
Страви на святвечір та страви на різдво в Україні: рецепти. Фото: unsplash / Libby Penner
Планувати меню на Святий вечір не лише відповідально, але й цікаво. Перелік того, які страви готують на Різдво в Україні, відрізняється залежно від регіонів. За церковними канонами готується 12 пісних страв на Різдво. Але головне, щоб святкова вечеря була смачною, різноманітною і затишною. Саме для отримання такого результату ми склали добірку ідей, що готувати на Різдво: від основних блюд до солодких ласощів. До 12 страв на Різдво від входять: пісні страви на Святвечір, традиційні страви на Різдво, а також прості та сучасні різдвяні страви.
Кутя — базова страва на Святвечір
Головна страва великого свята. Традиційно кутю готують із пшениці, але існують варіанти з перловкою, булгуром та рисом.
Інгредієнти для куті:
- пшениця для куті — 150 г
- горіхи волоські — 100 г
- мак — 100 г
- мед — 3 ст. л.
- родзинки — 100 г
- сухофрукти — 100 г
- цукор — 50 г
Як приготувати кутю з пшениці
Пшеницю залийте на ніч холодною водою. Опісля змініть воду та відваріть пшеницю на малому вогні протягом 35-40 хвилин після закипання. Злийте воду, в якій варили, та промийте пшеницю чистою холодною водою. Основа готова. Мак залийте окропом та лишіть на 15 хвилин, злийте воду та перетріть зернятка в макітрі чи в блендері до побіління маси. З родзинками і сухофруктами подібна процедура: залийте гарячою водою та лишіть на 10-15 хвилин. Злийте воду та обсушіть. Сухофрукти та горіхи подрібніть. Додайте в пшеницю мак, родзинки, горіхи, сухофрукти та мед. За бажанням Ви можете зробити кутю густою, як кашу, чи більш рідкою. Розбавляти кутю треба узваром — як його приготувати, читайте нижче.
Узвар для заправки куті та як святковий напій
Насичений ароматами та смаками узвар буде прикрасою столу.
Інгредієнти для узвару:
- вода — 3 л
- яблука сушені — 200 г
- груші сушені — 200 г
- родзинки — 100 г
- чорнослив — 100 г
- курага, сушена вишня, шипшина — за бажанням (по 50-100 г)
- мед до смаку
Як приготувати узвар на святковий стіл
Промийте всі сухофрукти, замочіть на 10-15 хвилин, злийте воду. В каструлю налийте воду, поставте на середній вогонь. Через 5 хвилин додавайте сушені яблука, ще через 5 хвилин — груші, ще через 5 хвилин — родзинки і чорнослив. Доведіть до кипіння та вимкніть вогонь, дайте настоятися під кришкою. Додайте мед.
Вареники з капустою
Чесно кажучи, для 12 страв на Різдво список можна скласти одними лише варениками. Варіантів безліч: солодкі та солоні, з грибами, картоплею, пшеницею і маком, гречкою та квашеною капустою, з вишнями, сиром та усілякими комбінаціями продуктів. Пропонуємо для страви на Святвечір зробити вареники з капустою.
Інгредієнти для вареників з капустою:
- борошно — 400 г
- вода — 200 мл
- олія — 3 ст. л.
- сіль — 1 ч. л.
- капуста білокачанна — 400 г
- морква — 1 шт.
- цибуля — 1 шт.
Як приготувати вареники з капустою на Різдво
Приготуйте заварне тісто. Підігрійте воду до стану майже кипіння. В окремій мисці змішайте борошно, 2 столові ложки олії, дрібку солі. В борошно влийте гарячу воду, помішуючи в процесі ложкою. Коли тісто трохи остигне, замісіть його руками, додаючи борошно за потребою, щоб не липло до рук. Ваша мета — досягти еластичного пружного тіста. Сформуйте з тіста кулю та оберніть в харчову плівку, залиште відпочити на 20-30 хвилин. Цього часу вистачить, щоб приготувати начинку. Підсмажте на олії натерту на крупній тертушці моркву та дрібно нарізану цибулину до золотистого кольору. Додайте на сковороду дрібно нашинковану капусту, тушкуйте овочі на маленькому вогні 15-20 хвилин, періодично помішуючи. Посоліть. Тісто розкатайте тоненько, зробіть кружечки діаметром 6-7 см, кладіть начинку в середину кружечків та щільно защипніть краї півколом. Варіть вареники в окропі 2-3 хвилини після спливання.
Солодкі вареники з маком (вони ж креплики)
Свята вечеря страви передбачає найрізноманітніші, і це гарна нагода спробувати щось нове, як от вареники з маком. Тісто можете зробити за тим же рецептом. Для начинки промийте 150 грамів маку, залийте окропом, залиште на 30-40 хвилин. Окремо промийте родзинки та залийте окропом на 10-15 хвилин. Злийте воду з маку та розітріть його у макітрі (керамічному горщику) чи блендером, додайте 2 ст. л. цукру, перемішайте. Додайте родзинки, знову перемішайте. Солодка начинка готова.
Тушкована капуста з грибами
Традиційна пісна і корисна страва. Вживати можна як гарячою, так і холодною — однаково смачно.
Інгредієнти для приготування тушкованої капусти з грибами:
- капуста — половина качана середнього розміру
- цибуля — 1 шт.
- печериці — 300 г
- сушені гриби — 50 г
- кмин — 1 ч. л.
- сіль, перець до смаку
- олія — 3-4 ст. л.
Як приготувати тушковану капусту з грибами
Залийте сушені гриби окропом, залиште на 15-20 хвилин. На сковороді з олією на маленькому вогні протушкуйте дрібно нашинковану капусту, додайте до неї кмин, сіль, перець за смаком та протоміть до м'якості. На окремій сковороді на олії протягом 10-15 хвилин смажте нарізану цибулю, нарізані печериці та вимочені сушені гриби. З'єднайте капусту та гриби, можна додати трохи окропу, солі та перцю. Тушкуйте овочі з грибами на маленькому вогні протягом 20 хвилин.
За бажанням в процесі можна додати подрібнені помідори чи томатну пасту. Це надасть легкої кислинки.
Різдвяні пампушки: рецепт
Хочете чогось дійсно особливого? Спробуйте приготувати традиційні львівські пампушки на Різдво — неймовірно ніжні, пухкі та радісні.
Інгредієнти для різдвяних пампушок:
- борошно — 600 г
- молоко — 300 мл
- цукор — 120 г
- дріжджі пресовані — 30 г
- яйця — 4 шт.
- олія — 30 г
- масло вершкове — 30 г
- ванільний цукор — 10 г
- сіль — 0,5 ч. л.
- горілка — 10 г
Як приготувати різдвяні пампушки
Приготуйте опару: до теплого молока (близько 37-40 °C) додайте столову ложку цукру, подрібнені дріжджі та близько 100 грамів борошна. Перемішайте, залиште на 20 хвилин. Збийте 1 яйце та 3 жовтки в однорідну масу. Розтопіть вершкове масло, просійте борошно (500 г). Акуратно перемішуючи опару, поступово додавайте до неї яйця, цукор та ванільний цукор, вершкове масло та олію, сіль та горілку. Борошно додавайте порційно, по 100 грам, делікатно вимішуючи спочатку ложкою чи вінчиком, потім рукою. Тісто має залишитися всередині ніжним та тягучим, але триматися цілою купою, не розтікаючись по столу. Далі вимішуйте тісто руками на поверхні, змащеній олією, ще 5-10 хвилин. Якщо прилипатиме до рук, руки теж змастіть олією. Тісто покладіть під рушник чи плівку, лишіть підходити на 20-30 хвилин в тепле місце. Коли воно збільшиться в об'ємі вдвічі, притисніть руками та знову накрийте ще на 20-30 хвилин.
Тим часом приготуйте начинку. Це може бути запарений мак з подрібненими родзинками, горіхами та медом. Підійдуть також консервовані вишні (без соку) чи густе варення.
Готове тісто розкачайте на столі, присипаному борошном. Половину площі тіста використайте під начинку: викладайте її купками по одній чайній ложці на відстані 7-10 см одна від одної. Накрийте другою половиною тіста та за допомогою склянки сформуйте пампушки, занурюючи склянку в обидва шари тіста навколо начинки.
В каструлі розігрійте близько літра олії. В киплячу олію обережно помістіть пампушки (по 3-4 штуки за раз) та варіть їх по 1-1,5 хвилини. Достаньте пампушки, викладіть на тарілку та посипте цукровою пудрою.
Пісні голубці з рисом і грибами
Не менш смачні, ніж звичні з м'ясом.
Інгредієнти для пісних голубців:
- капуста — 1 середній качан
- морква — 1 шт.
- цибуля ріпчаста — 1 шт.
- шампіньйони — 400 г
- рис — 150 г
- томатна паста — 2 ст. л.
- сіль, перець, паприка до смаку
Як готувати пісні голубці до різдвяного столу
Зніміть верхні листя з капусти, акуратно виріжте кочережку. Зануривши капусту в окріп, акуратно, один за одним, знімайте з неї листки. З охолоджених листків зріжте усі товсті прожилки. Відваріть рис. Овочі очистіть, моркву натріть на тертці, цибулю і гриби подрібніть. Подрібнені овочі смажте на олії в сковороді на повільному вогні, додавши через 6-8 хвилин сіль, перець, рис та паприку. Тушкуйте начинку ще близько 8-10 хвилин, потім дайте охолонути. Кладіть холодну начинку в центр капустяного листка, завертаючи кожен з них рулетиком і загортаючи кінці всередину. Складіть готові рулетики в каструлю, залийте до половини водою та тушкуйте під кришкою 35-40 хвилин на повільному вогні. Додайте соус з томатної пасти, розбавленої водою, та потушіть ще 20 хвилин.
Різдвяний кекс з сухофруктами та горіхами
Інгредієнти для різдвяного кексу:
- борошно — 170 г
- вершкове масло — 150 г
- цукор — 120 г
- яйця — 3 шт.
- розпушувач — 1 ч. л.
- сухофрукти (чорнослив, курага, родзинки) — 150 г
- горіхи — 50 г
- бренді чи ром — 2 ч. л.
- ванілін — дрібка
- мед — 1 ст. л.
Як готувати різдвяний кекс
Промийте сухофрукти та залийте їх окропом на 15 хвилин. Злийте воду та поріжте чорнослив та курагу на дрібні шматочки. Залийте сухофрукти бренді чи ромом на 1,5-2 години. Очищені горіхи підсушіть на сухій сковороді, подрібніть. В окрему посудину розмістіть подрібнене кубиками вершкове масло, додайте мед, цукор, доведіть до стану однорідної маси за допомогою міксера. Додайте яйця, знову змішайте міксером. Наступними в масу додавайте ванілін та борошно, змішане з розпушувачем. Якісно вимісіть густе тісто, до якого прийшла черга додати сухофрукти та горіхи. Перемішайте, щоб вони рівномірно розподілилися у масі. Розігрійте духовку до 180 °C. Випікайте кекс у формі, змащеній вершковим маслом чи застеленій пекарським папером, близько 40-45 хвилин.
Заливний короп (філе)
Можете обрати для цієї страви іншу рибу — підійде також лосось чи судак. Готуйте за добу до подачі на стіл.
Інгредієнти для приготування заливної риби:
- короп — 1,5 — 2 кг
- морква — 2 шт.
- селера — 2 стебла
- корінь петрушки — 1 шт.
- цибуля порей — 1 шт.
- лавровий лист — 2-3 шт.
- перець духмяний горошок — 6-7 шт.
- желатин — 1 ч. л.
Як приготувати заливну рибу
Рибу помийте, відріжте голову та хвіст, очистіть від кісток, наріжте філе на шматки. Протягом 1,5-2 годин проваріть у каструлі голову, хребтову кістку та хвіст разом зі спеціями та овочами. Процідіть бульйон крізь сито, доведіть до кипіння та зваріть у ньому шматочки рибного філе до готовності. Вийміть відварені шматочки риби, ще раз перевірте на наявність кісток. Бульйон процідіть, невелику кількість вилийте в окрему посудину, де розчиніть желатин. З'єднайте з основним обсягом бульйону та ще раз доведіть до кипіння, остудіть. Варену моркву можете нарізати кружальцями чи цікавіше — квіточками чи зірочками. Викладіть шматочки риби у форму, прикрасьте морквою, зеленню, залийте охолодженим відваром. Поставте в холодильник для застигання.
Вінегрет до Різдвяного столу
Пісний, смачний, яскравий і корисний салат.
Інгредієнти для приготування вінегрету:
- картопля — 3-4 шт.
- морква — 2 шт.
- буряк — 1 шт.
- огірки солоні — 2-3 шт.
- квашена капуста — 100 г
- горошок солодкий консервований — 1 банка
- сіль, перець, олія для заправки
- зелень
Як приготувати вінегрет
Відваріть усі овочі до готовності, остудіть та почистіть з них шкірку. Наріжте кубиками картоплю, моркву, буряк та огірки. Додайте квашену капусту, сіль, перець, олію та дбайливо перемішайте. Зелень прикрасить салат та додасть вітамінів.
Пісні деруни без яєць
Деруни — традиційна закарпатська різдвяна страва, яку, проте, люблять в усіх регіонах.
Інгредієнти для пісних дерунів:
- картопля — 1 кг
- цибуля середнього розміру — 2 шт.
- борошно — 30 г
- часник — 2 зубчики
- сіль, чорний мелений перець до смаку
Як приготувати пісні деруни
Очищену картоплю натріть на мілкій тертці, туди ж додайте терту ріпчасту цибулю. Відтисніть та злийте сік, залишаючи крохмаль. Додайте подрібнений часник, борошно, сіль та перець, перемішайте. Розігрійте сковороду з олією, викладайте картопляну масу у формі оладок та смажте по 3-4 хвилини з двох сторін.
Шампіньйони з горгонзолою і медом
Грибні страви на Різдво в Україні популярні споконвіку. І хоча шампіньйони з горгонзолою і медом, на відміну від інших страв в нашому списку, не є традиційними, ми радимо спробувати сучасний рецепт приготування грибів.
Інгредієнти для приготування шампіньйонів з сиром і медом:
- шампіньйони (великі) —10-12 шт.
- мед рідкий — 50 г
- сир горгонзола — 300 г
- олія оливкова — 4 ст. л.
- сіль, перець до смаку
Як приготувати шампіньйони з сиром і медом
Гриби промийте, просушіть, видаліть ніжки. У кожну виїмку у шляпці печериць додайте трохи меду, потім начиніть сиром (по 1-1,5 ч. л. в кожен шампіньйон). Розігрійте духовку до 180 °С. Викладіть грибні заготовки на деко, застелене пекарським папером, сиром догори, посоліть, поперчіть, збризніть оливковою олією. Запікайте протягом 10 хвилин. Перед подачею прикрасьте зеленню.