Facebook Pixel

Обстріл на мільйони: скільки коштувала росії нічна ракетна атака України

У ніч на 9 березня російські окупанти запустили по Україні 81 ракету та ще 8 дронів. З-поміж специфічних особливостей нічної атаки – планування ударів хвилями, спроба дорозвідування результатів першої хвилі дронами-розвідниками (щонайменше один із них збили в зоні оперативного командування «Південь») та дуже строкатий набір ракет. The Page підрахувало їхню вартість.

У яку суму обійшлася окупантам ракетна атака 9 березня 2023 року

Загалом було випущено 28 крилатих ракет Х-101/Х-555, 20 крилатих ракет «Калібр», 6 «антикварних» X-22 (такою ракетою було зруйновано житловий будинок у Дніпрі 14 січня), 6 крилатих ракет Х-47 «Кинджал», 8 керованих авіаційних ракет: 2 – Х-31П; 6 – X-59; 13 зенітних ракет С-300. Також ворог застосував 8 ударних БпЛА «Shahed-136/131».

QuoteСумарна вартість випущеного по Україні сягнула $105,4 млн.

Отже, це була одна з найдорожчих атак останнього часу.

Якими були наслідки російської ракетної атаки 9 березня 2023 року

Українська ППО збила 42 із 81 ракети та чотири з восьми Shahed-136/131. Погана новина: ретельне планування атаки росіянами, які витратили на підготовку понад місяць, дало плоди — ППО збила приблизно половину ракет, хоча під час попередніх масованих атак результативність української протиповітряної оборони сягала 70 — 80%. Але є й гарна новина: попри порівняну вдалість атаки з погляду подолання протиповітряної оборони ракетний обстріл 9 березня не призвів ані до блекауту, ані навіть до масштабних відключень світла в регіонах.

QuoteДТЕК заявила про ураження об’єктів на трьох ТЕЦ.

Водночас із жовтня 2022 року, коли росія розпочала терор проти української енергосистеми, було зафіксовано приблизно півтора десятка масованих атак і 28 уражень об’єктів ДТЕК – отже, результативність атаки 9 березня не виходить за загальні рамки.

Внаслідок атаки росіян 9 березня 2023 року знов постраждали мирні люди. Фото: ДСНС

Внаслідок атаки росіян 9 березня 2023 року знов постраждали мирні люди. Фото: ДСНС

Влучання було зафіксовано щонайменше в 7 областях. У Києві ракета поцілила в об’єкт інфраструктури в Голосіївському районі плюс уламками ракети поранено людей у Святошинському, в Одесі – влучання в об’єкт інфраструктури, пошкоджено будинки, але в обох випадках без жертв і навіть без аварійних відключень, якщо не рахувати превентивне вимикання світла під час атаки. Важка ситуація в Житомирі, де після атаки дронами-камікадзе в багатьох будинках немає світла та води.

QuoteУ Львівській області ракета замість об’єкта інфраструктури влучила в приміську житлову забудову, є дані щонайменше про п’ятьох загиблих.

Крім того, унаслідок атаки пошкоджено останню лінію подавання електроенергії на Запорізьку АЕС – зараз станцію заживлено від автономних генераторів, запасу пального для яких попередньо вистачить на 10 днів. Усі інші об’єкти атомної генерації працюють у штатному режимі.

Подякувати 🎉