Facebook Pixel

Готуємо глінтвейн вдома: ТОП-5 найкращих рецептів

Гастро/Їжа

Автор

Глінтвейн — офіційний напій холодного сезону. Зігріваючий, смачний, концентрований, швидко готується — потрібно лише кілька хвилин, щоб аромати вина і прянощів з’єдналися і зазвучали разом. Тим часом запаліть свічки та впустіть тепло і затишок у свій дім.

Наша добірка з п'ятьох базових рецептів допоможе готувати глінтвейн вдома у різний спосіб, залежно від настрою та наявності продуктів.

QuoteНа їх основі вийде робити будь-які варіації, експериментуючи з набором прянощів і фруктів. Щоб вдало зробити глінтвейн в домашніх умовах, скористайтеся простими порадами.

Як зробити глінтвейн: універсальні правила

  • варити напій краще в термостійкому скляному чи емальованому посуді, щоб не отримати на додачу до духмяного букета прянощів ще й металевий присмак;
  • не доводити до кипіння, максимальна температура підігріву 70-80 °C. На око орієнтуйтеся на появу пари над поверхнею вина;
  • краще додавати цілі прянощі, а не змелені в порошок, тоді отримаєте прозорий красивий напій;
  • після приготування дайте настоятися під кришкою хоча б 10-15 хвилин, щоб увесь букет ароматів гарно розкрився;
  • пийте глінтвейн з високих склянок з товстими стінками — напій остигатиме повільніше, і ви встигнете сповна насолодитися смаком.

Які вина обрати для домашнього глінтвейну? Найкраще смакуватимуть сухі червоні. Вони добре балансуються з усіма відтінками спецій та прянощів. У нашій добірці знайдете також ідеї, як варити глінтвейн з білого вина і навіть глінтвейн-рецепт без алкоголю. Але почнемо ми наш ТОП-5 з того, як приготувати глінтвейн класичним способом.

Глінтвейн рецепт класичний

Найпростіший та найпопулярніший спосіб приготування, де поєднання червоного вина та прянощів завжди виправдовує очікування.

Інгредієнти для глінтвейну за класичним рецептом:

Червоне сухе вино — 750 мл

Лимон — 0,5 шт.

Мед — 1 ст. л.

Кориця — 1 дрібка

Мускатний горіх — 1 дрібка

Кардамон — 1 дрібка

Гвоздика — 6 бутонів

Перець духмяний — 5 горошин

Як приготувати глінтвейн за класичним рецептом

QuoteЯкщо додати імбир, вийде глінтвейн, корисний при застуді.

Вилийте вино в ємність для нагріву, поставте на середній вогонь. Додайте мед, свіжовичавлений лимонний сік та прянощі, помішуйте до зникнення піни на поверхні вина та до появи пари. Вимкніть вогонь і потримайте 10-15 хвилин під закритою кришкою.

Фото: Рixabay

Фото: Рixabay

Легкий апельсиновий глінтвейн

Оцініть чарівне поєднання солодкуватого цитруса та вина.

Інгредієнти для апельсинового глінтвейну:

Червоне сухе вино — 750 мл

Апельсиновий сік — 500 мл

Апельсин — 1 шт.

Цукор коричневий — 120 г

Кориця — 2 палички

Як приготувати апельсиновий глінтвейн

В термостійкій посудині змішайте вино та апельсиновий сік, поставте на помірний вогонь, додайте цукор, корицю та подрібнену цедру апельсина. Помішуючи, доведіть напій до повного розчинення цукру та до появи пару. Дайте настоятись під щільно закритою кришкою. Подавайте зі скибочками апельсина.

Глінтвейн на основі чорного чаю

Цікавий пряний напій, що зігріває і бадьорить.

Інгредієнти для глінтвейну з чорним чаєм:

Червоне сухе вино — 750 мл

Чорний чай міцний — 100 мл

Мед — 3 ст. л.

Гвоздика — 3 бутони

Родзинки — 10-15 шт.

Лавровий лист — 2 шт.

Як варити глінтвейн з чорним чаєм

Поставте на помірний вогонь термостійкий посуд та змішайте у ньому вино з чаєм, додайте мед, родзинки, гвоздику. Доведіть напій до появи пару, проваріть близько 10 хвилин, за кілька хвилин до закінчення покладіть лавровий лист. Вимкніть вогонь та дайте настоятись під кришкою.

Фото: Рixabay

Фото: Рixabay

Нарядний глінтвейн з білого вина

Цікава альтернатива класиці з м'яким та делікатним смаком. Готують білий глінтвейн найчастіше на основі сухого чи напівсухого вина.

Інгредієнти для глінтвейну на основі білого вина:

Біле вино — 750 мл

Вода — 200 мл

Цукор — 100 г

Мед — 2 ст. л.

Апельсини — 2 шт.

Лимон — 1 шт.

Гвоздика — 3 бутони

Кориця — 2 палочки

Мускатний горіх — 1 дрібка

Як варити глінтвейн на основі білого вина

Вичавте сік з одного апельсина, змішайте з вином та водою, поставте на помірний вогонь. Додайте цукор та мед, помішуйте напій, поки цукор повністю не розчиниться. Наріжте апельсин та лимон кружальцями та додайте до напою. Далі черга гвоздики, кориці та мускатного горіха. Помішуючи суміш, доведіть приблизно до 70 °C та протомить 10-15 хвилин. Виключіть вогонь та дайте настоятися ще стільки ж часу під кришкою.

Смачний глінтвейн рецепт без алкоголю

Чарівність глінтвейну полягає в цікавому поєднанні смакових акцентів, тому і безалкогольний варіант підніме настрій не гірше класичних варіантів з градусом. Дивіться, як робити глінтвейн на основі соку — виноградного (краще червоного), гранатового чи вишневого.

Інгредієнти для безалкогольного глінтвейну:

Сік — 1 літр

Апельсин — 0,5 шт.

Цукор — 2 ст. л.

Кориця — 2 палички

Гвоздика — 4 бутони

Лавровий лист — 2 шт.

Як приготувати безалкогольний глінтвейн

Поставте каструлю з соком на помірний вогонь та додайте корицю, гвоздику, лавровий лист і цукор. Поріжте половинку апельсина скибочками та додайте в напій. Потримайте на повільному вогні близько 10 хвилин, не доводячи до кипіння. Після того як знімете з вогню, дайте настоятися під кришкою ще 5-10 хвилин — і насолоджуйтеся симфонією ароматів і смаків.

Насіння чіа: суперфуд для схуднення і не тільки Гастро/Їжа

Насіння чіа: суперфуд для схуднення і не тільки

Що таке матча і чим вона корисна Гастро/Їжа

Що таке матча і чим вона корисна

Ігристе Made in Ukraine Гастро/Їжа

Ігристе Made in Ukraine