Facebook Pixel

Ресторанний ринок в Україні. Де бізнес вийшов на довоєнний рівень – дослідження

З дня повномасштабного вторгнення росії в Україну пройшло вже три місяці. Якщо порівняти з лютневим довоєнним показником кількості закладів громадського харчування, то наразі в країні функціонує всього 68% від цієї кількості. Найактивніше ресторанний бізнес відновлюється в західній та центральній частині Україні, свідчать дані дослідження Poster та Work.ua.

Де заклади вже вийшли на рівень довоєнної виручки, а в яких областях ледь виживають

  • Найкраще справи йдуть у малих та середніх закладів на Закарпатті, Волині та у Чернівецькій області. Там виручка за 16-22 травня становила 152%, 124% та 119% від довоєнної відповідно.
  • Майже довоєнні показники демонструють заклади на Дніпропетровщині (94%), Кіровоградщині (93%) та Полтавщині (105%).
  • Області, з яких тільки нещодавно ЗСУ прогнали окупантів, фіксують показники у трохи більше ніж половину від лютневих показників до початку війни: Київщина (59%), Чернігівщина (61%), Сумщина (54%).
  • Найгірша ситуація на сході та півдні України. Найнижчі показники зафіксовані на Донеччині (6%), Харківщині (14%), Херсонщині (21%) та Миколаївщині (25%). Даних про Луганщину в дослідженні немає через активні бойові дії, що тривають на цій території.
Фото: дослідження Poster та Work.ua

Фото: дослідження Poster та Work.ua

Де активно набирають нових кухарів, барменів та офіціантів

Найкраща ситуація з ринком праці за вказаними спеціальностями у західних областях. В розрізі великих міст найбільше ресторанних вакансій відкрили станом на початок травня у Львові – 122, що на 2,5% перевищує довоєнний показник.

У Дніпрі у травні пропонували 23 вакансії (на 77% менше ніж у лютому), в Одесі – 16 (мінус 85%), Київ – 42 (мінус 87%).

Фото: дослідження Poster та Work.ua.

Фото: дослідження Poster та Work.ua.

Де у ресторанних працівників зарплатня найвища

Якщо взяти для порівняння рівень оплати праці ресторанних працівників у Києві, Одесі, Львові та Дніпрі найбільше постраждали в цьому плані співробітники одеських закладів громадського харчування.

  • В Одесі у травні бариста пропонували 9 тис. грн зарплатні (на 18% менше, ніж до війни), кухарю – 12,5 тис. (мінус 22%), офіціанту – 12 тис. грн (мінус 14%).
  • У Києві на позиції бариста пропонували 12 тис. на місяць (на 20% менше, ніж у довоєнний час), кухарю – 15,5 тис. (мінус 9%), офіціанти – 18 тис. (не змінилась).
  • У Львові заробітна платня бариста зменшилась на 10% до 10 тис. грн. Кухарям у травні пропонували 12 тис. грн (мінус 8%), офіціантам – 10 тис. грн (не змінилась).
  • У Дніпрі зарплатня бариста у травні зросла на 9% до 12 тис. грн. Зарплатня кухаів залишилась на довоєнних рівня – 14 тис. грн., у офіціантів скоротилась на 28% — до 9 тис. грн.
Подякувати 🎉