Facebook Pixel

Президент підписав закон про цивілізований лобізм

Президент підписав закон про цивілізований лобізм

Президент підписав закон про цивілізований лобізм

Президент України Володимир Зеленський підписав законопроєкт про лобізм10337, який спрямований на реалізацію рекомендацій Єврокомісії щодо вступу України до ЄС.

Закон набирає чинності тільки через два місяці після початку функціонування Реєстру прозорості від НАЗК, але не пізніше 1 січня 2025 року.

Що передбачають норми закону про доброчесне лобіювання

  • Законом про доброчесне лобіювання передбачається створення Реєстру прозорості, власником та адміністратором якого є Національне агентство із запобігання корупції.
  • До Реєстру особою, яка має намір зареєструватися як суб'єкт лобістської діяльності та/або суб'єкт адвокації, вноситься чіткий перелік інформації.
  • До Реєстру вносяться відомості про лобістські контракти, джерела фінансування, клієнтів та бенефіціарів здійснення лобіювання та суб'єкта лобіювання.
  • Визначено, що відомості, що вносяться до нього, є публічними. Доступ до Реєстру прозорості – відкритий та безкоштовний.

Доопрацьований законопроєкт враховує пропозиції, надані коаліцією громадських організацій, зокрема про адвокацію. Адвокація – не лобізм, і це зафіксовано у проєкті закону.

Нардеп Ярослав Железняк наголошує, що прийняття закону про доброчесне лобіювання є важливим чинником для євроінтеграції України.

Quote«Це було дуже важливе зобовʼязання по нашій євроінтеграції», — написав він.
Подякувати 🎉