Facebook Pixel

Рецепт куті на Різдво: ТОП-5 смачних і простих варіантів

Гастро/Їжа

Кутя рецепт: ТОП-5 на будь-який смак. Фото: evaportal.com.ua / Pinterest

Кутя рецепт: ТОП-5 на будь-який смак. Фото: evaportal.com.ua / Pinterest

За традицією, кутя відкриває різдвяну вечерю. Для неї використовуються лише пісні інгредієнти, але ж яка смакота в результаті! Звісно, якщо маєте гарний рецепт приготування куті на Різдво. Ми приготували 5 варіантів, як приготувати смачну кутю з різних продуктів, маючи небагато часу. До того ж кутя на Різдво неодмінно вдасться, якщо дотримуватися простих порад:

  • мед використовуйте натуральний, рідкий (якщо застиг, то розтопіть);
  • щоб горіхи залишалися сухенькими та хрусткими, краще додавати їх до куті безпосередньо перед подачею на стіл;
  • крім класичних складників типу родзинок, волоських горіхів та маку, спробуйте урізноманітнити смак куті за допомогою сушеної журавлини, кураги, чорносливу, мигдалю, кеш'ю;
  • до смаку, можете залишити кутю густою, як кашу, чи розбавити її до більш рідкого стану за допомогою узвару чи теплої кип'яченої води.

Класична кутя рецепт з пшениці

Найперше оберіть правильний сорт пшениці. Яра вариться довше, ніж озима, але кутя вийде більш розсипчастою.

Інгредієнти для куті з пшениці:

  • пшениця для куті — 150 г
  • вода — 500 мл
  • горіхи волоські — 100 г
  • мак — 100 г
  • мед — 3 ст. л.
  • родзинки — 100 г
  • сіль — дрібка

Як приготувати класичну кутю з пшениці

Пшеницю промийте, замочіть у воді на 4-5 годин (краще на ніч). Відваріть пшеницю у 0,5 л підсоленої для балансу смаків води на маленькому вогні до готовності. Зерна мають стати м'якими, але не розваритися. Лишіть охолоджуватися. Мак залийте окропом та залишіть на 15-20 хвилин, злийте воду та перетріть зернятка в ступці, макітрі чи в блендері до побіління маси. Родзинки залийте теплою водою на 20-30 хвилин, злийте воду, висушіть. Подрібніть горіхи та підсушіть на сухій гарячій сковороді протягом 3-4 хвилин. Змішайте холодну пшеницю з маком, горіхами, родзинками, додайте мед та перемішайте.

Цікавий рецепт куті з халвою

Солодка, ароматна, з яскравим соняшниковим смаком.

Інгредієнти для куті з халвою:

  • пшениця для куті — 150 г
  • горіхи волоські — 100 г
  • мак — 100 г
  • мед — 3 ст. л.
  • родзинки — 100 г
  • сіль — дрібка
  • халва без домішок — 80-100 г

Як приготувати кутю з халвою

Приготуйте класичну пшеничну кутю за рецептом вище. Халву подрібніть на шматочки чи покришіть виделкою, додайте до куті та ретельно і акуратно перемішайте.

На Прикарпатті кутю з халвою додають також подрібнений чорний шоколад. Для цього рецепту достатньо 50-100 грам.

Кутя: рецепт з рису, що завжди виправдовує очікування

Радимо використовувати пропарений довгозернистий рис. Після приготування він розсипчастий, тому спрацює як гарна основа для смачної та красивої куті.

Інгредієнти для куті з рису:

  • рис — 300 г
  • вода — 600 мл
  • горіхи волоські — 100 г
  • курага — 100 г
  • родзинки — 100 г
  • мак — 80 г
  • мед — 3 ст. л.
  • сіль — дрібка

Як приготувати кутю з рису

Промийте рис, залийте водою, доведіть до кипіння, після чого варіть на повільному вогні протягом 5-7 хвилин. Вимкніть вогонь, накрийте рис кришкою та лишіть розпарюватися на 15-20 хвилин. Є час приготувати інші інгредієнти. Мак та родзинки (в окремих ємностях) залийте окропом, лишіть на 15 хвилин. Злийте воду. Родзинки висушіть, мак перетріть у ступці чи в блендері. Курагу промийте, підсушіть, поріжте невеликими кубиками. Горіхи подрібніть ножем. До рису, що охолов, додайте мед, курагу, родзинки, горіхи, акуратно перемішайте. Можете за смаком регулювати густину куті, додаючи узвар чи теплу воду.

Рецепт куті з перловки

Чи не найавтентичніший варіант куті. Який, проте, прекрасно смакує з сучасними складниками типу цукатів, мигдалю чи, як у цьому рецепті, з сушеною журавлиною.

Інгредієнти для куті з перловки

  • перлова крупа — 200 г
  • вода — 600 мл
  • горіхи волоські — 50 г
  • сушена журавлина — 100 г
  • родзинки — 100 г
  • мак — 100 г
  • мед — 2-3 ст. л.
  • сіль — дрібка

Як приготувати кутю з перловки

Попередньо промийте перловку і замочіть на 1-1,5 години, злийте воду. Залийте новою водою у пропорції 1:3, доведіть до кипіння, посоліть та проваріть до готовності (30-40 хвилин). Виключіть вогонь та залиште під кришкою. Мак залийте окропом та залишіть на 20 хвилин, злийте воду та перетріть в ступці чи в блендері. Родзинки залийте окропом на 20-30 хвилин, злийте воду, підсушіть. Горіхи ледь підсмажте на сухій сковороді чи в духовці, подрібніть ножем. У глибокій мисці змішайте охолоджену перловку, мак, горіхи, журавлину, родзинки та мед. Розбавте кутю узваром на свій смак.

Кутя в мультиварці з булгуру

Осучаснений спосіб приготування головної різдвяної страви. Розкажемо на прикладі основи з булгуру, але можете використовувати також пшеничну, рисову чи перлову.

Інгредієнти для приготування куті в мультиварці:

  • булгур — 150 г
  • вода — 400 мл
  • горіхи волоські, кеш'ю чи мигдаль — 100 г
  • мак — 50 г
  • мед — 2 ст. л.
  • цукор — 2 ст. л.
  • родзинки — 100 г
  • сіль — дрібка

Як приготувати кутю в мультиварці

Замочіть булгур у холодній воді на 1-1,5 години, злийте воду, промийте, викладіть у чашу мультиварки та залийте холодною водою. Готуйте в режимі «Молочна каша». Готову кашу залиште охолонути. Мак та родзинки окремо замочіть в окропі, залиште на 15-20 хвилин, злийте воду. Макові зерна з цукром перетріть у ступці, макітрі чи в блендері до побіління маси. Родзинки висушіть. Горіхи подрібніть та підсушіть на сухій гарячій сковороді протягом 3-4 хвилин. Змішайте холодний булгур з маком, горіхами, родзинками, додайте мед та перемішайте. За бажанням розбавте кутю узваром до бажаної густини.

Топ-10 різдвяних пісень: що слухати на Різдво Життя

Топ-10 різдвяних пісень: що слухати на Різдво

Підбірка різдвяних фільмів від The Page: 10 стрічок до свят Життя

Підбірка різдвяних фільмів від The Page: 10 стрічок до свят

12 страв на Різдво: список і рецепти Гастро/Їжа

12 страв на Різдво: список і рецепти