Facebook Pixel

На ринку праці зросла кількість вакансій. Чим це зумовлено — пояснюють у НБУ

У лютому 2023 року на українському ринку праці зростала як кількість резюме, так і кількість вакансій. Це відбувалося переважно через сезонне пожвавлення активності після свят. Про це йдеться в Макроекономічному та монетарному огляді НБУ (березень 2023 року).

Попит на робочу силу. Інфографіка: НБУ

Попит на робочу силу. Інфографіка: НБУ

Пропозиція робочої сили. Інфографіка: НБУ

Пропозиція робочої сили. Інфографіка: НБУ

На ринку переважав працедавець – навантаження на одну вакансію залишалося значним. Суттєва частина українців, які працювали до повномасштабної війни, усе ще не мають роботи. Це зумовлено, зокрема, скороченням кількості працівників підприємствами. За опитуванням Amcham, таких підприємств було більш як половина.

Кількість претендентів на одну вакансію. Інфографіка: НБУ

Кількість претендентів на одну вакансію. Інфографіка: НБУ

За оцінками, на початку 2023 року зростання доходів громадян підтримувалося переважно виплатами в бюджетних секторах, зокрема військовим. За опитуванням ЄБА, у 2023 році більшість роботодавців (61%) не планують змінювати зарплати, 28% планують підвищення. У березні заплановано індексацію пенсій на 19,7%.

Статус зайнятості.   Інфографіка: НБУ

Статус зайнятості. Інфографіка: НБУ

Контекст. Раніше повідомлялося, що більш як половина українців, за даними опитування, відчувають падіння власних доходів. Рівень доходів від початку війни в 6% респондентів збільшився, у 36% — майже не змінився, у 17% — незначно зменшився, у 30% – значно зменшився. 10% опитаних втратили практично всі доходи.

Подякувати 🎉