Facebook Pixel

Проігнорувати не вийде. Як діятиме повістка з 18 травня, розповідає адвокатка Катерина Аніщенко

В Україні 18 травня набуває чинності закон про мобілізацію 3633-IX. Відповідний законопроєкт 10049 Верховна Рада схвалила 11 квітня. У зв’язку з цим The Page у відеоінтерв’ю з Катериною Аніщенко, адвокаткою юридичної компанії «Ріяко і партнери», заступницею голови військового комітету Асоціації правників України, з’ясовує, що з 18 травня змінюється для військовозобов’язаних. Зокрема, співрозмовниця видання розповідає про новації, які стосуються процедури вручення і отримання повісток.

Повне відеоінтерв’ю з Катериною Аніщенко про новий закон про мобілізацію

Хто, де і як може вручити повістку з 18 травня 2024 року

Катерина Аніщенко наголошує, що з 18 травня 2024 року військовозобов'язаний чоловік повинен мати при собі два документи — паспорт громадянина України і військовий квиток. Тим, у кого наразі немає військового квитка, слід стати на облік до Територіального центру комплектації (ТЦК).

Військовий квиток. Фото: Вікіпедія

Військовий квиток. Фото: Вікіпедія

Quote«З 18 травня перевіряти документи мають як поліція, так і працівники ТЦК. Якщо військово-облікового документа немає, представник ТЦК може виписати повістку, яка вноситься в єдиний реєстр, де відмічатиметься кількість отриманих повісток», — уточнює Катерина Аніщенко.

Підкреслимо, з 18 травня перевіряти документи громадян працівники ТЦК можуть без супроводу поліції. Раніше військовозобов'язані мали право показувати свій паспорт лише на запит поліцейського, а носити при собі військово-обліковий документ було не обов’язково. При цьому перевірка документів на блокпостах, у супермаркетах і будь-яких інших громадських місцях залишається законною.

Працівники ТЦК. Фото: Відкриті джерела

Працівники ТЦК. Фото: Відкриті джерела

Катерина Аніщенко зауважує, що перед тим, як показати свій паспорт, громадяни мають право попросити працівника ТЦК представитись і показати посвідчення. З іншого боку, якщо військовозобов’язаний відмовляється від отримання повістки або спілкування з працівником ТЦК, останній має право зафіксувати відмову або неналежну поведінку громадянина на фото або відео.

Коли повістка вважається врученою і що буде, якщо ігнорувати повістки після 18 травня

Повістки з 18 травня, як і раніше, також надсилатимуться на адресу місця проживання. Раніше чоловіки часто ігнорували повістки, які не отримали власноруч за адресою реєстрації. Але з 18 травня цей номер вже не пройде і у разі нехтування повісткою відповідальності не уникнути. Адже новий закон про мобілізацію 2024 року передбачає, що повістка вважається отриманою з моменту її передачі до пошти.

Повістка для уточнення військово-облікових даних — зразок. Фото: Відкриті джерела

Повістка для уточнення військово-облікових даних — зразок. Фото: Відкриті джерела

Quote«Говорити про те, що не проживаю там, переїхав в іншу адміністративну одиницю, виїхав за кордон — не є виправданням. Бо чоловік військовозобов'язаного віку повинен повідомити ТЦК адресу свого місця перебування. Таким чином, направлення повістки на адресу місця реєстрації, без фактичного підпису особи, що вона її отримала, буде належним повідомленням і надалі буде слугувати доказовою базою для суду, щоб таку особу притягнули до відповідальності», — пояснює Катерина Аніщенко.

Співрозмовниця The Page уточнює, що в законі передбачене адміністративне затримання порушника. Цей захід застосовуватиметься лише в тих випадках, коли, наприклад, повістка направляється на адресу, а особа в ТЦК не з'являється, або повістка повертається з відміткою пошти про відмову від вручення або відсутність адресата тощо. Після двох таких проігнорованих повісток ТЦК робить запит до відділу поліції за адресою військовозобов’язаного, тобто — до дільничного. Він має провести розшукові дії: опитати сусідів, родичів тощо.

Quote«Якщо за п'ять днів особу знаходять, тоді буде примусове доставлення до ТЦК, тобто, примусова постановка на військовий облік, — продовжує Катерина Аніщенко. — Якщо не знайшли, відділ поліції направляє до ТЦК у відповідь на їхній запит повідомлення, що знайти людину неможливо. Тоді ТЦК направляє до адреси місця реєстрації документ, який називається «вимога». Повістка і вимога — два різних процесуальних документи. Вимога — це наказ з'явитися до ТЦК».

Якщо на вимогу військовозобов’язаний не реагує, бо, наприклад, проживає за іншою адресою, уся історія повернення повісток та вимоги та інформація з відділу поліції буде слугувати доказовою базою, коли ТЦК звернеться до суду з проханням накласти адміністративне стягнення та заборонити ухилянту керувати транспортним засобом.

При цьому, якщо у людини, за якою тягнеться шлейф подібних порушень, випадково перевірять документи на вулиці або на блокпості, її можуть примусово доставити до ТЦК.

Якими будуть наслідки нововведень закону про мобілізацію, що стосуються повісток

Узагальнимо, де б не був військовозобов’язаний, повістка, що відправлена за його адресою, з 18 травня вважатиметься отриманою. Громадянин, який свідомо вирішив не реагувати на повістку, або дійсно не знає, що йому за місцем реєстрації, де він не проживає, прийшла повістка, відповідатиме за законом за порушення правил військового обліку.

Quote«По суті, це буде безліч судових справ. Хоч і передбачено, що такі справи будуть розглядатися в короткому режимі майже без повідомлення сторін, тобто протягом 30 днів, але ми добре розуміємо, що вже зараз суди не справляються навіть з цивільними справами», — коментує Катерина Оніщенко.

Тобто, на думку співрозмовниці The Page, наслідком може стати затримка розгляду інших справ, а громадяни дізнаватимуться про наявність у них штрафу вже після того, як не зможуть скористатися своєю банківською карткою або майном.

Уточнимо, що за порушення правил військового обліку передбачені чималі штрафи. В особливий період, тобто у воєнний стан, вони сягають від 17 тис. грн до 22,5 тис. грн.

Проте раніше у коментарі The Page Сергій Савинський, адвокат, радник Gracers Law Firm, зазначив, що суворість цієї санкції нівелюється відсутністю необхідності її виконання, бо штрафи за порушення правил військового обліку накладаються в невеликій частині через досить специфічну процедуру.

Адже, як пояснив Савинський, на працівників і керівників ТЦК покладається величезний пул завдань з мобілізації, тоді як розгляд одного протоколу по процедурі, визначеній КУпАП, в середньому триває 30-60 хвилин і за робочий день можна розглянути до 10 таких протоколів.

Приєднуйтесь до нас в соцмережах!
Подякувати 🎉