Facebook Pixel

Коломойський виграв: суд визнав незаконною націоналізацію Приватбанку

Таке рішення сьогодні прийняв Окружний адмінсуд Києва. Нацбанк вже заявив, що не погоджується з рішенням та подасть апеляцію. Це лише одна з 600 справ навколо цього питання, однак вона є однією з найважливіших.

Екс-співвласник банку позивався до Нацбанку, Фонду гарантування вкладів, Кабміну і Нацкомісії з цінних паперів та фондового ринку. У якості третіх осіб у справі виступали Приватбанк і Мінфін.

Провадження у цій справі суд відкрив ще у червні 2017 року. На засіданні у березні судді відхилили заперечення Нацбанку проти заяви позивача про зміну позовних вимог.

Коломойський також намагається у суді повернути собі акції Приватбанку.

  • Контекст

У грудні 2016 року Кабмін прийняв рішення про націоналізацію Приватбанку — найбільшої фінустанови країни. До цього він належав Ігорю Коломойському та Геннадію Боголюбову. Мінфін став власником 100% акцій банку, а держава вклала у нього більше 155 млрд грн.

На початку 2018 року детективи міжнародної компанії Kroll провели незалежний аудит Приватбанку. Вони виявили, що протягом десяти років до націоналізації банк був об’єктом масштабних шахрайських дій, які завдали йому $5,5 млрд збитків. Коломойський називав ці звинувачення «фейком».

Нацбанк також активно судиться з колишніми власниками Приватбанку — він подав півтори сотні позовів про стягнення активів так званої групи Приват за кредитами рефінансування банку у період з 2008 по 2016 рік. Ціна питання — 19 млрд грн. Останнім прикладом став арешт активів низки компаній, які прямо чи побічно пов’язані з групою.

Приєднуйтесь до нас в соцмережах!
Подякувати 🎉