Facebook Pixel

Названі ТОП-10 туристичних місць України 2024, і це не тільки Карпати

Традиційний літній відпочинок на морі в Україні у 2024 році навряд чи можна вважати безпечним. Проте тривають шкільні канікули і настає найгарячіша пора відпусток. The Page визначає топ місць для відпочинку в Україні влітку 2024 року, де поєднується фактор відносної безпеки і потенціал для туризму.

1

Куди поїхати в Карпати влітку

В Україні знаходиться лише 10,2% гірської системи Карпати, що простягається територією восьми держав. Проте, вочевидь, саме Карпати мають очолити рейтинг топ-10 туристичних місць України під час повномасштабної війни.

Карпати влітку. Фото: Freepik

Карпати влітку. Фото: Freepik

Рішення, де відпочити в Карпатах, можна знайти на різний смак і гаманець. Популярний гірський курорт Буковель є найдорожчим напрямком, де можна відпочити в Україні під час війни. Проте, це не єдине місце, де можна відпочити в Карпатах. Адже є можливість вирушити у низькогірний кліматичний курорт Микуличин, відпочинок в якому вважається більш бюджетним.

Крім того, у центрі ремесел та традицій Гуцульщини містечку Яремче відпочинок можна поєднати з відвідуванням великого сувенірного ринку, де можна придбати місцеві вишиванки, вироби з кераміки тощо. А у високогірному курорті Ворохта відпочинок можна присвятити сходженню на найвищу гору України – Говерлу.

Гора Говерла. Фото: Pixabay

Гора Говерла. Фото: Pixabay

Басейн – вагома перевага, для тих, хто розмірковує куди поїхати в Карпати влітку. Тому вже багато готелів і комплексів відпочинку у Карпатах облаштували відкриті або криті басейни і СПА-центри.

Наприклад, у всесезонному курорті Буковель відпочинок у липні 2024 року пропонують більше сотні готелів з басейнами, майже половина з яких мають ще й СПА-центри. Наприклад, у готелі Ribas Karpaty в Буковелі є два критих басейни (дорослий та дитячий) та оздоровчий СПА-центр. Це доповнює можливості відпочити біля природних водойм, які в горах не завжди є придатними для купання.

Quote«В Карпатах є багато водойм, але тут треба врахувати таку особливість гірських річок, як швидка течія та мілководність. А більшість озер, які живляться підземними джерелами, є досить прохолодними. Популярними також є зони відпочинку поруч із мальовничими водоспадами, такими як Шешорські водоспади на Івано-Франківщині», – розповідає Олена Казьміна, директорка туроператора «Орнамент України».
Гірська річка. Фото: Flikr

Гірська річка. Фото: Flikr

Quote«Варто звернути увагу на Озеро Молодості, також відоме як Карпатське море, на курорті Буковель, – рекомендує Сергій Кириченко, Business Development Director Join UP! – Це рукотворна водойма глибиною до 8 метрів з двокілометровим піщаним пляжем. Влітку вода в озері, що живиться природними джерелами, прогрівається до комфортних +20–23. З водних розваг тут САПи, гірки, катамарани, гідроцикли та водні лижі, які зосереджені в одній частині озера, тоді як в іншій можна спокійно купатися і відпочивати. Зона відпочинку облаштована шезлонгами, парасольками, переодягальнями, фудкортом і баром. За безпекою на озері наглядають акредитовані рятувальники та охоронці через вебкамери».
Курорт Буковель влітку. Фото: Depositphotos

Курорт Буковель влітку. Фото: Depositphotos

2

Де краще відпочити на Закарпатті

Єдиний регіон в Україні, де під час воєнного стану не діє комендантська година, – Закарпаття. Туристів тут приваблює не тільки обласний центр – Ужгород, над яким височить Ужгородський Замок, а й, наприклад, селище Солотвино, відпочинок у якому – це передусім купання у солоних озерах. Проте й у багатьох місцевих готелях для відпочивальників обладнані великі басейни.

Ужгород. Фото: Pixabay

Ужгород. Фото: Pixabay

Ще один туристичний магніт Закарпаття – оздоровчо-рекреаційний комплекс Косино, відпочинок в якому передбачає купання у термальних водах. Також варто згадати бальнеологічні курорти Поляна та Шаян.

Басейн «Золотий кран здоров’я Косино». Фото: Фейсбук Косино

Басейн «Золотий кран здоров’я Косино». Фото: Фейсбук Косино

3

Відпочинок на Буковині

Чернівецька область, тобто Буковина, під час повномасштабної війни є одним з найбільш безпечних регіонів України. Передусім тут варто відвідати місто Чернівці, яке за неповторний колорит називають «Перлиною Буковини».

Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича. Фото: Depositphotos

Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича. Фото: Depositphotos

Популярний серед туристів і місцевий гірський курорт Мигове, відпочинок в якому влітку можна присвятити пішим походам у гори, велопрогулянкам, сплаву по гірській річці Черемош тощо.

Церква в селі Мигове. Фото: Вікіпедія

Церква в селі Мигове. Фото: Вікіпедія

4

Відпочинок біля Львова

Не тільки Львів – найбільше місто на заході України – є магнітом для внутрішніх туристів. Адже на Львівщині знаходиться відомий бальнеологічний курорт Трускавець, де можна відпочити в Україні під час війни. Курорт Трускавець відпочинок пропонує у різноманітних готелях і санаторіях від бюджетного до високого рівня сервісу.

Куманці для споживання трускавецької мінеральної води Нафтуся. Фото: Depositphotos

Куманці для споживання трускавецької мінеральної води Нафтуся. Фото: Depositphotos

Quote«Бальнеологічні курорти Львівської області є популярними цілорічно. Трускавець, Східниця, Моршин – сюди приїжджають на оздоровлення з усієї України. Матимуть попит окремі відпочинкові комплекси на берегах гірських річок. Частіше всього там також є свій медичний центр з оздоровчими процедурами, і все це серед мальовничої природи гір та лісів», – розповідає про відпочинок біля Львова Сергій Кириченко.

Є на Львівщині і гірський курорт Славське, відпочинок на якому запам’ятається неповторною атмосферою Карпат та купанням у чанах з травами, які є місцевою фішкою.

Славське. Фото: Depositphotos

Славське. Фото: Depositphotos

Проте тих, хто міркує, де можна відпочити на заході Україні, зупиняють чутки про особливу суворість місцевих ТЦК.

Quote«Якими б не були гарними і рекреаційними місця на заході України, все ще болючим питанням для багатьох залишається можливість отримати там повістку і бути мобілізованим буквально по місцю. Це обмежує в подорожах не тільки чоловіків, але й відповідно цілі родини», – розповідає Олена Казьміна.

Отже, багато хто віддає перевагу відпочинку в Центральній Україні, про що піде мова далі.

5

Де відпочити під Києвом

Мешканців столиці влітку традиційно цікавить відпочинок під Києвом. Адже вихідні на свіжому повітрі поблизу міста дозволяють дещо урізноманітнити робочі будні. Тому кияни згадають про береги Дніпра, Десни та озер, або шукають їм альтернативу у комплексах відпочинку з власними басейнами.

Ріка Десна біля Києва. Фото: Марія Бабенко

Ріка Десна біля Києва. Фото: Марія Бабенко

Quote«Найімовірніше будуть мати попит великі заміські комплекси з басейнами та дитячою інфраструктурою, де можна добре провести час на вихідних всією сім'єю, частіше всього без ночівлі, – коментує Сергій Кириченко. – З початком повномасштабної війни такі короткотривалі перезавантаження стали набувати популярності. Крім того, мають популярність різноманітні ландшафтні парки, аквапарки і ботсади».


Сезон Лаванди у Добропарку. Фото: Фейсбук Добропарку

Сезон Лаванди у Добропарку. Фото: Фейсбук Добропарку

Таких місць для відпочинку на Київщині можна знайти чимало.

Quote«Розвиває свою інфраструктуру Добропарк [приватний дендропарк у селі Мотижин за 29 км від Києва], де є можливість відпочити як біля озера, так і біля басейну, а також залишитися на ночівлю. Має басейн і зоопарк XII місяців [Вишгородський р-н] та сімейний екопарк Ясногородка [Фастівський р-н], а їх відвідання чудово поєднається з візитами до навколишніх цікавих об’єктів, таких як Яблунівська грибна ферма чи «Ранчо Іго-го», – розповідає, куди поїхати в Київській області Олена Казьміна.
Олені у Національному парку «Межигір'я». Фото: Марія Бабенко

Олені у Національному парку «Межигір'я». Фото: Марія Бабенко

Відпочинок під Києвом у Вишгородському районі – це національний парк Межигір'я (історична місцевість, де розміщена колишня резиденція біглого Віктора Януковича) або поїздка у сафарі-парк Медвіно, де зблизька у природному середовищі можна побачити коней Пржевальського, верблюдів, бізонів, оленів та інших тварин. А ось Чорнобильська зона, яка вабила туристів з різних країн, під час великої війни закрита для відвідування.

Сафарі-парк Медвіно. Фото: Марія Бабенко

Сафарі-парк Медвіно. Фото: Марія Бабенко

Олена Казьміна серед місць, куди поїхати в Київській області, також називає Богуславщину. У місці Богуслав можна милуватися мальовничими гранітними скелями на берегах річки Рось, або біля села Медвин відвідати гору Тотоха.

Богуславські граніти. Фото: Kiyanka, Вікіпедія

Богуславські граніти. Фото: Kiyanka, Вікіпедія

Також у Київській області варто відвідати місто Біла Церква, де знаходиться мальовничий дендропарк Олександрія.

Китайський місток у дендропарку Олександрія у Білій Церкві. Фото: Роман Наумов, Вікіпедія

Китайський місток у дендропарку Олександрія у Білій Церкві. Фото: Роман Наумов, Вікіпедія

6

Що цікавого на Вінниччині

За словами Олени Казьміної, одним з туристичних магнітів на Вінниччині є село Буша, де можна відвідати середньовічний козацький цвинтар і оглянути велетенські скелі у геологічному заповіднику Гайдамацький Яр.

Буша. Фото: DushenkoV, Вікіпедія

Буша. Фото: DushenkoV, Вікіпедія

На Вінниччині також варто відвідати скельний монастир над Дністром поблизу села Лядова Могилів-Подільського району і побачити Печерські пороги на річці Південний Буг. У самій Вінниці туристів приваблює фонтан Roshen – найбільший у світі річковий світломузичний фонтан на відкритих водоймищах.

Фонтан Roshen. Фото: Eugene Yakovenko, Вікіпедія

Фонтан Roshen. Фото: Eugene Yakovenko, Вікіпедія

7

Туризм на Хмельниччині

На Хмельниччині Олена Казьміна радить звернути увагу на бальнеологічний курорт Сатанів. Дехто з туристів називає курорт Сатанів у Подільських Товтрах бюджетною альтернативою такого популярного напрямку, як відпочинок в Карпатах. Проте Казьміна згадує «Арден-палац» у Сатанові, який позиціонує себе як п’ятизірковий комплекс і має відповідний цінник на послуги, а також санаторій «Сонячний Прованс», що працює в середній ціновій категорії.

Також популярним, за словами Казьміної, тут є відпочинок на Дністрі, який можна провести в активному форматі сплаву або у пляжному варіанті – наприклад, у Бакоті. Мова йде про затоплене через будівництво Дністровського гідровузла село Бакота, відпочинок в якому втішає величними краєвидами каньйонів та пагорбів і розмаїтими активностями.

Бакота. Фото: Стародубцев Олександр, Вікіпедія

Бакота. Фото: Стародубцев Олександр, Вікіпедія

Крім того, туристичним магнітом на Хмельниччині є водоспад Бурбун, який розташований біля села Лисець Дунаєвецького району. Серед найцікавіших для туристів міст регіону варто згадати Кам’янець-Подільській і Хотин, окрасою яких є старовинні фортеці.

Водоспад Бурбон. Фото Zysko serhii, Вікіпедія

Водоспад Бурбон. Фото Zysko serhii, Вікіпедія

8

Туристична Черкащина

Один з головних туристичних магнітів Черкащини – мальовничий Національний дендропарк «Софіївка» в місті Умань. У Канів їдуть, щоб поклонитися могилі Тараса Шевченка й помилуватися з висоти Чернечої гори панорамою Дніпра.

Національний дендрологічний парк Софіївка. Фото Анюта Галицкая, Вікіпедія

Національний дендрологічний парк Софіївка. Фото Анюта Галицкая, Вікіпедія

Ще на Черкащині можна відвідати реліктовий лісовий масив Холодний Яр, з яким пов’язано багато визначних подій української історії як-от визвольні змагання початку XX ст. З Києва туди прямують автобусні одноденні тури. А Олена Казьміна радить у Холодному Яру саме сільський зелений туризм.

Монастир у реліктовому Мотрониному лісі, в лісовому урочищі «Холодний Яр». Фото: Ekaterina Polischuk, Вікіпедія

Монастир у реліктовому Мотрониному лісі, в лісовому урочищі «Холодний Яр». Фото: Ekaterina Polischuk, Вікіпедія

9

Подорожі на Волинь

Серед міст, куди поїхати в Україні більш-менш безпечно, варто згадати столицю Волині – Луцьк. Олена Казьміна звертає увагу, що місто навіть трансформувало свій слоган із «Луцьк – твоє приємне відкриття» на «Луцьк – твоє приємне укриття». Адже відносна безпека зараз є одним з найперших критеріїв вибору, де відпочити в Україні.

Крім того, саме на Волині знаходяться Шацькі озера – найбільша з відпочинкових зон біля води, яка доступна зараз в Україні з точки зору безпеки. На найбільшому озері Світязь відпочинок пропонують десятки готелів та апартаментів на різний гаманець.

Озеро Світязь. Фото: Depositphotos

Озеро Світязь. Фото: Depositphotos

10

Поїздка до Києва

Якщо кияни влітку часто прямують на захід України, мешканці інших регіонів або іноземці намагаються відвідати Київ.

Весняний Київ. Фото: Марія Бабенко

Весняний Київ. Фото: Марія Бабенко

Quote«І хоча Київ періодично стає ціллю атак, все ж столиця є максимально захищеною. І це поєднання адміністративного та культурного центру, де пульсує серце воюючої країни, із відчуттям захищеності притягує найбільш сміливих іноземців, які наважуються відвідати Україну», – підсумовує Олена Казьміна.