Facebook Pixel

Цей день в історії: 27 червня росія вдарила по ТЦ «Амстор» в Кременчуці

27 червня у світі відзначають День мікро-, малих і середніх підприємств та Всесвітній день рибальства, в Чехії – День жертв комуністичного режиму, в Туркменістані – День працівників культури та мистецтва, в Колумбії – День кави, а в Німеччині – День семи сплячих, коли погода визначає погоду на наступні сім тижнів.

The Page нагадує, які історичні події відбулися 27 червня в Україні та світі.

У 1663 році на Чорній раді у Ніжині козаки обрали Івана Брюховецького гетьманом Лівобережної України. Події були також описані у романі Пантелеймона Куліша «Чорна рада».

У 1871-му єна отримала офіційний статус валюти Японської імперії. Вона позначається ієрогліфом «円» (кружальце), її символом є знак «¥».

Повстання на «Потьомкіну» почали українці

27 червня 1905 року на панцернику «Князь Потьомкін-Таврійський» на рейді Одеси почалося збройне повстання моряків. За судновим журналом «Потьомкіна», більшість екіпажу становили українці. Артилерійський унтерофіцер Григорій Вакуленчук, уродженець Житомира, очолив повстання. За традиційною версією, 30 матросів відмовились їсти борщ із м’яса з хробаками, і капітан видав наказ про покарання. Повстання підтримали всі матроси та унтерофіцери панцерника, а також один офіцер. Частина інших погодилась співпрацювати після арешту.

Вакуленчук був смертельно поранений ще на початку повстання. Наступного ранку його тіло доставили на берег із запискою: «Перед вами лежить тіло вбитого матроса Григорія Вакуленчука, убив старший офіцер ескадреного броненосця «Великий князь Потьомкін-Таврійський» за те, що він сказав, що борщ не годиться. Помстимося кровопивцям! Смерть гнобителям, нехай живе свобода!». На набережній зібрався натовп з 10 тисяч одеситів, почалися заворушення у порту та в місті. Під час похорону Вакуленчука заворушення продовжилися.

До повстанців – які, попри пропагандистську версію з фільму Ейзенштейна, не мали нічого спільного з більшовиками, – приєднався міноносець №267.

На придушення повстання царський уряд послав дві ескадри бойових кораблів. Один з них, панцерник «Георгій Побідоносець», вже 30-го приєднався до повстанців. Інші кораблі, екіпажі яких також значною мірою складалися з українців, відмовилися стріляти по «Потьомкіну». 2 липня на навчальному судні «Прут» спалахнуло повстання, яке очолили українці, згодом до повстанців приєднався крейсер «Очаків» (його також очолив українець).

Бунтівний «Потьомкін» тим часом дістався порту Констанца в Румунії, проте румунська влада відмовилась надавати припаси. Звідти панцерник дістався Феодосії – але з берега відкрили вогонь царські війська. Моряки, витративши продовольство та воду, вирішили здатись румунській владі. Екіпаж залишився в Румунії як політичні емігранти, більшість із тих, хто згодом вирішив повернутись до росії, були заарештовані та страчені. Панцерник повернули росії, до порту Севастополь, перейменували на «Св. Пантелеймона». Це не завадило новому екіпажу взяти участь у Севастопольському збройному повстанні в листопаді 1905 року.

27 червня 1905 року український екіпаж панцерника «Князь Потьомкін-Таврійський» почав збройне повстання

27 червня 1905 року український екіпаж панцерника «Князь Потьомкін-Таврійський» почав збройне повстання

У 1941-му в румунському місті Яси влада влаштувала один з найбільш жорстоких погромів, через який було вбито понад 13,2 тис. євреїв.

80 років тому, 27 червня 1944 року, в Криму почалася масова депортація болгар, вірмен і греків до Сибіру та Середньої Азії.

У 1991-му, через два дні після проголошення незалежності Словенії, до країни вдерлися війська Югославії разом з танками та літаками. Так почалося десятиріччя безперервних війн на Балканах.

Два роки тому, 27 червня 2022 року, росіяни вдарили ракетою X-22 по місту Кременчук на Полтавщині, зруйнувавши ТЦ «Амстор», де перебували щонайменше 1000 людей, вбивши 22 та поранивши 61. Також був частково зруйнований стадіон «Кремінь-Арена». Удар нанесли льотчики 52-го гвардійського авіаполку, в/ч 33310 (Калузька обл., н.п. Шайківка). Пізніше Геннадій Корбан пообіцяв $25 тис. за ПІБ та адресу проживання військового з позивним 42492, який випустив цю ракету.

Цей день в історії: 27 червня росія вдарила ракетою X-22 по ТЦ “Амстор” в Кременчуці

Цей день в історії: 27 червня росія вдарила ракетою X-22 по ТЦ “Амстор” в Кременчуці


Приєднуйтесь до нас в соцмережах!
Подякувати 🎉