Напередодні найсмачніших новорічних свят бренд-шеф мережі «Сільпо» Марко Черветті ділиться бразильским рецептом крем-карамелі.

Марко Черветті, бренд-шеф мережі «Сільпо». Фото: «Сільпо»
Історія цього рецепту налічує століття. Крема каталана, крем-карамель, крем-брюле, крем святого Йосипа, португальський крем – це все про одне й те саме. Рецептуру, яку на територію Бразилії привезли португальці, місцеве населення довело до досконалості.
Інгредієнти для приготування крем-карамелі
- Білий цукор – 60 г
- Згущене молоко – 800 г (2 банки)
- Свіже молоко – 800 г
- Кокосова стружка – 15 г
- Курячі яйця – 10 шт.
Як пріготувати крем-карамель
- Беремо сотейник і робимо карамель – до цукру додаємо трошки води і топимо його на великому вогні, постійно помішуючи. Карамель кипітиме – будьте обережні. Варимо карамель до темного кольору і переливаємо у ємніть, яку потім поставимо до духової шафи. Розподіляємо карамель по дну ємності, обережно нахиляючи так, щоб вона рівним шаром лягла і на дно, і трохи на боки ємності. Відставляємо карамель охолоджуватись у безпечне місце. Вона все ще дуже гаряча
- Додайте в блендер дві банки згущеного молока і потім стільки ж (800 г) свіжого.
- Не дайте пропасти ані краплі згущенки. Наповніть порожні банки від неї свіжим молоком, ретельно перемішайте аби змити залишки згущенки з боків банок, вилийте молоко в блендер.
- Наступний крок – додати до блендеру жовтки. Щоб отримати більш щільний крем, можна додати до 10 жовтків. Щоб отримати легшу консистенцію, додайте декілька жовтків і декілька цілих яєць. Спробуйте один раз довільну кількість – і потім варіюватимете за своїм смаком. Збийте всю молочно-яєчну масу у блендері до однорідного стану.
- Візьміть ємність із застиглою карамеллю. Висипте на карамель шар кокосової стружки, зверху обережно вилийте суміш з блендера. Поставте ємність з крем-карамеллю до заздалегідь розігрітої до 180°С духовки і випікайте хвилин 40. Потім дайте десерту охолонути і просто перекиньте на тарілку так, щоб шар карамелі був зверху.
- Наріжте десерт, прикрасьте його шоколадним топінгом або топленим шоколадом. І – танцювати самбу!
Фото на обкладинці: J.luis Esqubvel / Unsplash