Facebook Pixel

Чим небезпечні керовані авіабомби

Ввечері 9 квітня росіяни завдали удару керованими авіабомбами по Новобериславу Херсонської області. Останнім часом ворог дедалі частіше застосовує подібну зброю. Що це за бомби та чим вони небезпечні, розповідає The Page.

Окупанти застосовують керовані авіабомби (КАБ) по всій лінії фронту, за словами речника командування Повітряних сил ЗСУ Юрія Ігната. Щоб їх збивати, потрібні засоби ППО, що здатні вражати цілі на далеких відстанях. Раніше таке озброєння росіяни використовували доволі рідко, але тепер завдають ударів КАБами щодня і в них залишаються досі великі запаси снарядів, які можна модифікувати на КАБ. Матеріалу для модифікації на складах рф доволі багато, тож виходить значно дешевше, ніж найдешевша ракета, ціна якої у будь-якому разі коштує кілька мільйонів доларів.

Наразі у російській армії спостерігається дефіцит високоточних балістичних ракет, тому вони дедалі частіше запускають КАБ.

Що таке керовані авіабомби ФАБ-500 та як ним протистояти

Здебільшого КАБ — це фугасна авіабомба (ФАБ-500), що має крила, GPS-навігацію та може подолати відстань до 20 км. Тож їх запускають з літаків за кілька кілометрів від лінії зіткнення, де ЗСУ не може їх збити. Ігнат також зазначив, що зазвичай ці бомби не дуже точні, тому влучають у цивільні об’єкти.

Бомба ФАб-500. Фото з «Вікіпедії»

Бомба ФАб-500. Фото з «Вікіпедії»

Носіями керованих авіаційних бомб може бути різна техніка: винищувачі Су-30 та Су-35, бомбардувальники Су-24, штурмовики Су-24, винищувачі-бомбардувальники Су-34 та бойові гвинтокрили.

Такі снаряди протягом 2022 року росіяни застосовували під час бомбардування Харкова, Сум, Ізюма, Чернігова та за облоги Маріуполя.

Речник наголошує, що найкраща зброя проти керованих авіабомб — це сучасні літаки, як-от F-16, що мають потужні радари та є носіями ракет класу «повітря-повітря». Він підкреслив, що Україна має звертатися до країн-партнерів щодо постачання цих літаків. Серед наземних засобів ППО подібні бомби можна збивати з установки Patriot та SAMP-T.

Приєднуйтесь до нас в соцмережах!
Подякувати 🎉