Facebook Pixel

«Нафтогаз» приєднав до себе три газові підприємства Фірташа

Група «Нафтогаз» приєднала три газорозподільні підприємства – АТ «Сумигаз», АТ «Вінницягаз» і АТ «Дніпропетровськгаз». Раніше ними володів український бізнесмен Дмитро Фірташ.

Про це пише пресслужба «Газмережі».

Відповідальність за АТ «Сумигаз», АТ «Вінницягаз» і АТ «Дніпропетровськгаз» несуть дві компанії, що входять до складу Групи «Нафтогаз». АТ «Державне акціонерне товариство «Чорноморнафтогаз» управляє активами. ТОВ «Газорозподільні мережі України» (бренд «ГАЗМЕРЕЖІ») координує новоприєднані команди, займається оптимізацією їхньої роботи, формує стратегію розвитку та отримує належне ліцензування задля можливості надавати якісні послуги новим клієнтам.

У такий спосіб під егідою держави вже запрацювали Кропивницька, Дніпровська та Харківська філії, які безперебійно надають послуги з розподілу газу 1,2 млн родин, промислових і бюджетних установ. Також «Нафтогаз» планує приєднати газорозподільні підприємства в місті Харкові, Кривому Розі, а також Київському, Житомирському та Львівському облгазах.

Чому РГК Фірташа припинила обслуговувати абонентів

Кабмін міністрів передав в управління підприємству Групи «Нафтогаз» — «Чорноморнафтогаз» — раніше заарештовані активи операторів газорозподільних систем, зокрема, пакети акцій «Харківгазу» та «Дніпрогазу» в травні 2022 року.

НАК «Нафтогаз України» у вересні 2022 року зареєстрував ТОВ «Газорозподільні мережі України» (Газмережі), основним видом діяльності якого зазначено розподіл газу через місцеві (локальні) трубопроводи. У січні 2023 року «Нафтогаз» почав інтегрувати «Дніпрогаз» і «Харківгаз» у свою структуру, зокрема, через зміну менеджменту. РГК назвав це рейдерським захопленням.

У травні 2023 року СБУ спільно з БЕБ провели обшуки в топменеджерів РГК, ТОВ «ЙЕ Енергія» та облгазів, пов'язаних із Фірташем. За даними БЕБ, топменеджери облгазів, що належать Фірташу, брали участь у розкраданні коштів із комунальних платежів, що призначалися для закупівлі газу. Надалі ці кошти виводилися на підконтрольні підозрюваним фірми та привласнювалися. Збитки, завдані державі за 2016 — 2022 роки, становили понад 18 млрд грн.

Суд обрав п’ятьом керівникам облгазів запобіжний захід у вигляді тримання під вартою або внесення відповідної застави. Зокрема, очільнику АТ «Закарпатгаз» — 169 млн грн, «Львівгаз» — 155 млн грн, «Вінницягаз» — 186 млн грн, «Дніпропетровськгаз» — 160 млн грн і «Хмельницькгаз» — 228 млн грн. 25 травня керівникам АТ «Івано-Франківськгаз» і АТ «Сумигаз» вручили підозри.


Приєднуйтесь до нас в соцмережах!
Подякувати 🎉