
Zweigelt від тенісиста й винороба Сергія Стаховського. Сорт винограду, який уже точно не асоціюється з українським виноробством, хоча його періодично можна зустріти на виноградниках Закарпаття. Це перший експеримент Сергія із цим сортом і, по-моєму, дуже вдалий.
Про рожеве
«Рожевий квадрат» від виноробні Father's Wine. Дуже незвичайне вино з незвичайного сорту винограду «юпітер». Окрім усього іншого, ще й із нетипового для виноробства України регіону — Тернопільської області. Неймовірно харизматичне вино, аромат якого буквально вистрибує з келиха.
Про ігристе
Rose Brut Grand Reserve від Shabo. Якби мені довелося вибирати з-поміж усіх українських вин одне, яке я можу пити впродовж року, то це точно був би рожевий брют. Це вино про баланс, свіжість і «породу» в келиху. Вважаю, що його доречно пити щодня, щоб кожен ваш день був святковим.

Фото: Maksym Kaharlytskyi / Unsplash
«Для мене важливу роль відіграють сама виноробня та винороб/енолог, адже я не просто купую вино в магазині, а бачу своїми очима, наскільки чисто, акуратно, чесно, відкрито, зі знанням підходять люди до своєї справи. З кожним роком винороби покращують якість вина, багато експериментують, вчаться, обмінюються один з одним досвідом. В Україні немає жодного схожого вина — у всіх свій смак і стиль. Я люблю свою справу — винний туризм. Звісно, з кожної поїздки я привожу вина, які мені сподобалися найбільше, та презентую їх тим, хто хоче відкривати для себе світ українських вин: проводжу дегустації, показую відео та фото з виноробень, розповідаю про виноробів, адже саме вони — серце вина. За кожною пляшкою — кропітка праця й душа людини, яка створила вино. Мої рекомендації такі, і вибачте, що я не могла встояти, щоб не розповісти більше, ніж просило Style».

Тетяна Олевська
Засновниця тревел-агентства Friends Wine Travel
Про біле
Для мене «Шардоне-Рислінг» — любов із першого погляду! Золотого кольору, витримане 18 місяців у французьких і американських бочках. Вершкове і фруктове на смак, як, наприклад, «Шардоне» від винороба Руслана Ковалевського з його виноробні Korus Wine, розташованої в Кіровоградській області. Крім того, раджу Mr. Albariño, Beykush Winery; Sauvignon Blan від Юрія Данилюка, Kalyus Winery (Хмельницька обл.) і «Тельті-Курук Grand Reserve» від Shabo.
Про рожеве
Вино Rose Blend — з виноробні Korus Wine та від вищезгаданого винороба Руслана Ковалевського та Bohdan's Barbaryska — від одного з перших українських виноробів Богдана Павлія та виноробні Bohdan's Winery з регіону Бакота Хмельницької області.
Про червоне
Про червоне вино можу говорити годинами! Наприклад, Red Blend від Bohdan's Winery — витончене червоне в бордоському стилі. Також для мене найяскравіші вина із сорту «мерло» — Merlot Ace by Stakhovsky, Stakhovsky Wines із Закарпаття; Merlot Biologist Winery — з Київської обл.; Merlot Reserve виноробні Leleka Wines — з Одеської області.
Про оранж
«Оранж шардоне» Cassia Wine — вибух смаків у келиху. Тут і інжир, і курага, і чорнослив. Словом, неймовірний посмак!
Про ігристе
«Бісер» виноробні Івана Плачкова «Колоніст» — справжнє свято, особливо коли є можливість зрізати горлечко сабражем. Люблю це ігристе за елегантність, баланс кислотності й ноти запеченої хлібної скоринки.

Фото: Arnold Dogelis / Unsplash
«Українське виноробство переживає період активного розвитку. На ринок виходить багато малих господарств, які завдяки позитивним зрушенням у нашому законодавстві тепер можуть представити на наш із вами суд результат своєї праці. Великі компанії радують стабільною якістю, яка помітно покращилася, а поява на ринку великої кількості крафтових виноробів тільки підганяє їх.
Резюмуючи все це, можу сказати: українське виноробство не просто є — воно впевнено обстоює своє місце. Це підтверджують як інтерес до нього гостей нашої країни, так і численні нагороди на винних конкурсах міжнародного рівня. Кожного разу обираючи вітчизняний бренд на полиці магазину, рекомендуючи його нашим гостям, критикуючи під час дегустацій, ми з вами беремо участь у становленні українського виноробства. Цікаві вина в Україні, безумовно, є, а чи будуть видатні, гадаю, за наш вік дізнаємося».

Олександр Дружков
Сомельє столичного ресторану BEEF Meat & Wine
Про біле
Під час нещодавньої сліпої дегустації відкрив для себе «Ркацителі» від ДМК «Таврія» й «Шардоне» від Leleka Wines. Вони стали справжніми фаворитами цієї події, і не тільки на мою думку.
Про червоне
Що варто обов'язково спробувати із червоних вин, так це, звісно, вино із сорту «одеський чорний», який був виведений у нашій країні приблизно п'ятдесят років тому в Інституті виноградарства й виноробства імені В. Є. Таїрова. Дуже зрозумілим його створюють «Колоніст» і Villa Tinta. Хлопці на виноробні Biologist зважилися на іншу інтерпретацію цього сорту — роблять його максимально диким, але від цього не менш цікавим.
Про ігристе
З-поміж ігристих, за виробництвом яких наша країна посідає восьме місце у світі, особливо зазначу «Бісер» від виноробні «Колоніст» та ігристі вина лінійки Brut Grand Reserve від виноробні Shabo (як у білому, так і рожевому виконанні). Усі вони зроблені за класичною технологією шампанізації.