Facebook Pixel

ЄС погодив митний безвіз для України до 2025 з новими обмеженнями

Європарламент погодив продовжити скасування імпортних мит та квот на експорт української сільськогосподарської продукції до ЄС до 5 червня 2025-го. Водночас ЄС ввів нові обмеження, щоб задовольнити інтереси фермерів Союзу. Про це повідомили у Європарламенті.

Quote«Ці односторонні заходи лібералізації торгівлі допоможуть стабілізувати українську економіку та сприятимуть поступовій інтеграції країни у внутрішній ринок ЄС», – йдеться у заяві Європарламенту.

Які обмеження ввів ЄС на безмитний український експорт до червня 2025

Quote«Якщо на ринку ЄС виникнуть значні порушення через український імпорт, наприклад, пшениці, Єврокомісія може вжити швидких заходів, які вважатиме за потрібне», – йдеться у заяві Європарламенту.

ЄС запровадив обмеження для імпорту особливо чутливих сільськогосподарських продуктів з України, а саме птиці, яєць, цукру, вівса, крупи, кукурудзи та меду. Якщо імпорт цих продуктів перевищить середні обсяги імпорту, які були у 2021-му та протягом 2022-2023 років, ЄС повторно запровадить мита.

Також Єврокомісія посилить моніторинг імпорту зерна, зокрема пшениці.

Зокрема, Єврокомісія погодились обговорити постійну лібералізацію тарифів з Україною в рамках угоди про асоціацію між Україною та ЄС, укладеної у 2017-му.

Quote«Фермери ЄС відчувають наслідки нападу росії на Україну та її економіку. Ця угода з Єврорадою посилює гарантії захисту фермерів ЄС у разі ринкового ризику. Заходи підтримки торгівлі ще на один рік також є свідченням солідарності та непохитної підтримки України», – зазначала Сандра Калніете, депутатка Європарламенту.

Європарламент, ймовірно, остаточно проголосує за регламент під час другої частини сесії у квітні 2024-го. Поточні торговельні заходи закінчуються 5 червня 2024-го, а нові правила набудуть чинності одразу після цієї дати.

Нагадаємо, у серпні 2022 року Євросоюз скасував мита і квоти для українського експорту до ЄС. У січні 2024-го Комісія ЄС запропонувала продовжити скасування квот до червня 2025-го з додатковими гарантіями для захисту ринку ЄС.

Приєднуйтесь до нас в соцмережах!
Подякувати 🎉