Facebook Pixel

В БЕБ розповіли, скільки справ бізнесу вже закрили після рішення РНБО щодо економічної безпеки

У відповідь на запит The Page в Бюро економічної безпеки України (БЕБ) розповіли про виконання рішення РНБО щодо економічної безпеки та стабільності у період воєнного стану, введене в дію указом президента від 23 січня 2024 року № 21/2024. Нагадаємо, цей крок мав зупинити тиск з боку силовиків на українській бізнес. Адже останнім часом звернень бізнесу зі скаргами на правоохоронців стало більше.

Що для виконання рішення РНБО щодо економічної безпеки мають зробити Офіс Генпрокурора, ДБР, Нацполіція, БЕБ та СБУ у тримісячний термін

  • аудит кримінальних проваджень щодо бізнесу;
  • аудит обмежувальних заходів у кримінальних провадженнях стосовно бізнесу;
  • мораторій на процесуальні дії (обшуки тощо), які блокують роботу бізнесу;
  • консолідація кримінальних проваджень щодо бізнесу у БЕБ.

The Page надіслав запити про хід виконання рішення РНБО усім згаданим органам. Станом на кінець березня 2024 року на питання The Page відповіли лише у БЕБ.

Скільки справ передали БЕБ інші органи

На виконання рішення РНБО з 24 січня по 27 березня 2024 року в результаті аудиту кримінальних проваджень Офіс Генпрокурора від інших правоохоронних органів передав БЕБ 315 кримінальних проваджень.

В БЕБ зазначають, що це збільшило навантаження на детективів, оскільки наразі Бюро укомплектовано лише на 26,5%.

Скільки справ пройшли аудит у БЕБ і скільки з них закрили

Детективи Бюро також провели аудит 1500 кримінальних проваджень, які розслідуються БЕБ. У результаті в БЕБ прийняли рішення закрити 187 кримінальних проваджень. Цікаво, що 40% з них були розпочаті іншими органами, здебільшого — ще податковою міліцією. Мається на увазі остаточно ліквідований у вересні 2021 року підрозділ Державної фіскальної служби, який мав боротися з податковими правопорушеннями. Тобто виходить, що значна частина закритих справ має досить довгу історію.

Quote«Зауважимо, що для прийняття рішення про закриття кримінального провадження, розпочатого іншим правоохоронним органом та згодом скерованого за підслідністю до БЕБ, детектив Бюро має ретельно вивчити всі матеріали, які можуть включати кілька десятків томів. За потреби детектив має призначати експертизи чи проводити додаткові слідчі та процесуальні дії, що впливає на тривалість розслідування», — коментують у БЕБ.

Чи проводило БЕБ обшуки бізнесу після 23 січня 2024 року

Quote«Навіть до набрання чинності рішення РНБО слідчі дії проводилися детективами БЕБ у виключних випадках, коли отримати докази іншим шляхом було неможливо. Вилучення майна, техніки чи документів переважно проводились у справах, що стосуються незаконної діяльності з організації або проведення азартних ігор, фактів незаконного виготовлення, зберігання, збуту або транспортування підакцизних товарів», — відповідають в Бюро The Page.
У Києві та області детективи БЕБ в березні 2024 року вилучили на нелегальних АЗС контрафактне пальне та обладнання вартістю 9 млн грн. Фото: БЕБ

У Києві та області детективи БЕБ в березні 2024 року вилучили на нелегальних АЗС контрафактне пальне та обладнання вартістю 9 млн грн. Фото: БЕБ

В БЕБ уточнюють, що за період дії рішення РНБО під час обшуків детективи вилучали переважно обладнання для незаконного виробництва підакцизних товарів, контрафактну продукцію, сировину та чорнову бухгалтерію. А кожне рішення про проведення слідчих дій приймається виключно за наявності достатніх підстав, погоджується працівником прокуратури та, за потреби, ухвалюється судом.

У період дії рішення РНБО детективи БЕБ застосували 846 заходів забезпечення кримінального провадження. З них 596 передбачали тимчасовий доступ до речей та документів, який дозволяє отримати потрібну інформацію без втручання в роботу підприємства, вилучення майна та проведення інших слідчих дій. У БЕБ зазначають, що у більшості з цих випадків представники компаній добровільно надавали необхідну документацію.

Які є заходи забезпечення кримінального провадження

  • виклик слідчим, прокурором, дізнавачем, судовий виклик і привід;
  • грошове стягнення;
  • тимчасове обмеження у користуванні спеціальним правом;
  • відсторонення від посади;
  • тимчасове відсторонення судді від здійснення правосуддя;
  • тимчасовий доступ до речей і документів;
  • тимчасове вилучення майна;
  • арешт майна;
  • затримання особи;
  • запобіжні заходи.

В БЕБ наголошують, що всі рішення про проведення слідчих чи процесуальних дій приймаються виключно за наявності достатніх підстав та неможливості отримати потрібні докази іншим шляхом.

Quote«Усі слідчі дії проводяться з дотриманням вимог кримінального процесуального законодавства, — коментують у Бюро. — При цьому виробничі процеси, за виключенням протизаконних, не зупиняються, а вилученню підлягає лише те майно, яке має важливе значення як доказ у кримінальному провадженні, може бути засобом, знаряддям, предметом кримінального правопорушення або доходом, одержаним від злочину тощо».
В березні 2024 року БЕБ вилучило у легального виробника тютюнової продукції на 7 млн грн підакцизних товарів з ознаками підробки. Фото: БЕБ

В березні 2024 року БЕБ вилучило у легального виробника тютюнової продукції на 7 млн грн підакцизних товарів з ознаками підробки. Фото: БЕБ

Чи скасовують у БЕБ арешти майна

Оскільки згадане рішення РНБО передбачає проведення у тримісячний термін аудиту вжитих щодо бізнесу обмежувальних заходів у кримінальних провадженнях та визначення доцільності їх подальшого застосування, The Page також поцікавився, як триває цей процес.

В БЕБ повідомили, що за результатами розгляду слідчі судді винесли 13 рішень про скасування арештів майна.

Інфографіка: Олександр Шатов

Інфографіка: Олександр Шатов


Приєднуйтесь до нас в соцмережах!
Подякувати 🎉