Facebook Pixel

Хто працює на жінок: ринок FemTech швидко розвивається

Що це таке FemTech та які перспективи ринку у 2024 році. Обкладинка Олександра Шатова

Що це таке FemTech та які перспективи ринку у 2024 році. Обкладинка Олександра Шатова

Термін FemTech вперше був згаданий сім років тому, а зараз галузь вже охоплює 2% капіталовкладень в медичні технології. Хоча назва індустрії неоднозначно вказує на жіночий напрям, бо починалася саме так, наразі її можна сприймати ширше. Speka розповідає, з чого складається FemTech-індустрія сьогодні, які є приклади успішних стартапів та які компанії інвестують у їхній розвиток.

Що таке FemTech

Female Technology (FemTech) включають в себе технології, продукти, послуги, додатки, медичні пристрої, цифрові платформи і товари, спрямовані на поліпшення або підтримку жіночого здоров'я та добробуту. Але ними можуть користуватися не лише жінки: багато з цих рішень спрямовані на медичні обстеження та рекомендації для здоров’я незалежно від статі. Втім, основна аудиторія все ж таки — жінки.

Таке поняття вперше застосувала у 2016 році Іда Тін, засновниця застосунку для відстеження менструальних циклів і періодів фертильності Clue. Вона презентувала його інвесторам і започаткувала нову категорію товарів.

Які перспективи ринку FemTech у 2024 році

Близько 37% ринку FemTech припадають на сегменти, пов’язані з вагітністю, репродуктивним здоров’ям і контрацепцією.

Основні галузі в FemTech-індустрії:

  • менструальне здоров’я;
  • сексуальне здоров’я;
  • здоров’я жінок;
  • менопауза;
  • довголіття;
  • загальна охорона здоров’я;
  • психічне здоров’я.

Одним з ключових принципів індустрії є відкритість усіх тем, пов’язаних із життям жінки, деякі з котрих досі залишаються табуйованими в окремих країнах.

Динаміка розвитку ринку FemTech-індустрії. Джерело FemTech Analytics

Динаміка розвитку ринку FemTech-індустрії. Джерело FemTech Analytics

На початок 2024 року FemTech охоплює 2% усіх інвестицій у медичні технології. За даними FemTech Analytics, розмір світового ринку індустрії у 2020 році становив $40,2 млрд і, за прогнозами, до 2025 року зростатиме на 13,3%, щороку у середньому — до $75,1 млрд. Dealroom прогнозує, що наприкінці 2030-го галузь охопить $103 млрд.

США та Велика Британія є країнами з найбільшою кількістю FemTech-компаній. Серед компаній FemTech багато стартапів різного рівня. 85% компаній FemTech отримують менше $10 млн щорічного доходу.

Оптимістичні прогнози щодо зростання FemTech пояснюються кількома чинниками. За даними аналітиків Frost & Sullivan, жінки статистично перспективніші споживачі цифрових рішень для здоров’я, ніж чоловіки:

  • 80% витрат домогосподарств на охорону здоров’я ініціюють та втілюють жінки;
  • жінки витрачають на охорону здоров’я на 29% більше на душу населення порівняно з чоловіками;
  • жінки частіше доглядають літніх людей і дітей;
  • жінки на 75% активніше застосовують цифрові інструменти для охорони здоров’я;
  • 80% медичних працівників — жінки, проте менш ніж 40% обіймають керівні посади.

Які продукти та рішення пропонують у FemTech

Індустрія спрямована передусім на питання здоров’я жінок, тому більшість гравців дотичні до

  • питань догляду;
  • пристроїв підтримки сексуального та репродуктивного здоров’я;
  • програмного забезпечення для спостереження за вагітністю, жіночого здоров’я, контролю народжуваності;
  • грудного вигодовування;
  • продуктів для менструального циклу.

Прикладом FemTech-рішення є стартап Vivoo, що на виставці CES 2024 отримав нагороду за застосунок для домашнього тестування на наявність інфекцій сечовивідних шляхів. Тестову смужку треба занурити у сечу та просканувати за допомогою застосунку.

Інший приклад — Volpara, розробник програмного забезпечення для діагностування раку молочної залози за допомогою ШІ. Мамографічні рішення Volpara працюють у понад 2000 медичних закладів США.

Хто інвестує у FemTech

Венчурні фонди, що цікавляться розробками FemTech та Women's Health, зосереджені здебільшого у США. Серед відомих інвестиційних фондів Rhia Ventures, Amboy Street Ventures, Avestria Ventures, Steelsky Ventures, Portfolia Femtech Fund, The Case for Her, FemHealth Ventures, Goddess Gaia Ventures та інші.

Інвестиційне пожвавлення на ринку у 2021 році суттєво розігріло індустрію. До цього розвитку FemTech сприяла пандемія ковіду. Крім цього, драйвером галузі виступає суспільний тренд на дестигматизацію й відвертість у питаннях жіночого здоров’я.

Приєднуйтесь до нас в соцмережах!
Подякувати 🎉