Facebook Pixel

Українські виноробні, де варто побувати цього літа

Гастро/Їжа

Автор

Українські винороби семимильними кроками створюють винну галузь в Україні. Кожне виробництво, куди ми рекомендуємо відправитися в подорож, зразкове в цьому напрямку.

Українські виноробні, які варто відвідати. Фото: Terry Vlisidis / Unsplash

Українські виноробні, які варто відвідати. Фото: Terry Vlisidis / Unsplash

Виноробня Shabo, село Шабо, Одеська область

Shabo — одне з найбільших в Україні виробництв вина. Масштабно тут займаються і інформуванням населення, створивши свій Центр культури вина. Коли приїдете, замовте екскурсію, під час якої почуєте про швейцарських колоністів, котрі прибули в ці краї в 1822 році. Вони заклали в регіоні основи виноробства. У Центрі культури вина покажуть двохсотрічні підвали, павільйони сучасного виробництва тихих та ігристих вин, арт-галерею, музей.

Дегустацію проводять у залі, розташованій на кілька поверхів нижче рівня землі. Тут ви побачите, яку кількість нагород отримали вина Shabo за всю історію бренду. А гаряча новина така, що кілька днів тому команда Shabo привезла 95 балів зі 100 за два вина — Каберне Shabo Grande Reserve 2017 і Шардоне Shabo Grande Reserve 2015 — з одного з найвпливовіших дегустаційних конкурсів світу Decanter World Wine Awards. Вперше в історії українського виноробства!

Тому після насиченого дня в Центрі культури вина Шабо продовжуйте знайомство з лінійками вин Shabo і смачними стравами в ресторані «Шабський дворик», який знаходиться буквально через дорогу. І, безумовно, сюди варто приїжджати на цілий день.

Виноробня «Князя Трубецького», село Веселе, Херсонська область

Нинішнє винне господарство на берегах мальовничого Дніпра — колишня власність князя Трубецького. Його маєток, на жаль, не зберігся в пристойному вигляді та стоїть напівзруйнованим, а ось будівлю виноробні 1900 року нові власники дуже органічно й естетично відреставрували. До слова, щоб домогтися можливості на використання прізвища в назві виноробні, спеціально провели пошуки нащадків роду, благополучно їх знайшли й отримали дозвіл.

Місцеві вина тут також багаті на історію. Перші виноградники були закладені в 1896 році. У 1900 році на всесвітній виставці в Парижі «Рислінг» виноробного господарства Трубецького отримав Гран-прі. За радянських часів тут проводилися знамениті тоді «Оксамит України» та «Перлина степу». Нині на виноробні «Князя Трубецького» виготовляють сухі вина за класичними французькими технологіями.

Туристам тут проведуть цікаву екскурсію, продемонструють унікальні раритети — пляшки з вином, знайдені в схованці під час реставрації, які були випущені в господарстві більше ста років тому, і лабіринти старовинних підвалів. Склепінні стелі останніх відновлювали буквально по квадратному сантиметру.

За радянських часів їх примудрялися покривати олійною фарбою. Після очищення в підземних приміщеннях знову відновилася належна для зберігання вина температура та рівень вологості. До слова, це одна з небагатьох виноробень в нашій країні, де можна прямо на території оселитися в готелі з басейном. Гастрономічні задоволення забезпечать у місцевому ресторані.

«Колоніст», село Криничне, Одеська область

Винне господарство Івана Плачкова, в минулому міністра енергетики України, розташоване в Українській Придунайській Бессарабії. Тут традиції виноробства беруть свій початок ще за часів Фракійського царства, Стародавньої Греції, Римської імперії. Виявляється, в цих місцинах навіть межа Римської імперії проходила, про що свідчать археологічні дослідження стародавніх Троянових Валов, побудованих імператором Трояном.

Але історія «Колоніста», що стала ідеєю для назви вина, почалася набагато пізніше, в XVIII столітті, коли в ці місця переселялися багато народностей, зокрема болгари, нащадком яких є і сам Іван Плачков. Сьогодні винороб відроджує свою малу батьківщину. Його виноградники розкинулися вздовж берегів озера Ялпуг, а особлива гордість виноробні — це сорти винограду «Одеський чорний» і «Сухолиманський», які є автохтонними в Україні.

Крім вина, в «Колоністі» активно розвивають виробництво власного масла з виноградних кісточок, бессарабського бальзамічного оцту та косметичних засобів для шкіри тіла на основі винограду. Іван і його дружина Алла до пандемічних часів проводили наприкінці літа фестиваль молодого вина. Цю подію варто відвідати.

Chizay, місто Берегово, Закарпатська область

Поблизу старовинного містечка Берегово, що практично на кордоні з Угорщиною, знаходиться Chateau Chizay. Є тут ще один музей виноробства в Україні, де докладно розкажуть про багатовікові традиції цього промислу в Закарпатті.

Власне, Чіз — це реальний історичний персонаж, який володів виноградниками в місцевому урочищі ще в далекому XIII столітті. Сучасний виноробний комплекс заснований і створений тут практично з нуля в 1995-му. Близько трьохсот гектарів виноградників стрункими рядами насичуються мінералами унікальних для цього регіону вулканічних грунтів.

Якщо пощастить, можете потрапити на майстер-клас із малювання або на заняття йогою серед виноградників. Ну а якщо в день вашого візиту у графіку немає ніяких подій, то пройдіться недавно створеним у Chateau Chizay туристичним маршрутом по виноградниках на Малій горі.

Дегустувати вина радимо в місцевому ресторані. Він, до речі, єдиний в Україні, розташований посеред мальовничої долини з виноградниками. А залишитися на ніч можна тут же, в камерному готелі Chateau Chizay, в якому всього три номери.

Виноробня «Бейкуш», село Чорноморка, Миколаївська область

Минулого року сімейній виноробні «Бейкуш» виповнилося десять років. 11 гектарів їхніх виноградників розташовані на мисі Бейкуш, береги якого, з одного боку омиваються Березанським лиманом, з іншого — Бейкушською затокою.

Колись господарі — справжні ентузіасти своєї справи, починали виробництво з випуску декількох сотень пляшок на рік. Але навіть через роки дотримуються політики «краще менше, та краще». Це прагнення себе виправдовує, адже вина «Бейкуш» — виняткові.

На виноробні воліють використовувати рідкісні експериментальні сорти винограду та пробувати нетрадиційні бренди. Їхні вина не масові, а випускаються невеликими «тиражами». Тут завжди раді гостям. Розкажуть про тонкощі свого особливого виноробства, організують дегустацію.

Biologist, село Лісники, Київська область

Ще одне господарство новітнього покоління українських виноробів — Biologist, яке знаходиться під Києвом. Його виноградники розташовані не тільки на пагорбах Київщини, а й в Одеській області. Як анонсують на сайті Biоlogist, при виробництві вина засновники виноробні навмисно відмовилися від загальноприйнятих правил виробництва.

Тут стали шукати свій власний шлях розвитку і витримки вина і знайшли його в тому, щоб мінімально втручатися в природні процеси ферментації та суворого контролю температури. Також при вирощуванні винограду тут використовують органічні види добавок.

Засновника Biologist Ігоря Петренка можна послухати особисто, якщо відправитися в Biologist на дегустацію вин. Цікаво, що до food paring з вином тут ставляться дуже скрупульозно і відповідально — це, по суті, поїздка на повноцінний гастрономічний обід із дегустацією з десяти видів вина, включаючи і біодинамічні. У вартість дегустації входить і подарунок — пляшка вина Biologist на вибір.

Рецепт дня: сливовий пиріг від The New York Times Життя

Рецепт дня: сливовий пиріг від The New York Times

Інвестиції у вино. З чого почати, що й де купувати Гастро/Їжа

Інвестиції у вино. З чого почати, що й де купувати

Яке вино українського виробництва варто мати в домашній колекції. Рекомендації експертів Гастро/Їжа

Яке вино українського виробництва варто мати в домашній колекції. Рекомендації експертів