Facebook Pixel

США скасували заборону на передачу американської зброї «Азову»

США скасували заборону на передачу американської зброї «Азову»

США скасували заборону на передачу американської зброї «Азову»

США зняли заборону на передачу зброї 12 бригаді спеціального призначення «Азов» Національної гвардії України. Цю інформацію підтвердив представник Держдепу, передає «Голос Америки».

У «Азові» зазначають, що отримання західної зброї та підготовки від США не лише підвищить боєздатність «Азову», але, що найважливіше, сприятиме збереженню життів та здоров'я особового складу бригади. .

Quote«Це нова сторінка в історії нашого підрозділу. «Азов» стає ще потужнішим, ще професійнішим та ще небезпечнішим для окупантів», — наголосили представники «Азову».

З 2017 року бійці «Азову» не могли отримувати американську зброю та іншу допомогу в рамках військових програм США, а також не брали участі в навчаннях, які проводили Сполучені Штати.

Це сталося через те, що Америка наклала на «Азов» обмеження згідно із законом про надання допомоги іноземним державам від 1961 року, відомим як Закон «Ліхі». Цей документ забороняє уряду США задіювати кошти для допомоги підрозділам іноземних сил у тому разі, якщо є достовірні докази їхньої причетності до грубих порушень прав людини.

Після проведення перевірки Державний департамент не знайшов доказів причетності бригади «Азов» до таких порушень.

Крім того, у Держдепартаменті зазначили, що російська дезінформація активно намагалася дискредитувати бригаду Нацгвардії «Азов».

Quote«Підрозділ Національної гвардії України у складі 12 бригади спеціального призначення «Азов» тривалий час намагалися прирівняти до мілітарного угрупування «Батальйон «Азов», яке утворилося для захисту України від вторгнення Росії у 2014 році. Цей батальйон розформували у 2015 році, а склад бригади спецназу «Азов» суттєво інший», — йдеться у повідомленні.

Раніше командир «Азову», захисник Маріуполя Денис Прокопенко закликав США переглянути заборону на передачу зброї «Азову». За його словами, через це у 2022 році під час оборони Маріуполя «Азов» не мав сучасного західного озброєння.

Приєднуйтесь до нас в соцмережах!
Подякувати 🎉