Facebook Pixel

Через невинуватість закривають 98% справ бізнесу і лише 2% закінчуються вироком — Оксана Продан

В інтерв’ю у межах проєкту «Підвищений тиск» Оксана Продан, радниця голови Асоціації міст України, голова об'єднання малого та середнього бізнесу «Фортеця», розповіла The Page, що у судах тільки 2% кримінальних проваджень щодо бізнесу дійсно доходять до вироків.

Скільки справ проти бізнесу не закінчуються вироком

Натомість 98% справ закриваються через невинуватість бізнесу. Оксана Продан підкреслює, що ці справи просто перешкоджають нормальній роботі підприємств або зупиняють бізнес. Тобто левова частка справ є не що інше, як інструмент для тиску на бізнес.

Сергій Позняк, очільник руху «Маніфест 42», у межах проєкту «Підвищений тиск» підкреслив, що великі компанії зазвичай мають певний запас міцності, щоб вистояти під тиском силовиків. Але, за словами Позняка, й у середнього бізнесу подібних кейсів безліч і такі бізнеси просто гинуть пачками, підриваючи цим нашу економіку.

Проте підприємці після закриття безпідставних справ проти них нечасто наважуються шукати справедливість. Вони не намагаються довести, що справа проти них була сфабрикована. Адже це потребує чимало часу і грошей.

Як бізнес, що постраждав від тиску, може змусити податківця платити

В інтерв’ю The Page Оксана Продан нагадує, що у Податковому кодексі передбачений регрес до податківця [Пункт 21.4 ст. 21 ПКУ]. Завдяки цій нормі у платника податків є право на відшкодування від податківця шкоди, нанесеної бізнесу, його діями чи бездіяльністю.

Використати цю можливість доволі складно. Адже, за словами Оксани Продан, до цієї мети бізнесу треба йти таким шляхом:

  • виграти справу у суді;
  • довести, що втратив кошти;
  • отримати від держави відшкодування втрачених коштів;
  • змусити державу стягнути відшкодування з конкретної людини.
Quote«Я абсолютно впевнена, що декілька таких прецедентів, можливо навіть один-два, спрацювали би. Тому що у податковій службі теж є сарафанне радіо. І коли вони зрозуміють, що кожен відповідає власним майном, так само як і підприємець відповідає своїм майном, зловживань має стати менше. Але я маю надію, що хтось саме з великого бізнесу, бо це досить дорого, скоро зможе довести цю справу до кінця», — підсумовує Оксана Продан.

Повна відеоверсія інтерв’ю з Оксаною Продан

Приєднуйтесь до нас в соцмережах!
Подякувати 🎉