Facebook Pixel

«Укрнафта» отримала шанс позбутися боргу в 30 млрд грн

У Верховній Раді зареєстровано законопроєкти №3004-а та №3005-а. Завдяки їм «Укрнафта» зможе виплатити 30,5 млрд грн податкового боргу.

Зі спеціального фонду державного бюджету «Нафтогазу» виділять 32,2 млрд грн компенсації, яка належить компанії згідно зі ст. 11 закону «Про ринок природного газу». Ця компенсація стосується покладання Кабміном на «Нафтогаз» спецзобов'язань (ПСО) з продажу газу для потреб населення і ТКЕ. Надалі компанія має визнати цю компенсацію як дохід. На нього буде нараховано 5,8 млрд грн податку на прибуток. Після цього «Нафтогаз» повинен буде заплатити «Укрнафті» 15,1 млрд грн за 2,06 млрд куб. м газу, поставленого 2006 року, і 24,1 млрд грн авансу за газ майбутнього видобутку.

За словами одного з авторів законопроєкту, депутата від «Слуги народу» Сергія Нагорняка, із цих коштів «Укрнафта» виплатить 10,4 млрд грн податкового боргу, 8,7 млрд грн штрафів і 11,5 млрд грн пені. Це допоможе державі вже цього року отримати чистий прибуток у розмірі 10,3 млрд грн, поліпшити баланси обох активів, розблокувати виробничу та інвестиційну діяльність «Укрнафти».

Зміни не призведуть до негативного впливу на держбюджет завдяки тому, що в ньому передбачено додаткові витрати спецфонду на компенсації суб'єктам ринку природного газу, на які покладаються спецзобов'язання.

«Загальний обсяг додаткових податкових надходжень до спеціального фонду державного бюджету в рамках цієї операції складе до 42,5 млрд грн (зокрема, податковий борг ПАТ «Укрнафта» – до 30,5 млрд грн; додаткові грошові зобов'язання з податку на додану вартість і податку на прибуток підприємств, що виникають в «Укрнафті» за результатами операцій купівлі-продажу (постачання) природного газу з НАК «Нафтогаз України» – до 6,2 млрд грн, а також додаткові податкові зобов'язання з податку на прибуток підприємств, що виникнуть у НАК «Нафтогаз України» внаслідок отримання належної компенсації – до 5, 5 млрд грн), з яких безпосередньо на виплату компенсації ПСО зі спеціального фонду державного бюджету буде направлено до 32,2 млрд грн, а надлишок надходжень у сумі до 10,3 млрд грн буде направлено на фінансування заходів з державної підтримки інфраструктурних проєктів за новою бюджетною програмою», – йдеться у пояснювальній записці.

Контекст. У лютому 2019 року стало відомо про те, що «Нафтогаз» планує викупити у «Укрнафти» 4 млрд куб. м природного газу за компенсацію спецзобов'язань із продажу газу населенню та ТКЕ, покладених державою.

Приєднуйтесь до нас в соцмережах!
Подякувати 🎉