Facebook Pixel

«Щодня може статися ядерний інцидент» — ситуація на ЗАЕС станом на 20 січня

Російські терористи не можуть запустити жодного енергоблока ЗАЕС через відсутність працівників. Натомість продовжують зводити на станції військові споруди. Тим часом МАГАТЕ розгорнула постійні місії на трьох українських АЕС, окрім Запорізької. Там, на думку Рафаеля Ґроссі, серйозна аварія може статися щодня. The Page зібрав новини щодо ситуації на ЗАЕС станом на 20 січня 2023 року.

Російські терористи не здатні запустити енергоблоки ЗАЕС

Через відмову частини українського персоналу Запорізької атомної електростанції співпрацювати з окупантами, а також брак власних кадрів росіяни не можуть запустити чи експлуатувати енергоблоки станції, повідомили в п’ятницю, 20 січня, в «Енергоатомі».

Крім того, запустити блоки заважає і поступова деградація спеціалізованого обладнання через недотримання необхідного температурного режиму.

Водночас навколо енергоблоків Запорізької АЕС та сухого сховища відпрацьованого ядерного палива (ССВЯП) росіяни продовжують зводити укріплення і будувати військові споруди.

Фахівців атомників намагаються шукати через оголошення

Ситуація з неможливістю експлуатувати потужності ЗАЕС, склалася після того, як російські терористи заблокували доступ на станцію майже 1500 українським працівникам ЗАЕС. Ті відмовились отримувати російські паспорти і підписувати договір із фейковим АО «Эксплуатирующая организация Запорожской АЭС» або іншим підприємством Росатома.

Як повідомляв «Енергоатом» поповнити нестачу кадрів на ЗАЕС росіяни почали публікувати оголошення про «вакансії»

Quote«Причому шукають персонал вузькоспеціального атомного фаху: операторів реакторного відділення, машиністів двигуна внутрішнього згоряння, фахівців з ремонту реакторно-турбінного устаткування тощо. Всі ці спеціальності потребують профільної освіти і досвіду, без яких просто не можна працювати на найбільшій атомній станції в Європі. Але окупанти переймаються лише кількістю персоналу, а про якість, схоже, не йдеться», — коментують ситуацію в «Енергоатомі».

МАГАТЕ попереджає про загрозу аварій

Щодо ЗАЕС 19 січня в інтерв’ю журналістам у Києві генеральний директор МАГАТЕ Рафаель Ґроссі заявив, що відсутність аварійних інцидентів на Запорізькій атомній електростанції не означає, що вони не можуть статися в майбутньому.

Quote«Ситуація дуже нестабільна – як я казав, я дуже переймаюся Запоріжжям. Навіть без нових наступів і кампаній вона завжди на лінії фронту. Лише сьогодні було два великих вибухи на потужностях. Це було не на самій станції, але ми були в режимі тривоги. Отже, ми знаємо, що щодня може статися ядерний інцидент або інцидент, який матиме серйозні радіологічні наслідки. Ось чому я так стривожений і продовжую та продовжу говорити, що встановлення зони захисту навколо станції є незамінним», – сказав Ґроссі.

Створення демілітаризованої зони так само неможливе

Міжнародні спостерігачі почали працювати на ЗАЕС у вересні 2022 року. З того часу МАГАТЕ веде переговори з росією та Україною щодо створення демілітаризованої зони навколо атомної станції. Враховуючи, що росіяни прикриваються ядерним об’єктом як щитом для зосередження своїх військових сил, справа стоїть на місці.

Рафаель Гроссі повідомляє, що сторони переговорів висловлюють згоду з тим, що станція повинна бути захищена. На думку очільника МАГАТЕ, ця організація повинна висунути пропозицію, на яку погодяться і Україна, і Росія, адже безпосередніх переговорів між країнами немає.

Більш успішно розвивається діяльність Міжнародного агенства з ядерної енергії на інших об’єктах. Так, 18 січня МАГАТЕ завершила розміщення постійних місій на українських атомних електростанціях — Рівненській, Чорнобильській та Південноукраїнській АЕС.

Діяльність місій МАГАТЕ покликана сприяти посиленню безпеки на ядерних об’єктах в умовах постійних атак ворога. Іншими словами, постійні місії фіксуватимуть та аналізуватимуть вплив російських обстрілів на енергетичну систему.

Нагадаємо, Запорізька атомна станція окупована російською армією з початку березня 2022 року.

На початку жовтня станцію було анексовано: президент рф путін своїм указом створив федеральне держпідприємство «Запорізька АЕС».3 жовтня у російському реєстрі юросіб за адресою в Москві було зареєстровано АТ «Експлуатаційна організація Запорізької АЕС», 100% акцій якого належать держкорпорації «Росатом».

6 вересня 2022 року в МАГАТЕ оприлюднили перший звіт за результатами інспекції на окуповану росією Запорізьку атомну електростанцію. У звіті йшлося про присутність на станції військової техніки та постійні обстріли поблизу станції, які становлять постійну загрозу для ядерної безпеки.

Подякувати 🎉