Facebook Pixel

ЄС має знову ввести мито на імпорт українських яєць і цукру з 28 червня 2024

З 28 червня 2024 року Євросоюз планує знову ввести мита на імпорт українських яєць і цукру, оскільки Україна перевищила експортні обсяги. Минулого тижня вже ввели тарифи на український овес до червня 2025 року. Про це пише Financial Times.

Що відомо про повторні мита для експорту української агропродукції до ЄС

З 28 червня 2024 ЄС планує відновити тарифи на імпорт українського цукру та яєць у рамках механізму «екстреного гальмування». Цей механізм дозволяє ЄС запроваджувати повторні мита, якщо імпорт до союзу «чутливих» українських товарів перевищує середнє значення обсягів у період між 1 липня 2021 року та 31 грудня 2023-го.

Минулого тижня союз вже ввів мита для українського вівса – €89 за тонну. Тарифи діятимуть до червня 2025 року, оскільки його експорт досяг встановленого ліміту – імпортовано понад 6440 тонн з 1 січня 2024-го, повідомили джерела FT.

Тарифи на яйця і цукор, які планують ввести з 28 червня 2024 року, мають становити:

  • €419 – за тонну білого цукру;
  • €339 – за тонну цукру-сирцю;
  • мита на яйця – 30 центів за кг.

Як працює «митний безвіз»

З 6 червня 2024-го до 5 червня 2025 року продовжує діяти «митний безвіз» на експорт української сільськогосподарської продукції до Євросоюзу. Це дозволяє Україні експортувати агропродукцію без мит і тарифів. Водночас ЄС ввів механізм «екстреного гальмування», щоб задовольнити інтереси європейських фермерів.

Проте протягом декількох місяців фермери з Польщі, Угорщини, Словаччини та інших сусідніх країн поскаржилися, що надлишок українського імпорту витісняє їх з ринку. Ці країни запровадили ембарго на багато продуктів і дозволили ввозити їх лише транзитом.

Торговий представник України Тарас Качка сказав що тарифи відповідають чинній угоді, але Мінекономіки веде переговори з ЄС, щоб покращити умови.

Quote«Наша мета – усунути всі двосторонні перешкоди, які не відповідають угоді», – сказав Качка.
Приєднуйтесь до нас в соцмережах!
Подякувати 🎉