Facebook Pixel

АМКУ оштрафував «Дніпроазот» Коломойського через ризики катастрофи національного масштабу

Антимонопольний комітет України (АМКУ) оштрафував «Дніпроазот», що належить Ігорю Коломойському, на 80,1 млн грн за зупинку виробництва хлору. Це могло призвести до катастрофи національного масштабу. Про це повідомляється на сайті відомства.

Рідкий хлор використовується для знезараження питної води та очищення стічних вод в Україні. Його використовують водоканали. Застосування конкретного реагенту передбачається ще на етапі проєктування мереж і споруд водопостачання та водовідведення. Заміна реагенту потребує зміни проєктного рішення, є довготривалою (від 6 місяців до 5 років), а вартість будівельних робіт може становити від 7 млн грн до $40 млн.

Впродовж 2017 — 2019 років «Дніпроазот» було єдиним підприємством, що виробляло рідкий хлор в Україні. Влітку 2018 року «Дніпроазот» повністю припинило виробництво і до його відновлення здійснило лише разові відвантаження товару. Водночас підприємство не повідомило водоканалам орієнтовну дату відновлення виробництва, залишивши їх у ситуації невизначеності.

Оскільки максимальні запаси рідкого хлору у водоканалів не могли перевищувати обсягів 15 — 30% добової потреби, окремі з них опинилися в кризовій ситуації, оскільки мали обмежені залишки хлору. Ситуація ускладнювалася тим, що зупинка виробництва хлору сталася в пік попиту – літній період. Технологічний процес очищення питної води є безперервним, тож затримка з постачанням реагенту могла обернутися епідеміологічною катастрофою національного масштабу.

Водоканали не мали альтернативних джерел придбання товару, оскільки:

  • не могли швидко змінити постачальника рідкого хлору;
  • імпортери не постачали на внутрішній ринок рідкий хлор у необхідних обсягах;
  • на комерційні пропозиції водоканалів іноземним виробникам рідкого хлору з Румунії, Польщі, Чехії та Словаччини, відгукнулися лише кілька компаній, які запропонували відвантажити хлор у власну тару і за умови самовивозу. Однак українське законодавство забороняє споживачам рідкого хлору мати власну тару і використовувати її як зворотну.

Головною причиною зупинки виробництва «Дніпроазот» називало значне зростання ціни на природний газ і відсутність обігових коштів. Водночас, за результатами розгляду справи АМКУ, не було виявлено суттєвих змін у цінах природного газу. Крім того, було встановлено, що на момент зупинки виробництва підприємство мало в наявності обігові та кредитні кошти для поточних розрахунків.

Виявилося, що для виробництва хлору «Дніпроазот» використовував дешеву сировину «Укрнафти». Але на початку 2018 року договір між компаніями був припинений, тож одним із мотивів зупинення виробництва АМКУ вбачає можливі наміри «Дніпроазоту» відновити договір з «Укрнафтою». Іншим мотивом, на думку Комітету, може бути намір компанії підвищити ціни на рідкий хлор.

«Дніпроазот» входить до групи «Приват» Ігоря Коломойського. Підприємство спеціалізується з виробництва аміаку, карбаміду, каустичної соди, хлору, соляної кислоти.

Приєднуйтесь до нас в соцмережах!
Подякувати 🎉