Facebook Pixel

Чорнобильська зона у 2024 році: логістичний колапс, фортифікація і жодного туриста

Про ЧАЕС в Україні традиційно згадують в канун чергової річниці Чорнобильської катастрофи, яка сталася 26 квітня 1986 року. The Page з’ясовує, що відбувається з ЧАЕС і зоною відчуження під час повномасштабного вторгнення росії.

Як ЧАЕС постраждала від російської окупації

Чорнобильську зону і ЧАЕС рашисти захопили в перший день війни — 24 лютого. Окупанти зайшли через контрольно-пропускний пункт «Семиходи», через який працівники ЧАЕС діставалися на роботу з міста Славутич. Звільнили ЧАЕС 31 березня. За 36 днів окупації загарбники завдали ЧАЕС великої шкоди.

Десантно-штурмові війська ЗСУ взяли під контроль район міста Прип’ять та ділянку Державного кордону України з білорусю. ДШВ ЗСУ Фейсбук

Десантно-штурмові війська ЗСУ взяли під контроль район міста Прип’ять та ділянку Державного кордону України з білорусю. ДШВ ЗСУ Фейсбук

В інтерв’ю The Page Ольга Кошарна, експертка з ядерної енергетики, співзасновниця Антикризового експертно-ядерного центру України, нагадує, що збитки від окупації ЧАЕС сягають 2,5 млрд грн. Адже окупанти розграбували Центральну аналітичну лабораторію, вивезли калібрувальні зразки радіонуклідів, викрали всю спецтехніку для перевезення радіоактивних відходів, нові пожежні машини, автомобілі тощо.

Співрозмовниця The Page наголошує, що розкраданням обладнання на ЧАЕС керували представники Росатому. Тобто саме вони вказували військовим, що необхідно вкрасти.

Символічно, що саме в канун 38-ї річниці Чорнобильської катастрофи заступник голови Росатома Микола Мулюкін отримав підозру від Офісу Генпрокурора та Нацполіції. Його звинувачують у розкраданні та знищенні майна ЧАЕС на суму понад 1 млрд грн. За даними слідства, Мулюкін перебував на окупованій ЧАЕС з 24 лютого по 31 березня 2022 року. Саме він віддав наказ завантажити викрадене майно до військової техніки та вивезти до білорусі. Майно, яке не вдалося вивезти під час втечі рашистів з ЧАЕС, заступник голови Росатома наказав знищити.

Дивиться повну відеоверсію інтерв’ю з Ольгою Кошарною про ситуацію навколо ЧАЕС і ЗАЕС

Як велика війна ускладнила дорогу працівників до ЧАЕС

Ольга Кошарна розповіла в інтерв’ю The Page про логістичні проблеми, які виникли у працівники ЧАЕС під час повномасштабного вторгнення рф. Адже найкоротший шлях від міста Славутич, де мешкає персонал станції, до ЧАЕС прямує через територію білорусі, яка є поплічницею країни агресорки.

До повгомасштабної війни зі Славутича до ЧАЕС персонал діставався електричкою, що прямувала крізь територію білорусі до контрольно-пропускного пункту «Семиходи». Поїзд долав відстань між Славутичем та ЧАЕС за 45 хвилин.

Чорнобильська зона. Фото: Державне агентство України з управління зоною відчуження

Чорнобильська зона. Фото: Державне агентство України з управління зоною відчуження

Натепер таке сполучення припинене. Щоб дістатися на роботу, працівники ЧАЕС змушені долати велику відстань в об’їзд ворожої білорусі через греблю Київської ГЕС. Якщо пряма відстань між точками становить 46 км, то дорога в об’їзд автошляхами налічує 259 км.

Тому, за словами Ольги Кошарної, персонал ЧАЕС перейшов на вахтовий метод, а деякі працівники, що мають справу з паперами (бухгалтери тощо), працюють не у зоні, а віддалено.

Карта маршруту Славутич — Чорнобиль автошляхами. Скріншот.

Як у чорнобильській зоні працює заповідник

В інтерв’ю The Page Ольга Кошарна нагадує, що дві третини території зони відчуження зараз займає Чорнобильський радіаційно-екологічний біосферний заповідник.

Quote«Я думаю, що треба підтримувати розвиток цього заповідника. Це дуже цікавий об'єкт для наукових досліджень і залучення міжнародних проєктів. Бо, наприклад, там багата фауна та флора, яку варто досліджувати. Там з'являються нові види, навіть червонокнижні. По-друге, там спостерігають за гідрологічними об'єктами, міграцією радіонуклідів у різних середовищах», — зазначила Кошарна.
Чорнобильський заповідник. Фото: Denis Vishnevskiy

Чорнобильський заповідник. Фото: Denis Vishnevskiy

Символічно, що день народження заповідника — 26 квітня 2016 року — саме в роковини аварії на ЧАЕС.

Під час окупації у березні 2022 року майно заповідника розграбували рашисти. Викрали автотранспорт, комп’ютери, тепловізори, фотопастки, дозиметри, генератори та іншу техніку та обладнання.

Над Заповідником піднято українськи прапор після звільнення від окупантів. Фото: фейсбук

Над Заповідником піднято українськи прапор після звільнення від окупантів. Фото: фейсбук

Як Чорнобильська зона захищається від агресії з території білорусі

Ольга Кошарна підкреслює, що зараз у Чорнобильської зони з’явилася нова функція — оборонна.

Quote«До повномасштабного вторгнення кордон з білорусю практично не охоронявся. А зараз сили оборони створюють там фортифікаційні споруди. Для підтримки побуту військових (харчування тощо) використовуються послуги персоналу ЧАЕС. Найголовніше, що ми нарешті маємо там захист».
Танк рф біля ЧАЕС. Фото: Вікіпедія

Танк рф біля ЧАЕС. Фото: Вікіпедія

Як повідомила в березні 2024 року пресслужба МВС, землі Чорнобильського заповідника вздовж держкордону передають Держприкордонслужбі (ДПСУ) для оборони держкордону. З цією метою у лютому 2023 року внесли відповідні зміни в Земельний кодекс України. Надалі прикордонники мають побудувати та облаштувати там інженерно-технічні і фортифікаційні споруди.

Коли відновиться туризм до ЧАЕС

У 2019 році до ковідних обмежень Чорнобильську зону відвідали 124 тис. туристів, 80% з яких приїздили з-за кордону. В наступні роки потік помітно знизився, допоки повномасштабна війна не поставила його на паузу.

Під час війни чорнобильська зона закрита для туристів. Фото: Державне агентство України з управління зоною відчуження

Під час війни чорнобильська зона закрита для туристів. Фото: Державне агентство України з управління зоною відчуження

«З 19.02 Чорнобильська зона тимчасово закрита. Офіційна причина озвучується як «технічні причини». Ми розуміємо, що скоріше за все це пов’язано з загрозою російської агресії та близькістю кордону з білоруссю», — повідомляє остання новина на сторінці національного провайдера екскурсій в Чорнобильську зону «Чорнобиль тур».

Вочевидь, під час воєнного стану туризм до Чорнобильської зони навряд чи буде відновлений.

Приєднуйтесь до нас в соцмережах!
Подякувати 🎉