Facebook Pixel

Топ-5 мальовничих водойм для літнього відпочинку українців у 2023 році

Де відпочити біля води влітку 2023 року: 5 найкращих озер України. Фото Depositphotos

Де відпочити біля води влітку 2023 року: 5 найкращих озер України. Фото Depositphotos

Після катастрофи на Каховській ГЕС вода в Чорному морі забруднена й непридатна для купання. Крім того, небезпеку на українському морському узбережжі створюють вибухонебезпечні предмети. У річках і озерах поблизу Києва купатися цього літа також не рекомендують. The Page розповідає про п’ять мальовничих озер України, де можна відпочити влітку 2023-го.

Відпочинок на озері Синевир

Найбільше гірське озеро в Україні Синевир. Фото Depositphotos

Найбільше гірське озеро в Україні Синевир. Фото Depositphotos

Найбільше гірське озеро в Україні Синевир розташоване в Закарпатській області.

Ловити рибу та купатися в озері Синевир не можна, бо воно має унікальну екосистему, що є частиною Національного природного заповідника. З іншого боку, вода в озері настільки холодна, що навіть улітку ледве прогрівається до 13 градусів. Але на березі озера точно можна відпочити від літньої спеки. У парку туристам пропонують пішохідні та велосипедні маршрути, екскурсії, присвячені природній та історичній спадщині регіону.

Для ночівлі в парку передбачено кілька варіантів: готель, будинки в лісі та кемпінгові майданчики, де можна поставити свій намет.

Як доїхати до озера Синевир

Найближча залізнична станція Воловець у 56 км від парку.

Від Києва через Львів 795 км.

Від Львова — 252 км.

Відпочинок на озері Світязь

Пляж на озері Світязь. Фото Depositphotos

Пляж на озері Світязь. Фото Depositphotos

Найглибше озеро України Світязь є частиною групи Шацьких озер у Волинській області. Загалом у регіоні налічується понад 30 озер.

Максимальна глибина Світязя сягає 58 м, середня — 6,9 м. Улітку вода в ньому прогрівається до 20 градусів. Біля берегів озера глибина зазвичай зростає поступово, тому тут безпечно відпочивати з дітьми.

Відпочивальники приїжджають на Світязь заради купання, катання на човнах і риболовлі, для якої потрібно отримати спеціальний риболовний квиток. Тут можна зловити окунів, лящів і навіть делікатесних вугрів.

Навколо Світязя та інших Шацьких озер розташовано кілька курортних містечок із пляжами та супутньою інфраструктурою: готелі, котеджі, кемпінги, кафе, прокат човнів, дитячі атракціони тощо.

Як доїхати до озера Світязь

З великих міст України можна дістатися потягом до Ковеля. Далі — автобусом до містечка Шацьк.

Відпочинок на озері Біле (Рівненська область)

Намети на березі Білого озера на Рівненщині. Фото wikipedia

Намети на березі Білого озера на Рівненщині. Фото wikipedia

Вода Білого озера відома своїми надзвичайними властивостями: високий вміст гліцерину в ній пом’якшує волосся та шкіру після купання. Понад сто років тому до цього озера проклали залізницю, аби возити цілющу воду до Варшави. Залишки тієї вузькоколійки — одна з місцевих історичних пам’яток.

Узимку озеро не замерзає, бо живиться підземними джерелами, що зберігають постійну температур до 8 градусів. Проте влітку вода прогрівається достатньо для комфортного купання.

На Біле озеро приїжджають для сімейного відпочинку на пляжі. Тут можна ловити рибу, кататися на човнах і катамаранах. Проте такої розвиненої інфраструктури, як на Шацьких озерах, тут немає.

Як дістатися до Білого озера

Залізницею (напрям Київ — Львів) доїхати до станції Рафалівка. Далі треба дістатися до міста Вараш Рівненської області, від нього до Білоозерського заказника 21 км.

Відпочинок на озері Марічейка

Високогірне озеро Марічейка знаходиться на висоті 1510 м над рівнем моря. Фото Depositphotos

Високогірне озеро Марічейка знаходиться на висоті 1510 м над рівнем моря. Фото Depositphotos

Ще одно гірське озеро в нашому списку — Марічейка в Івано-Франківській області. Це невелике озеро з прозорою чистою водою. Максимальна глибина — 80 см. Відпочинок на озері Марічейка сподобається любителям активного туризму, бо до нього потрібно пройти 7,5 км лісовими стежками.

Приблизно в 3 км від озера на горі Піп Іван в обсерваторії 1930-х років «Білий слон» розташований гірський рятувальний центр, до якого можна дістатися стежками. На шляху до озера пролягають субальпійські луки, навколо озера колишуться вікові ялини.

Заночувати можна в наметі біля озера або в одному з маленьких готелів біля Шибеного.

Як дістатися до озера Марічейка

GPS: 48.0347839, 24.6587269

Від Івано-Франківська можна доїхати маршрутом Коломия — Косів — Буковець — Верховина — Красник — Явірник — Шибене. Від села Шибене — 7,5 км лісовою стежкою, понад половину шляху доведеться йти вгору.

Відпочинок на озері Ялпуг

Озеро Ялпуг у Болградському районі Одеській області. Фото Wikipedia

Озеро Ялпуг у Болградському районі Одеській області. Фото Wikipedia

Найбільше прісноводне озеро України Ялпуг (Ялпух) розташовано в Одеській області. Озеро живиться річками Придунайського басейну, тож заборона на купання в ньому не поширюється.

На озеро Ялпуг приїжджають для пляжного відпочинку, також тут можна знайти більш утаємничені місця для споглядання за птахами або риболовлі. Знавці говорять, що в озері водиться до 40 видів риб. Поруч розташовані численні виноградники та виноробні.

Як доїхати до озера Ялпуг

На північному березі Ялпуга розташовано місто Болград, до якого можна дістатися з Одеси на автомобілі за 3,5 години або автобусом Одеса — Бургас.

Приєднуйтесь до нас в соцмережах!
Подякувати 🎉