Facebook Pixel

Як в Україні йде розмінування земель і що для цього потрібно

Наразі розмінування земель сільськогосподарського призначення в Україні проводиться вручну, тому неможливо прогнозувати, як швидко всі аграрні угіддя стануть доступними для обробітку.

Так The Page відповів підполковник Михайло Конопельнюк, старший офіцер підтримки адміністрації Державної спеціальної служби транспорту Міноборони, на брифінгу з питань розмінування 23 травня 2023 року.

Quote«У нас немає механізованих систем розмінування. Їхня наявність в рази пришвидшила б процес. Один сапер вручну розміновує 15 — 20, іноді до 50 кв. м на день. Машина, залежно від марки та території, може розмінувати до 5 тис. кв. м за зміну. Прогнозувати час на розмінування землі сільгосппризначення можна тільки після обстеження та оцінки всієї території. Зараз ми працюємо за заявками обласних військових адміністрацій і виділяємо команди розмінування», – уточнив він.

Яка техніка необхідна для розмінування та скільки вона коштує

У розпорядженні Державної спеціальної служби транспорту Міноборони сьогодні немає машин розмінування.

Quote«Ми намагаємося отримати спеціалізовану роботизовану техніку за допомогою міжнародних партнерів», – сказав Михайло Конопельнюк.

Держслужба з надзвичайних ситуацій використовує для розмінування хорватські DOK-ING MV-10, а Збройні Сили – словацькі Bozena-5. Вартість кожної системи, залежності від марки, – до 1 — 1,5 млн євро.

Чим більше машин, тим швидше пройде розмінування. Але після машин однаково потрібна перевірка людьми.

Що таке DOK-ING MV-10

DOK-ING MV-10 – роботизована система для розмінування. Хорватська компанія-виробник стверджує, що це найпотужніша система у світі у своїй категорії. Швидкість розмінування — до 4 тис. — 5 тис. кв. м на день. Комплекс має:

  • ланцюговий інструмент, під дією якого спрацьовують протипіхотні та протитанкові міни;
  • культиватор, який виконує вторинну обробку й підтримує постійну глибину рихлення;
  • додаткове обладнання – роликовий, лезовий і збиральний блок.

MV-10 керується одним оператором за допомогою пульта дистанційного керування. Максимальна глибина очищення ґрунту – 60 см.

Яка техніка необхідна для розмінування — DOK-ING MV10

Яка техніка необхідна для розмінування — DOK-ING MV10

Як працює Bozena-5

Bozena-5 – це гусенична дистанційно керована машина для ліквідації мін виробництва Словаччини.

Вона має:

  • обертовий ланцюговий пристрій розмінування;
  • основний корпус машини;
  • розвантажувальний пристрій;
  • кабіну оператора;
  • причіп транспортної платформи.

Машина здатна примусово детонувати або ліквідувати протипіхотні міни натискної чи натяжної дії, а також протитанкові міни із зарядом до 9 кг тротилу.

Яка техніка необхідна для розмінування — Bozena-5

Яка техніка необхідна для розмінування — Bozena-5

Майже третина території України може бути замінована

За словами пана Конопельнюка, зараз обстеження на вибухонебезпечні предмети потребує приблизно третина нашої країни. Це понад 174 тис. кв. км, зокрема, 14 тис. км морської акваторії.

Понад 30 саперних груп Держспецтрансслужби (зокрема 3 – підводного розмінування) працюють у Харківській, Миколаївській, Херсонській, Чернігівській, Київській та інших областях. Загалом на розмінуванні в Держспецтрансслужбі працюватимуть майже 3 тис. людей.

Сьогодні в пріоритеті – розмінування транспортної та критичної інфраструктури: залізниця, мости, автодороги, акваторії річок і водоймищ, ЛЕП, газогони. Землі сільськогосподарського призначення йдуть другою чергою, а підприємства, населені пункти, житлові будинки та решта – уже в третю.

З початку повномасштабного вторгнення сапери Держспецтрансслужби встигли перевірити й розмінувати:

  • майже 7 тис. га суходолу та 16,34 га акваторії річок і озер.
  • 2024 км залізничних і 553 км автомобільних доріг.
  • 287 км ЛЕП і 33 км газогонів.
Приєднуйтесь до нас в соцмережах!
Подякувати 🎉