Facebook Pixel

Начштабу «Азову» Кротевич звинуватив генерала Содоля у низці військових провалів та помилок

Начштабу «Азову» Кротевич звинуватив генерала Содоля у низці військових провалів та помилок

Начштабу «Азову» Кротевич звинуватив генерала Содоля у низці військових провалів та помилок

Майор Богдан Кротевич, начальник штабу бригади «Азов», подав запит до Державного бюро розслідувань України щодо генерал-лейтенанта Юрія Содоля. Про це пише The Washington Post.

Quote«Написав листа в ДБР з закликом про відкриття розслідування на одного військового генерала, який, на моє переконання, вбив більше українських військових, ніж будь-який російський генерал», — написав Кротевич в Telegram.

Незабаром президент Володимир Зеленський оголосив про заміну генерал-лейтенанта Юрія Содоля на посаді командувача Об'єднаних сил.

Генерал-лейтенант Юрій Содоль

Генерал-лейтенант Юрій Содоль

Аналітики вважають, що швидке усунення Содоля може послабити позиції генерала Сирського, якого і без того недолюблюють рядові солдати через жорстоку та старомодну тактику, що нагадує армійське керівництво часів Радянського Союзу.

Це може також мати негативні наслідки для самого Зеленського, який взяв на себе більшу відповідальність після звільнення популярного генерала Валерія Залужного у лютому.

Заклик Кротевича провести розслідування щодо Содоля перегукується з тим, про що інші українські військовослужбовці тихо нарікали місяцями — про те, що вони вважають необґрунтованими накази, які призвели до жертв, в той час як вони були недоукомплектовані і не мали зброї.

Quote«Мені не похер, що судять комбатів та комбригів за втрату спостережного посту, але не судять генерала за втрату областей та десятків міст та втрату тисяч солдатів», — заявив Кротевич у Telegram.

У своєму зверненні в понеділок Зеленський не назвав причину звільнення Содоля, сказавши лише, що його змінить бригадний генерал Андрій Гнатов.

Згідно зі скаргою, яку отримав The Washington Post, Кротевич звинуватив Содоля у низці помилок, починаючи з його командування обороною Маріуполя у 2022 році. Саме тоді бригада «Азов» прославилася тим, що протрималася на заводі «Азовсталь» ще довго після того, як решта міста впала.

Quote«Хоча генерал Содоль не керував обороною міста і не провів жодної години в Маріуполі, він був удостоєний звання Героя України», — написав Кротевич.

Він також додав, що Содоль не постачав боєприпаси до «Азову» і не будував оборонні споруди міста напередодні штурму.

Після того, як один з командирів у місті попросив у Содоля інструкцій, Кротевич особисто став свідком того, як Содоль відповів:

Quote«Нам кінець», перш ніж покласти слухавку», — йдеться у скарзі.

Зовсім недавно, під час командування східним фронтом, Содоль наказав «Азову» наступати без необхідних артилерійських снарядів, а після наведення аргументів, чому це неможливо, «проти командира було розпочато формальне розслідування», — йдеться у скарзі.

Quote«Генерал Содоль неадекватно командує військами, а його рішення призвели до загибелі тисяч військовослужбовців Збройних сил України, Національної гвардії та інших силових структур, що призвело до слабкої позиції на фронті та втрати значної частини території», — заявив Кротевич.
Приєднуйтесь до нас в соцмережах!
Подякувати 🎉