Facebook Pixel

Комітет ВР схвалив законопроєкт про реформу БЕБ, що відповідає міжнародним вимогам

20 червня 2024 року фінансовий комітет Верховної Ради схвалив нову версію законопроєкту про перезавантаження Бюро економічної безпеки (БЕБ). Нова редакція відповідає вимогам міжнародних партнерів, бізнесу і громадськості. Про це повідомив народний депутат Ярослав Железняк, заступник голови Комітету з питань фінансів.

Quote«Комітет схвалив до другого читання нову і фінальну версію законопроєкту про реформу БЕБ. Вчора весь вечір та ніч ми доводили до результату важкі багатосторонні перемовини, і ось він», – написав Железняк.

Що відомо про нову версію законопроєкту щодо реформи БЕБ

19 червня 2024-го Комітет Верховної Ради схвалив законопроєкт №10439 про перезавантаження Бюро економічної безпеки (БЕБ). Проте текст закону попередньо не погодили з міжнародними партнерами.

Верховна Рада мала одразу проголосувати за законопроєкт, але його текст вирішили не виносити на голосування, зазначивши, що «перемовини про БЕБ тривають».

Сьогодні, 20 червня 2024-го, комітет ВР схвалив нову версію законопроєкту, яка зараз відповідає вимогам міжнародних партнерів, бізнесу і громадськості. За проголосували 20 членів комітету.

Quote«Вже сьогодні, 20 червня, буде голосування Верховної Ради. Від цього залежить $3 млрд для України», – зазначив нардеп.

Оновлений законопроєкт про перезавантаження БЕБ, зокрема, передбачає:

  • Нового голову БЕБ має обирати комісія з шести членів, де половина – міжнародні експерти з правом вирішального голосу.
  • Переатестація проводиться комісією, де шість людей від новообраного директора БЕБ і шість – від міжнародних партнерів, але за пропозицією української бізнес-спільноти.
  • Три наступні роки так само буде працювати кадрова комісія: шість людей від БЕБ, шість – від партнерів за пропозицією українського бізнесу.
  • Гарантована незалежність директора БЕБ на рівні НАБУ/САП/НАЗК.

Нагадаємо, 11 квітня Верховна Рада у першому читанні проголосувала за законопроєкт №10439 про вдосконалення роботи БЕБ, який різко розкритикували український бізнес і громадськість.

Приєднуйтесь до нас в соцмережах!
Подякувати 🎉