Facebook Pixel

«Укргазвидобування» на межі зриву програми буріння свердловин через китайського посередника Vorex

Найбільша компанія з видобутку природного газу «Укргазвидобування» зіткнулася з можливим зривом програми буріння свердловин через постійні блокування закупівель обсадних труб від компанії Vorex, що належить Федору Закусілу та його партнерам. Про це повідомило джерело ExPro в державній компанії.

Quote«Такі дії учасників тендера ставлять під загрозу програму буріння та видобутку природного газу на 2024 рік, що має потенційно критичне значення для енергетичної незалежності України. За даними джерела в «Укргазвидобуванні», на даний момент на складах мінімальний запас обсадних труб. У разі відсутності поставок у найближчі місяці існує ризик зриву програми буріння свердловин і, отже, видобутку газу 2024 року», — наголосив співрозмовник.

За його інформацією, причина полягає в тому, що постачальник китайських труб Vorex зіштовхнувся із блокуванням системи за участю у тендерах державних компаній. За даними Prozorro, 12 червня 2024 року маловідома канадська компанія Olbi Group, пов'язана з Vorex, подала скаргу в АМКУ з вимогою скасувати результати тендера на закупівлю обсадних труб, який пройшов наприкінці травня.

Quote«Це вже четверте блокування аукціонів УГВ з боку Vorex цьогоріч. У квітні Vorex заблокував чотири (!) трубних тендери на понад 230 тис. метрів труб. Далі, у травні він намагався зупинити останній тендер. І ось у червні чергова скарга і спроба скасувати підсумки аукціону», — підкреслює джерело.

Згідно зі співрозмовником, Vorex підірвав свою репутацію як постачальник труб на українському ринку через свою системну поведінку на тендерах. Постачальник китайської труби починає з пропозиції ціни вищої, ніж в інших учасників тендера. Після поразки на тендері він блокує укладання контрактів із переможцем безпосередньо чи через пов'язані компанії.

За інформацією із ЗМІ, на тендері «Оператора ГТС» банківські гарантії було видано трьома компаніями: Vorex LLC, Olbi Group Inc. та Rmt Valvomeccanica S.r.l. Усі три гарантії були видані одним банком, а підписувачем договорів банківських гарантій від імені цих компаній є одна й та сама особа – Костюк Богдан Юрійович. Крім того, повідомляється, що компанії, які беруть участь у тендері, надають банківські гарантії під контракти, які потім заперечують через суд з метою їх скасування.

Приєднуйтесь до нас в соцмережах!
Подякувати 🎉