
Чи можна змішувати різні алкогольні напої між собою та які ризики це створює
Уже незабаром Різдво та Новий рік, які українці традиційно відзначають у колі родини та друзів. Під час таких застіль поширеною практикою є вживання алкогольних напоїв. Однак також нерідко їх між собою змішують, попри поширене уявлення про більш негативний вплив на організм та інтенсивність похмілля.
з’ясував, чи дійсно під час застіль не можна змішувати різні алкогольні напої між собою, а також до яких наслідків це призведе.
Чи можна змішувати алкогольні напої між собою
Не можна змішувати між собою алкогольні напої, в основі яких лежать різні спирти. Саме це призводить і до важкого сп'яніння, і до похмілля.

Оскільки печінка налаштовується на роботу з одним видом спирту, їй важко працювати з різними одночасно.
Крім цього, різні напої по-різному впливають на шлунок, що в поєднанні створює додаткове навантаження

Алкогольні напої
Які бувають види спиртів та алкогольних напоїв
Спирти та алкогольні напої бувають декілька видів, а саме:
- виноградний алкоголь — вино, ігристі вина (шампанське), коньяк, бренді,
- зернового походження — віскі, горілка, джин, пиво,
- фруктово-ягідні спирти — те саме бренді, яке настояне на фруктах чи ягодах, лікери, наливки та настоянки,
- спирти з цукрової тростини — ром, кашаса.
Також існують ароматизовані спирти, які вироблять на будь-якому спирті. Зокрема, їх роблять з чорної патоки, зернового спирту, фруктів, після чого ароматизують певною рослинною сировиною.
Отриманий продукт виходить безбарвним, однак із сильним запахом ароматизаторів. До цієї групи належать: аквавіт, абсент, текіла та сотол.
Які алкогольні напої категорично не можна змішувати між собою
Категорично не можна змішувати горілку з віскі, оскільки це може призвести до непередбачуваних наслідків. Різниця у градусах та хімічному складі напоїв може негативно позначитися на самопочутті. Окрім цього, таке поєднання збільшує навантаження на печінку.

Віскі та горілка
Також не слід змішувати пиво та вино. Така комбінація може призвести до сильної інтоксикації. Зокрема, у великих кількостях це поєднання негативно впливає на засвоюваність алкоголю.
Попри те, що обидва види вина — біле та червоне — роблять з винограду, їх також не слід змішувати. Зокрема, таке поєднання зіпсує смак кожного з них і може призвести до більш швидкого сп'яніння та головного болю.

Біле та червоне вино. Фото: Alcomag
Не варто змішувати лікери та міцні напої. У лікерах багато цукру, тож поєднання з міцним спиртним може призвести до різкого підвищення рівня цукру в крові. Також це посилить алкогольну інтоксикацію і пришвидшить утворення токсичних речовин.
Не слід змішувати ігристі вина з горілкою. Пов’язано це з тим, що під час потрапляння у тепле середовище слизової оболонки ігристе вино починає бурхливо пінитися й виділяти вуглекислий газ. Це, своєю чергою, дратує стінки шлунка та кишківника, провокуючи посилений приплив крові до цих органів. Як наслідок, алкоголь моментально розноситься по організму і потрапляє в мозок набагато швидше.

Алкогольні напої
Найнебезпечнішим вважається поєднання вина та горілки. Комбінація цих алкогольних напоїв дратує стінки шлунка танінами й виводить з організму всю воду. В результаті у людини виникає сильний головний біль, неприємні відчуття в роті, погіршення концентрації та проблеми з кишківником.
Окрім цього, горілка проникає у кров повільніше, ніж вино. Тому якщо чергувати ці напої, можна не помітити ефекту сп’яніння. Таким чином, людина вип’є більше від норми і піддасть організм серйозному навантаженню.