Facebook Pixel

Що потрібно знати про банківські депозити у 2024 році

Автор
Фото: Freepik

Фото: Freepik

Сьогодні для більшості українців банківський вклад – це чи не єдиний зрозумілий та доступний спосіб зберігати власні заощадження. Цьому є низка об’єктивних причин: простота оформлення, повна гарантія вкладу державою, низька сума входу та достатній рівень прибутковості поряд із високою стійкістю, яку продемонструвала банківська система України.

Як обрати депозит в банку

Банківські вклади можна розміщувати в різних валютах, на різний термін, під різну ставку, з різними умовами виплати відсотків, поповнення та пролонгації. Докладно про те, які види депозитів бувають, чим вони відрізняються і чому вигідно розміщувати депозитні вклади, описано в матеріалі Що потрібно знати про депозити в банку?

Серед усіх умов та різновидів банківських вкладів вирішальною при виборі депозитної програми зазвичай є відсоткова ставка. Про те, які зміни відбулися на ринку депозитних ставок, чи вигідно сьогодні розміщувати депозит в банку та чого очікувати вкладникам до кінця 2024 року, розглянемо далі у статті.

Від чого залежать ставки на депозити для фізичних осіб

Суттєвий вплив на відсотки на вклади в банках має облікова ставка НБУ – базовий індикатор вартості грошових ресурсів. На початку війни Нацбанк підняв облікову ставку з 10% до 25% і тримав її на такому рівні до липня 2023 року, після чого почалося її послідовне зниження – до 13% на сьогодні.

Зображення надане партнером

Зображення надане партнером

На зміну облікової ставки відповідно реагували й відсотки на гривневі депозити: досягши максимуму влітку 2023 року, відтоді вони так само продовжують плавне зниження. Якщо облікова ставка за рік зменшилася з 25% до 13%, то депозити в гривнях втратили в своїй дохідності не так суттєво – з 20-21% річних у липні 2023 року до 15,5-16,5% у червні 2024 року.

Сьогодні найвищу дохідність на гривневий депозит без обмежень максимальної суми вкладу пропонують: 16,25% річних на 12 місяців – Агропросперіс Банк, 16,5% на 3, 6 та 9 місяців – Банк Український Капітал.

Які зміни очікують банківські вклади у 2024 році

Найбільш ймовірно, що облікова ставка збережеться на рівні 13% до кінця 2024 року. Банки ще не встигли відреагувати на останні зміни й найближчим часом переглянуть свої пропозиції приблизно на 0,5-1%. Тож поки що вкладники ще мають можливість розмістити довгострокові депозити та зафіксувати для себе вищу дохідність на довший термін.

Після зниження ставок до 15% річних депозити у гривнях залишаться привабливими для населення, оскільки їхня прибутковість перевищуватиме інфляцію, яка за підсумками 2024 року очікується на рівні 8,2%. Навіть якщо вирахувати податок з депозиту, який складає 19,5% річних від нарахованого доходу, то вкладник отримає чисту ставку 12,1% річних, що майже на 4 в.п. вище, ніж рівень інфляції.

Таким чином, банківський депозит – це не лише спосіб захистити заощадження від знецінення, але й можливість примножити їх.

Приєднуйтесь до нас в соцмережах!
Подякувати 🎉

Матеріали, розміщені в рубриці «Новини компаній», є прес-релізами. Редакція не несе відповідальності за зміст розміщених в цій рубриці матеріалів.