Facebook Pixel

Готуємо найсмачніші деруни: ТОП-5 кращих рецептів

Гастро/Їжа

Деруни рецепт: топ-5 найкращих. Фото: unsplash / Max Griss

Деруни рецепт: топ-5 найкращих. Фото: unsplash / Max Griss

Деруни в українській кухні займають особливе місце. Десь поряд з борщем. Ми підготували найпростіші та одночасно найсмачніші ТОП-5 варіантів, як готувати деруни: класичні та з додаванням сиру, м’яса чи грибів. А для початку дізнайтеся лайфхаки, що допоможуть отримати дуже смачні деруни за будь-яких умов.

Прості поради, як зробити деруни ідеальними:

  • найніжніші і найпухкіші деруни отримаєте, використавши для натирання мілку тертку (або блендер, тоді структура дерунів стане максимально однорідною);
  • готуйте деруни з картоплі крохмалистої, не молодої. Натирайте її одразу після того, як почистили, не тримайте довго у воді;
  • після натирання злийте зайвий сік, але залиште крохмаль, що осів на дно;
  • натирайте картоплю, чергуючи з ріпчастою цибулею — це запобігає потемнінню картопляної маси;
  • зазвичай на деруни рецепт включає яйця, але картопля з високим вмістом крохмалю компенсує їх відсутність. Також, деруни без яєць вийдуть смачними, якщо додати до картопляної маси ложку сметани чи майонезу;
  • в процесі смаження регулярно перемішуйте картопляну масу, щоб вона була рівномірної консистенції, без виокремлення соку;
  • як зробити деруни більш хрусткими? — під час смаження не закривайте їх кришкою.

Деруни рецепт класичний: просто, швидко і дуже смачно

Мінімум продуктів і зусиль для приготування смачної та ситної страви.

Інгредієнти для класичних дерунів:

  • картопля — 1 кг
  • яйця — 2 шт.
  • цибуля середнього розміру — 2 шт.
  • борошно — 30 г
  • часник — 2 зубчики
  • сіль, чорний мелений перець до смаку

Як приготувати деруни з картоплі

Очищену картоплю натріть на тертці, в ту ж посудину додайте терту ріпчасту цибулю. Відтисніть сік. Додайте до овочевої суміші подрібнений часник, яйця, борошно, сіль та перець, ретельно перемішайте. Розігрійте сковороду з олією, викладайте картопляну масу у формі оладок та смажте по 3-4 хвилини з двох сторін. Подавайте теплими зі сметаною.

Спробуйте також швидкий соус до дерунів на основі йогурту: змішайте йогурт без добавок з тертим часником, сіллю та перцем.

Апетитні та ситні деруни з м'ясом

Страва, що запаморочить голову ароматом та смаком і точно не залишить голодним.

Інгредієнти для дерунів з м'ясом:

  • картопля — 1 кг
  • яйця — 2 шт.
  • борошно — 30 г
  • цибуля середнього розміру — 2 шт.
  • часник — 2 зубчики
  • сметана — 30 г
  • м'ясний фарш — 300-400 г
  • сіль, чорний мелений перець до смаку

Як приготувати деруни з м'ясом на сковороді

Натріть почищену картоплю, 1 цибулину та часник на дрібній тертушці. Додайте яйце, дрібку солі та перцю (за бажанням), борошно, яйця та сметану, перемішайте. В окремій посудині змішайте м'ясний фарш, подрібнену цибулину, дрібку солі, дрібку перцю. Розігрійте сковороду з олією. Викладіть картопляну масу у формі оладок. Зверху викладіть прошарок м'ясного фаршу, який, своєю чергою, накрийте шаром картопляної маси. Обсмажте з обох сторін по 3-4 хвилини до золотистої скоринки.

Оригінальні деруни з сиром

Чому б не збагатити деруни смаком улюбленого сиру? Легко і ефектно.

Інгредієнти для дерунів із сиром:

  • картопля — 1 кг
  • яйця — 2 шт.
  • борошно — 50 г
  • твердий чи напівтвердий сир — 100 г
  • цибуля середнього розміру — 1 шт.
  • часник — 2 зубчики
  • сіль, чорний мелений перець до смаку

Як приготувати деруни з сиром

З почищеної та натертої на мілкій тертці картоплі та цибулі видаліть зайвий сік (крохмаль залиште). Додайте до картоплі натертий сир (можна на крупній тертці), яйця, борошно, подрібнений часник, сіль та перець. Викладайте масу на розігріту сковороду з олією та смажте по 3-4 хвилини з двох боків.

Деруни з грибами на сковорідці

Традиційне і незабутньо смачне поєднання смажених картоплі і грибів.

Інгредієнти для дерунів з грибами:

  • картопля — 1 кг
  • яйця — 2 шт.
  • борошно — 100 г
  • сметана — 150 г
  • цибуля середнього розміру — 2 шт.
  • печериці чи сезонні гриби — 300 г
  • сіль, чорний мелений перець до смаку

Як приготувати деруни з грибами на сковороді

Очищену картоплю і цибулю натріть на мілкій тертці, додайте борошно, сметану, сіль та перець. Ретельно перемішайте. Вбийте яйця та знову гарно змішайте масу. Печериці заздалегідь наріжте невеликими шматочками та обсмажте, додайте до картопляної маси. Смажте деруни на олії на розігрітій сковороді з обох боків до появи золотистої скоринки, а подавайте зі сметаною чи йогуртовим соусом.

Гриби також можна використати для приготування соусу. Обсмажте на олії цибулю до прозорості та додайте дрібно порізані гриби. Посоліть, поперчіть за смаком. Заправте сметаною чи вершками, доведіть до закипання та додайте подрібнений часник, виключіть пательню. Залиште на 5-10 хвилин під кришкою і насолоджуйтесь поєднанням смаків.

Деруни з грибами по-закарпатськи

Насамкінець розкажемо, як приготувати деруни в духовці за закарпатською традицією. Рецепт займає трохи більше часу, але отримаєте неймовірно смачне і ефектне традиційне частування.

Інгредієнти для дерунів з грибами в горщику:

  • картопля — 1 кг
  • яйця — 2 шт.
  • цибуля середнього розміру — 3 шт.
  • борошно — 30 г
  • часник — 2 зубчики
  • сіль, чорний мелений перець до смаку
  • сметана — 150 г
  • сезонні гриби чи печериці — 300 г

Як приготувати деруни з грибами в духовці

Для початку приготуйте деруни за класичним рецептом, це основа страви. Окремо обсмажте подрібнені гриби та нарізану чверть кільцями цибулину. На дно порційних керамічних горщиків для запікання викладіть перший шар смажених дерунів. На них покладіть шар сметани та шар смажених грибів з цибулею. Покладіть новий шар дерунів, повторіть маніпуляції зі сметаною і грибами. Там почергово викладіть в горщики усі інгредієнти. Накрийте горщики та поставте в розігріту до 180 °C духовку на 15-20 хвилин. Смачного!

Альтернатива картоплі: чому варто їсти батат Гастро/Їжа

Альтернатива картоплі: чому варто їсти батат

Насіння чіа: суперфуд для схуднення і не тільки Гастро/Їжа

Насіння чіа: суперфуд для схуднення і не тільки

Що таке матча і чим вона корисна Гастро/Їжа

Що таке матча і чим вона корисна