Facebook Pixel

Поки Україна імпортує скраплений газ із російським корінням, сусіди з ЄС уже купують його в США

Російський скраплений газ (LPG) досі імпортується в Україну, хоча його обсяги значно скоротилися із січня 2023 року.

Уряд досі обговорює, як зупинити логістичний ланцюг LPG із російським корінням і захистити вітчизняний ринок. Оператори та експерти ринку пропонують свої варіанти рішення, включно з прямою забороною, санкціями, імпортним митом і новою регуляцією.

Скільки скрапленого газу з рф потрапляє в Україну

З початку 2023 року імпорт LPG в Україну скорочується, повідомляє enkorr. У лютому компанії розмитнили 64,1 тис. тонн продукту, що на 19% менше, ніж у січні, та на 36% менше, ніж у грудні 2022-го.

Трейдери відвантажують в Україну дешевий російський скраплений газ і так звані бленди з польських і балтійських терміналів. Його низька ціна відсікає інші джерела постачань.

У лютому припинився імпорт із Казахстану, Болгарії, Чехії, Сербії та Естонії. Кількість країн-постачальників газу скоротилася з 12 до 7. Імпорт із Польщі впав на 8% (до 31,4 тис. тонн), з Румунії — на 9% (до 9,8 тис. тонн).

Утім, надалі зростає обсяг постачань із Балтії – на 21% більше, ніж у січні (до 21,8 тис. тонн скрапленого газу). Саме з Литви та Латвії йдуть так звані бленди, які містять російський LNG.

Sustainable Solutions (США) готова постачати LPG в Україну вже із жовтня 2023 року

Компанія Sustainable Solutions (США) почала два проєкти з постачання скрапленого газу (LPG) з Техасу в Україну, повідомляє «Європейська правда» з посиланням на гендиректора компанії Еміля Пенью.

Американці вже орендували плавучий LPG-термінал, щоб розмістити його біля узбережжя Естонії. Проєкт може стартувати до жовтня 2023 року. Частину газу готова викупити Естонія, ще частину – Латвія. Решту американці готові запропонувати Україні.

Ще раніше Sustainable Solutions може почати імпорт LPG спеціальними вантажівками з установками регазифікації скрапленого газу. Компанія може орендувати до 10 подібних автівок у європейського оператора.

Звідки в Україну потрапляють бленди LPG і хто їх купує

Сьогодні проблема нелегального російського імпорту стосується не тільки скрапленого газу, але й більшості нафтопродуктів, нагадує The Page Артем Куюн, експерт паливного ринку «Консалтингової групи А-95».

Ввезення російських нафтопродуктів і LPG в Україну досі офіційно не заборонено, хоча навряд чи хтось наважиться везти пальне з російськими документами. Водночас багато трейдерів імпортують із сусідніх країн так звані бленди, які можуть містити чи не половину LPG із рф.

Сьогодні, як і раніше, до нас заїжджають масштабні партії пального взагалі без сертифікатів, нагадує Артем Куюн. До кінця 2022 року вони підпадали під 3% мито, але на 2023 рік Кабмін його не подовжив. Крім того, в Україну імпортується газ із сертифікатом EUR1, який передбачає вміст 51% європейського газу, хоча є всі підстави вважати, що й тут може ховатися набагато більш як половина російського газу.

Російський скраплений газ йшов в Україну з трьох напрямків: Балтика, Польща, Болгарія/Румунія, прокоментував The Page Владислав Колодяжний, CEO GT Group. Обсяги постачань зростають щомісяця, особливо з балтійського напрямку.

За оцінками GT Group, скраплений газ російського виробництва досі складає понад 20% загального імпорту в Україну.

З березня до грудня 2022 року в Україну потрапили приблизно 140 тис. тонн LPG:

  • 78 тис. тонн із країн Балтії, переважно з Литви та Латвії. Єдиний у регіоні Мажейкяйський НПЗ у Литві поставив не більш як 10 тис. тонн. Тому решта 68 тис. тонн – це російський продукт;
  • приблизно 70 тис. тонн мали польські сертифікати походження. Але з базисів на кордоні з білоруссю та Литвою. Тут історично розташовані основні термінали з перевалки скрапленого газу російського виробництва, тому цей газ не має стосунку до польських виробничих потужностей.

Офіційні дані, звісно, менші за ринкову оцінку. Міністерство враховує тільки митну статистику країни походження товару, тобто продукт із зазначеним під час митного оформлення російським або невстановленим походженням.

Quote«А проблема є набагато системнішою. Поки ми вибудовували європейські та середземноморські канали постачання газу в Україну, рф вибудовувала свої», — підкреслює Владислав Колодяжний.

Компанії, що купують бленди з російським газом, або формально підходять до вибору товару та оцінки країни походження, або чудово усвідомлюють, з чим мають справу, але різниця в ціні нівелює їхні моральні принципи.

Середня різниця в ціні на LPG із рф та Європи на західному кордоні України становила $206 на тонні, а на піку сягала навіть $428.

Які проблеми для України створює імпорт LPG із рф

Владислав Колодяжний нагадав, з чим стикається Україна, доки через кордон ввозиться російський скраплений газ:

  • ми й далі наповнюємо бюджет рф, з якого фінансується військова агресія проти України;
  • загроза диверсифікації постачання енергоресурсів. Ціновий дисбаланс не дає змоги побудувати постійні потоки ресурсу з інших напрямків, оскільки вони потребують складних монотонних ланцюгів постачання. Це призводить до маніпуляцій на ринку та створення кризових ситуацій;
  • недоотримані митні платежі. Якщо різницю в цінах зібрати як загороджувальне мито, бюджет зможе додатково отримати понад 1 млрд грн;
  • втрати українських виробників скрапленого газу, передусім державних «Укрнафти» та «Укргазвидобування», які й без того зазнали серйозних втрат унаслідок бойових дій, через конкуренцію з дешевим російським ресурсом.

Що з нелегальним імпортом LPG із рф планує робити влада

Влада робить усе, щоб поставити заслін будь-якому товару російського походження, який їде в Україну, додав у коментарі The Page Дмитро Наталуха, голова комітету ВРУ з питань економічного розвитку:

Quote«У нас схожа історія із зерном. Росіяни змішують крадене українське зерно зі своїм на третіх територіях, а потім продають його на світових ринках під виглядом російського. Зі скрапленим газом та сама історія. Наскільки мені відомо, СБУ та інші правоохоронні органи докладають максимальних зусиль для того, щоб зрозуміти походження цього газу, джерело та припинити ці схеми».

Уряд шукає рішення, яке унеможливить будь-яке потрапляння російського продукту на український ринок, зокрема й у вигляді блендів. Це складно, бо в паспорті продукту постачальник пише «невідоме походження».

Міністерство енергетики з лютого 2023 року так і не прокоментувало The Page, який варіант розв'язання проблеми імпорту російського скрапленого газу зараз розглядається.

Як припинити імпорт російського скрапленого газу – пропозиції експертів ринку

Крок перший: увести сертифікати походження для кожної партії газу

Проблему імпорту можна розв'язати, якщо зробити жорсткішими вимоги до сертифікатів походження нафтопродуктів. У цьому Артем Куюн погоджується з Владиславом Колодяжним.

Один із варіантів – увести вимогу щодо наявності сертифіката походження на кожну конкретну партію від виробника, тобто заводу, а не сховища чи перевального термінала.

Якою може бути нова процедура перевірки:

  • трейдер купує газ у Норвегії, Швеції, США або Польщі;
  • звертається до відомств, щоб підтвердити в сертифікаті походження газу – для кожної партії;
  • є сертифікат – митниця погоджує імпорт;
  • якщо імпортер не зможе довести походження продукту, то отримає заборону на ввезення.

Артем Куюн нагадав: коли сертифікати походження тільки-но почали витребовувати, багато імпортерів жалілися, що не зможуть їх отримати. Проте вже за тиждень чи два якось навчилися, і пальне поїхало із сертифікатами.

Quote«Важливо забезпечити комунікацію між українською митницею та європейськими відомствами, які ці сертифікати емітують. Щоб була можливість періодично контролювати кількість виданих документів, обсяг партій. Охочі постачати пальне на преміальний український ринок знайдуть усі можливості задовольнити нововведення», – упевнений Артем Куюн.
Quote«Надалі варто синхронізувати з балтійськими та польськими органами сертифікації процес підтвердження підстав виписування будь-якого роду сертифікатів. Натепер достатнім доказом походження товару може виступати рядок в інвойсі, що залишає поле для маніпуляцій», — додає Владислав Колодяжний.

Крок другий: запровадити високе мито на газ без сертифікатів походження

Є газ російський, білоруський, є ті самі бленди з Литви, Латвії, Польщі. За інформацією гравців ринку, у середньому вони дешевше на $200 за тонну, ніж газ із регіону АРА (Амстердам — Роттердам — Антверпен) чи алжирського Sonatrach, нагадав Артем Куюн.

Звісно, на ціноутворення у світі Україна вплинути не може.

Quote«Проте ми можемо встановити потужне загороджувальне мито на імпорт газу без сертифікатів походження конкретного виробника. Наприклад, у розмірі тих самих $200 різниці в ціні або 30% від ціни. І всі швиденько-швиденько перейдуть на нову процедуру», — аргументує експерт «А-95».

Символічні 3% мита на скраплений газ нез'ясованого походження, що діяли до 2023 року, не спрацюють — потрібна висока ставка, погоджується Владислав Колодяжний.

Крок третій: публічно називати компанії, які досі імпортують скраплений газ із рф

Колодяжний нагадує: потрібно максимально широко й прозоро висвітлювати цю ситуацію в публічному просторі, включно з публікацією статистики обсягів і найменувань компаній, що імпортують російський газ.

Чи подорожчає газ без сертифіката походження для кінцевого споживача, якщо встановити загороджувальне мито? З одного боку, різниця в $200 на кордоні – це 8 тис. грн, тобто плюс 4 грн до ціни кожного літру. З іншого боку, сусідні країни, де не заборонено торгівлю дешевим газом невідомого (читай російського) походження, зможуть забирати його собі, а в Україну постачати європейський газ за середньою ціною, пояснює Артем Куюн із «А-95».

Приєднуйтесь до нас в соцмережах!
Подякувати 🎉