Facebook Pixel

Рада ввела штрафи в 3400 грн за цькування на роботі

Роботодавці будуть зобов'язані перевіряти випадки дискримінації щодо працівників. Нині за умов воєнного стану такі дії заборонені, проте, можливо, що це обмеження скоро знімуть. Законопроєкт 11044, ухвалений Верховною Радою у першому читанні 19 червня, передбачає відповідні зміни.

Важливо зазначити, що з 23 грудня 2022 року почав діяти закон, який вносить зміни до Кодексу України про адміністративні правопорушення. Згідно з нововведеннями, вчинення мобінгу (травлі) працівника тягне за собою штраф для громадян у розмірі від 850 до 1700 гривень або обов'язкові громадські роботи на строк від 20 до 30 годин. Фізичні особи – підприємці та посадові особи, які використовують найману працю, можуть бути оштрафовані на суму від 1700 до 3400 гривень або відправлені на громадські роботи терміном від 30 до 40 годин.

Проєкт 11044 було розроблено у відповідь збільшення кількості звернень про випадки мобінгу в Державну службу з питань праці. Ініціатором законопроєкту є народний депутат Юлія Гришина, яка наголошувала на необхідності спрощення можливості проведення позапланових перевірок державного контролю у відповідь на заяви працівників чи профспілок про мобінг, навіть в умовах воєнного стану.

Юлія Гришина повідомила, що вони отримують значну кількість скарг від освітнього омбудсмена та від Державної служби праці про випадки масового порушення прав працівників через мобінг на робочих місцях.

Мобінг є порушенням прав людини в рамках трудових відносин, що виявляється через використання психологічного та економічного тиску з метою приниження людини, її вимушення до звільнення та інших аналогічних дій.

Голова Комітету Галина Третьякова також зазначила, що було подано сотні скарг із приводу випадків мобінгу на робочому місці.

Приєднуйтесь до нас в соцмережах!
Подякувати 🎉