Facebook Pixel

Чим володіє Коломойський в Україні

Вранці 8 травня 2024 року Ігор Коломойський, підозрюваний в легалізації майна, отриманого шахрайським шляхом, отримав нову підозру – у організації замовного вбивства ще у 2003 році.

З вересня 2023 року він перебуває в СІЗО. На суді увечері 2 вересня у Шевченківському суді Києва було повно народу. На лаві підсудних – бородатий сивий чоловік у костюмі з емблемою футбольного клубу «Дніпро». Причина – його звинувачують у шахрайстві та легалізації майна, отриманого злочинним шляхом на понад пів мільярда гривень. Обличчя сивого чоловіка знає вся країна – це один з найбагатших людей країни Ігор Коломойський.

The Page нагадує, як він будував власну імперію і чим він натепер володіє.

Дев’яності: з чого починала група «Приват»

103.png

Як і більшість тодішніх підприємців, троє друзів з Дніпра – Геннадій Боголюбов, Ігор Коломойський і Олексій Мартинов займалися купівлею товарів за кордоном і перепродажем їх в СРСР. Вони купували різні товари, від кросівок і спортивних костюмів до телефонів та комп’ютерів. Після розпаду радянської держави до їх лав приєднався Леонід Милославський.

Згодом група почала торгувати металом, обмінюючи його на паливо. Підприємці постачали бензин та дизпаливо на Покровський ГЗК, отримуючи натомість марганцеву руду та відправляючи її на експорт.

У 1992 році майбутній очільник групи ТАС Сергій Тігіпко запропонував Милославському створити банк. У березні 1992 року чотири компанії – ТОВ «Віст», ТОВ «Сентоза», ТОВ «Сом» і ЗАТ «Приват-інтертрейдинг» – створили ЗАТ КБ «ПриватБанк». Тігіпко став головою правління, а Милославський очолив наглядову раду. Саме після цього групу стали називати «Приват», на честь банку.

Через ПриватБанк група активно скуповувала так звані ваучери, які потім обмінювала на пакети акцій металургійних підприємств. Першим підприємством, чиї акції «Приват» отримав в обмін на сертифікати, став Дніпропетровський метизний завод. За допомогою ваучерів «Приват» увійшов у капітал і встановив операційний контроль над Нікопольським заводом феросплавів, Покровським і Марганецьким ГЗК. Також за ваучери була придбана більша частина підприємств, якими наразі володіє група.

У 1997 році Милославський раптово помер від серцевого нападу на відпочинку в Австрії.

У 1999–2003 роках структури «Привату» скупили на відкритому ринку близько 40% акцій «Укрнафти», контрольний пакет залишався в уряду.

Двохтисячні: як «Приват» скуповував авіаперевізників

Наприкінці 2007 року Коломойський продав компанії «Євраз» контрольні пакети акцій п’яти металургійних підприємств, у тому числі ВАТ «Суха Балка», Дніпропетровського металургійного заводу ім. Петровського і трьох коксохімічних підприємств: Дніпродзержинського коксохімічного заводу, заводів «Баглейкокс» і «Дніпрококс». «Приват» отримав як оплату $1 млрд і 9,72% акцій «Євразу». Однак через два роки Боголюбова вивели зі складу ради директорів «Євразу».

2009-го група «Приват» почала купувати активи в галузі авіаперевезень. У серпні 2009 року Фонд держмайна України продав 94,5% акцій «Дніпроавіа» компанії «Галтера» (Дніпро), яку пов'язують з Коломойським і Боголюбовим. У тому ж році дружні групі «Приват» фірми викупили 25%-ву частку в авіакомпанії міжнародного масштабу — «Аеросвіт».

Вересень 2010 – група стає власником авіакомпанії Windrose («Роза вітрів»). На базі авіакомпаній «Дніпроавіа», «Аеросвіт», «Донбасаеро» і «Роза вітрів» створено Українську авіаційну групу (УАГ), яка дозволила її власникам контролювати 48,5% ринку авіаперевезень в Україні.

2016 рік: втрата ПриватБанку

ПриватБанк був і залишається найбільшим банком України. Станом на 2016 рік у ньому відкрили рахунки понад 22 млн клієнтів, банк обслуговував приблизно 60% транзакцій та половину платіжних карток, випущених в Україні, в ньому було сконцентровано 40% депозитів всієї банківської системи. Це був один з найстаріших і найбільших активів групи «Приват».

Під час перевірки НБУ в банку було виявлено численні проблеми, зокрема, недостатність рівня капіталу, численні проблемні кредити, виконання нормативів установою.

Щоб не допустити дестабілізації фінансової системи України, 21 грудня 2016 року держава провела націоналізацію, набувши права власності на 100% акцій ПриватБанку. Це відбулося на підставі рішення РНБО від 18 грудня 2016 року «Про невідкладні заходи щодо забезпечення національної безпеки України в економічній сфері та захисту інтересів вкладників», введеного в дію указом президента України №560/2016 від 18 грудня 2016 року. Докапіталізація банку коштувала державі 4,8% ВВП – понад 136 млрд грн.

ПриватБанк на той час був найбільшим кредитором групи. Кредити брались під заставу майна, зокрема курорту «Буковель», футбольного клубу «Дніпро», стадіону, торговельних центрів, нерухомості тощо. Тож не дивно, що після націоналізації почалися сотні судових позовів, у тому числі ті, що оскаржують приналежність банку державі. Однак як і вищі судові органи України, наприклад, Верховний Суд, так і Банк Англії визнали націоналізацію законною.

2022 рік: як Коломойський втратив контроль над «Укрнафтою» та «Укртатнафтою»

Новий конфлікт держави з Ігорем Коломойським почався у 2022 році. Група «Приват» володіла 42% акцій «Укрнафти» та 60% «Укртранснафти». Інші частини належали державі. Попри це, остання не мала ніякого впливу на компанії, менеджмент був повністю підконтрольний Коломойському. Його звинувачували в тому, що він просто «викачував» з компаній ресурси.

«У 2012 році «Укрнафта» виплатила ТОВ «Ріаліз Ойл», яке було афілійоване з Коломойським, $474 млн за майбутнє постачання мазуту, бензину та дизельного палива, проте «Укрнафта» не отримала ані нафтопродуктів, ані грошей назад. У 2014 році «Укрнафта» припинила платити рентну плату за нафто- та газовидобування. У 2015 році компанія видала аванси за майбутнє постачання нафтопродуктів 24 компаніям, пов’язаним з групою «Приват». Також компанія продала сиру нафту на суму $355 млн «Укртатнафті» Коломойського», – йдеться у звіті ЦЕС.

6 листопада 2022 року Нацкомісія із цінних паперів та фондового ринку (НКЦПФР) ухвалила рішення щодо відчуження акцій стратегічних підприємств, зокрема «Укрнафти» та «Укртатнафти». Натепер вони перебувають у власності держави.

6 червня 2023 року Служба безпеки та БЕБ вручили підозру Михайлу Кіперману, колишньому члену наглядової ради «Укртатнафти» та бізнес-партнеру Ігоря Коломойського. Його звинувачують у незаконному привласненні майже 600 млн грн компанії. Слідство стверджує, що 24 лютого 2022 року ПАТ «Укртатнафта» перерахувало на підконтрольну європейську компанію майже 600 млн грн, які передбачалися іншому постачальнику для оплати раніше зафрахтованих 84 тис. тонн сирої нафти. Однак нафти, за даними правоохоронців, «Укртатнафта» не отримала. Також СБУ і БЕБ підозрюють колишній менеджмент «Укрнафти» та «Укртатнафти» у розкраданні 40 млрд грн.

Наші дні: чим володіють група «Приват» та Ігор Коломойський станом на 2023 рік

Попри втрати, група «Приват» та особисто Ігор Коломойський все ще мають значний вплив на економіку України. Нижче представлені основні галузі впливу групи.

Металургія

Найбільша кількість активів Коломойського та Боголюбова у сфері металургії. До них входять Покровський, Марганецький, Південний (разом з російською «Смарт-Груп») гірничо-збагачувальні комбінати. Дніпропетровський металургійний завод ім. Комінтерну, Нікопольський феросплавний завод, Стахановський феросплавний завод, Запорізький феросплавний завод, Кременчуцький сталеливарний завод.

Також у групі «Приват» є низка металургійних підприємств у США. Зокрема, завод CC Metals and Alloys, виробник феросилікомарганцю Felman Production LLC, металургійний завод Kentucky Electric Steel, Warren Steel, Corey Steel та завод з виробництва металопрокату Detroit Cold Rolling Facility90.

Нафтогазова промисловість

Після втрати контролю над «Укрнафтою» та «Укртатнафтою» за групою залишився контроль за мережею автозаправних станцій, які працюють під брендами «Авіас», ANP, ZNP, Sentosa Oil, «Юкон» та Rubix. Загалом у мережі приблизно 1,5 тис. АЗС, або майже 25% від загальної кількості в Україні.

Транспорт

Основний актив Ігоря Коломойського на транспорті – ПАТ «МАУ» через акції ТОВ «Кепітал Інвестмент Проджект» та ТОВ «Онтобед проушинз лімітед». Повний список бенефіціарів компанії невідомий. Сам Коломойський заявляв, що йому належить 25% акцій (не враховуючи можливих пов’язаних осіб), наголошує ЦЕС.

Також Коломойський контролює Windrose Airlines, «Аеросвіт» (збанкрутувала), «Дніпроавіа» та «Донбасаеро». Крім цього, Боголюбов та Коломойський володіють зерноперевалювальним комплексом «Боріваж» на території порту «Південний».

Хімічна промисловість

Серед ключових активів групи – АТ «Дніпроазот». Це підприємство чи не єдине в Україні, що виробляє для роботи водоканалів рідкий хлор.

Харчовий та агросектор

Земельний банк групи «Приват» перевищує 100 тис. га. Також група володіє ТМ «Щедро», куди входять Львівський, Харківський, Запорізький масложирові комбінати, а також ТМ «Біола», яка випускає соки, води та інші газовані напої.

Енергетика

Коломойський та Боголюбов мають міноритарні частки у Полтавському, Чернігівському, Сумському та Хмельницькому обленерго, а також невеликі пакети у Дніпропетровському та Запорізькому обленерго.

Приєднуйтесь до нас в соцмережах!
Подякувати 🎉