Facebook Pixel

Хто втратив, а хто вистояв: інтерв’ю з HR-директором Work.ua про те, як змінився ринок праці в Україні

Відновлення ринку праці в Україні сягнуло 75% від показників до повномасштабного вторгнення. Які галузі почуваються зараз найкраще, які найбільше втратили свої позиції, як активізувалися шахраї під час кризи, розповідає в інтерв’ю The Page HR-директорка Wоrk.ua Ольга Тарасевич.

Як відновлюється ринок вакансій в Україні

Які галузі в Україні під час повномасштабного вторгнення виявилися найбільш стійкими до потрясінь і найшвидше відновлюються?

Це галузі, які були стійкими і раніше: сфера обслуговування, робочі спеціальності, виробництво, продажі та закупівлі. IT теж тримається, хоча там є певні негативні зміни. Аграрний бізнес зараз серед галузей, що найшвидше відновлюються. Аграрії в Україні, можливо, тепер не можуть вирощувати всі ті культури та у тих обсягах, як раніше, їм довелося переформатуватися. Але ж кількість вакансій у галузі зросла від грудня до січня десь на 20%, і зарплати в аграріїв підтягнулися до рівня початку 2022 року.

Також ми помітили стрімке зростання готельного бізнесу і туризму: на 29% вакансій у березні більше, ніж у лютому 2023 року. Це пояснюється тим, що протягом року сфера дозвілля дуже просіла. Але тепер і готельно-ресторанний бізнес, і туризм вже увійшли до топ-5 галузей, що найактивніше шукають працівників.

Проте зараз на Work.ua лише понад 75 тис. вакансій, у лютому 2022-го було 100 тис. Тому ми говоримо про відновлення ринку, а не зростання.

HR-директорка Work.ua Ольга Тарасевич. Фото надано компанією

HR-директорка Work.ua Ольга Тарасевич. Фото надано компанією

Які галузі зменшили свою частку на ринку праці?

Попит на програмістів зменшився. Наприклад, кількість відкритих ФОП менша, хоча до вторгнення це був найпоширеніший КВЕД. Не всі аутсорсингові іноземні компанії ризикують починати нові проєкти з українськими програмістами: триває війна, є обстріли, були відключення світла. А продуктові IT-компанії надають перевагу тому, щоб працювати тим складом, який є, і не наймати нових працівників. Їм не обов’язково постійно випускати щось космічно нове, можна якийсь час підтримувати вже наявні проєкти. Це також залежить і від того, в якій галузі IT-компанія працює і наскільки стійка та галузь.

Чи вплинуло повномасштабне вторгнення на терміни пошуку працівників?

Я б сказала, що швидкість пошуку не змінилася. Можливо, вона змінювалася протягом року, але тепер така сама, якою була на початку лютого 2022 року. Наприклад, дані з нашої системи управління наймом демонструють, що у середньому одна вакансія закривається за 18 днів. Звичайно, це залежить і від специфіки вакансії. Якщо подивитися на дані опитування роботодавців, вони назвали середній термін 25 днів. Від 18 до 25 днів — такий термін у середньому був завжди. Звісно, можна за два дні знайти менеджера з продажу, а директора з маркетингу шукати пів року.

Як на Work.ua модерують вакансії? Які пропозиції доводиться просіювати?

У нас є відділ модерації, що перевіряє компанії. Наприкінці березня — початку квітня 2022 року, коли кількість вакансій почала потроху зростати, ми помітили, що побільшало і «пропозицій роботи» від шахраїв.

У серпні ми вирішили заблокувати 500 вакансій від шлюбних агенцій та стримінгових майданчиків, які насправді займалися витягуванням грошей з клієнтів. А у жовтні заблокували приблизно 100 вакансій криптошахраїв, мета яких — також витягувати гроші та нав’язувати мікрокредити.

Для користувачів ми підготували інструкції, як розпізнати шахрая і не потрапити до нього на роботу.

Поради від Work.ua, як не натрапити на шахраїв під час пошуку роботи:

  • Почитайте відгуки про компанію, знайдіть її сайт.
  • Нікому не переказуйте гроші.
  • Нікому не надсилайте паспортні дані та код вашої банківської картки.
  • Не реєструйтеся на невідомих сервісах і не проходьте верифікацію.
  • Завжди вмикайте критичне мислення: якщо людина не надає ніякої інформації про компанію, найімовірніше, це шахрай.
  • Пам’ятайте, що надійні роботодавці не соромляться про себе відкрито говорити й надавати потрібну інформацію, особливо якщо це великі міжнародні компанії. Заробляти великі гроші без досвіду роботи, працюючи лише декілька годин на день, — це ілюзія. Безкоштовний сир буває лише в мишоловці.

Також наші модератори помітили вакансії із завищеними зарплатами, так звані зарплатні приманки. Наприклад, коли для однієї позиції пропонується зарплата від 10 тис. до 150 тис. грн. Роботодавці створюють такі оголошення, бо потребують великої воронки кандидатів.

Це по факту не є неправдою, тому що у роботодавця може бути співробітник чи декілька співробітників класу А, які реально досягали такого показника. Але для більшості працівників такий рівень недосяжний. Ми помітили цей момент, дослідили питання та визначили, що досяжна зарплата для кандидата може бути вказана у межах від х до х3.

Кому в Україні складно знайти роботу у 2023 році

Досі багато людей залишається без роботи, але й багато керівників не можуть знайти робітників. Чому так?

В Україні зріс рівень безробіття, але зараз ми бачимо дуже активне відновлення ринку праці. При цьому ми не бачимо такого ж активного зростання зарплат. Мені здається, що коли люди бачать вакансію з умовно такою самою зарплатою, якою вона була рік тому, і спостерігають рівень інфляції, вони вже по-іншому готові вкладатися за ці гроші в роботу. Люди розуміють, що їхня здатність щось купити упала. Тому у шукачів звичайно є цілком логічні очікування щодо зростання зарплат. Але ми також розуміємо, що бізнеси тільки почали відновлюватись і поки що не мають таких можливостей.

Ми проводили опитування роботодавців про підвищення зарплат: приблизно 60% планували це зробити протягом 2023 року. Але реальний відсоток переглядів зарплат поки що від 8 до 30% залежно від галузі.

У лютому ми помітили, що середня зарплата по Україні зросла вперше після 24 лютого 2022 року на 1000 грн і досягла 16 тис. грн. У деяких роботодавців підвищення зарплат планується на осінь. Але дуже багато в цьому плані залежить від воєнної ситуації в країні.

До повномасштабного вторгнення зарплати стабільно підвищувалися раз або два рази на рік. Було рідкістю почути, що компанія взагалі не зробила підвищення за рік.

Чи можете ви порівняти кризи останніх років? Що у них спільного та різного?

Точно можна сказати, що зараз за всю історію незалежності в Україні найбільша криза на ринку праці. За даними НБУ, безробіття у 2022 році становило 25-26%. Але ми розуміємо, що вони враховують не все. У 2021-му, коли пандемія ще тривала, рівень безробіття був на рівні 10,3%, а у 2014-му — 9,3-9,5%. Тобто за всі ці роки безробіття не виходило за 10%, крім минулого року.

Раніше, до повномасштабного вторгнення, конкуренція шукачів була на рівні 20 відгуків на одну вакансію на місяць. І це був ринок шукача, коли він міг обирати, де йому працювати. Потім кількість вакансій драматично впала, більш ніж у десять разів. При цьому конкуренція зросла у понад п’ять разів: на одну вакансію у середньому претендували понад 100 осіб, а були вакансії, що отримували до 200 відгуків.

Від квітня, коли ринок почав відновлюватися, конкуренція почала зменшуватися. Натепер конкуренція знизилася до 25 відгуків. Це ще не на рівні 2022 року, але вже до нього суттєво наблизилося. Ринок праці поступово знову переходить від роботодавця до шукача.

Приєднуйтесь до нас в соцмережах!
Подякувати 🎉