Facebook Pixel

Від ТЦК за партою не сховаєшся: кого зі студентів можуть мобілізувати у 2024 році

Закон про мобілізацію 10449, який президент Зеленський підписав 16 квітня 2024 року, набуває чинності 18 травня. У зв’язку з цим відстрочка від мобілізації скасовується для певних категорій військовозобов’язаних, зокрема — деяких студентів. The Page пояснює, кого це стосується.

Для яких студентів скасована відстрочка від мобілізації у 2024 році

У законі «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку», зокрема, переглянуто умови надання відстрочки для здобувачів освіти.

Quote«Для студентів тепер встановили обмеження, що відстрочка надається тільки тим, хто здобуває освітній ступінь вищий, за раніше здобутий. Тобто, якщо особа має ступінь молодшого спеціаліста або молодшого бакалавра, далі вона має право вступати, щоб здобути освітній ступінь бакалавра. А бакалаври, відповідно, мають право продовжувати освіту в магістратурі, магістри — в аспірантурі, аспіранти — в докторантурі», — пояснює в коментарі The Page Сергій Савинський, адвокат, радник Gracers Law Firm.

Звернемося до закону про мобілізацію 2024, де зазначено, що призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період не підлягають також здобувачі професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти, які навчаються за денною або дуальною формою і здобувають рівень освіти, що є вищим за раніше здобутий у послідовності, визначеній частиною другою статті 10 Закону України «Про освіту», а також докторанти та особи, зараховані на навчання до інтернатури.

Для тих, хто здобуває вищу освіту вперше, відстрочка зберігається. Фото: Depositphotos

Для тих, хто здобуває вищу освіту вперше, відстрочка зберігається. Фото: Depositphotos

Послідовність рівнів освіти відповідно до закону Про освіту

  • дошкільна освіта;
  • початкова освіта;
  • базова середня освіта;
  • профільна середня освіта;
  • перший (початковий) рівень професійної (професійно-технічної) освіти;
  • другий (базовий) рівень професійної (професійно-технічної) освіти;
  • третій (вищий) рівень професійної (професійно-технічної) освіти;
  • фахова передвища освіта;
  • початковий рівень (короткий цикл) вищої освіти;
  • перший (бакалаврський) рівень вищої освіти;
  • другий (магістерський) рівень вищої освіти;
  • третій (освітньо-науковий / освітньо-творчий) рівень вищої освіти.

Тобто, відстрочка зберігається для тих, хто навчається у ПТУ, коледжах, технікумах, університетах тощо незалежно від віку. Нагадаємо, восени 2023 року у Верховну Раду внесли законопроєкт, який пропонував залишити відстрочку тільки для тих, хто розпочав навчання до досягнення 30-річного віку. Ініціаторами цієї ініціативи виступили депутати від «Слуги народу» Федір Веніславський та Мар'яна Безугла.

Тим часом для тих, хто отримує другий диплом бакалавра або з дипломом бакалавра вступив до ПТУ, відстрочка скасовується незалежно від віку студента. При цьому мобілізаційний вік в Україні зменшили з 27 до 25 років.

Як чоловіки масово переховуються від мобілізації за партою

Влітку 2023 року, коли у фокусі особливої уваги The Page була вступна кампанія, видання звернуло увагу на зростання попиту на освіту з боку чоловіків. Адже до прийняття законопроєкту №10449 відстрочка для студентів стосувалася зокрема й тих, хто здобуває диплом бакалавра вдруге чи втретє або навіть вступає до ПТУ з дипломом магістра.

Як з’ясував The Page, навколо цієї можливості деякі навчальні заклади навіть побудували злочинні схеми. Ярослав Науменко, керівник практики військового права адвокатського бюро «Сергія Пагера», влітку 2023 року у коментарі The Page навів у приклад схему, яку викрили у травні 2023 року. Вона полягала у систематичному одержанні неправомірної вигоди за відстрочку від призову на військову службу через формальне зарахування до навчального закладу без участі в навчальному процесі. З кожного ухилянта за послугу брали близько 2 тис. грн щомісяця.

У зв’язку зі скасуванням відстрочки для певних категорій студентів можна очікувати падіння їх зацікавленості у продовженні освіти і зниження попиту з боку абітурієнтів, що має вплинути на вступ 2024.

З іншого боку, у цьому світлі не втрачає привабливості продовження навчання бакалаврів у магістратурі. Адже досвід минулих років демонструє, що кількість бакалаврів, що бажають здобувати диплом магістра під час повномасштабної війни, зросла більше ніж удвічі.

Скільки осіб подають заяви на вступ до магістратури з дипломом бакалавра*

  • 2021 рік: 58,2 тис.;
  • 2022 рік: 124,8 тис.;
  • 2023 рік: 124,6 тис.

*В електронній і паперовій формі сумарно за даними edbo.gov.ua

Приєднуйтесь до нас в соцмережах!
Подякувати 🎉