Facebook Pixel

Orlen доставила в Польщу перший танкер скрапленого газу зі США на заміну російському

Польський нафтотрейдер Orlen привіз у Польщу танкер «Лех Качинський» із 70 тис. тоннами скрапленого газу (LNG) з термінала в США.

Quote«Це прорив. Ми збудували енергонезалежність. Сьогодні Польща енергетично безпечна й вільна від сировини з росії», – так віцепрем’єр-міністр Польщі Яцек Сасін прокоментував подію 11 березня.

Це перший із восьми танкерів, які доставлятимуть скраплений газ у Польщу. Раніше майже 100% нафти та 90% газу імпортувалися в Польщу з росії, нагадав Яцек Сасін. Але зараз країна не імпортує з рф жодного відсотка рідкого палива.

Танкер прибув на LNG-термінал у Свіноуйсьце, який відкрили у 2015 році. «Лех Качинський» доставив 70 тис. тонн LNG (100 млн куб. м) – приблизно стільки природного газу споживають усі домогосподарства Польщі на тиждень.

Другий танкер має вирушити до США цього року, ще два судна – 2024-го, ще чотири – у 2025 році, коментує Polskie radio.

Контекст. Україна досі імпортує скраплений газ (LPG) російського походження. З січня 2023 року він навіть не обкладається 3% загороджувальним митом.

The Page вже писало, що імпорт російських нафтопродуктів і LPG в Україну не заборонений офіційно, до того ж трейдери ввозять із сусідніх країн так звані бленди, які можуть містити чи не половину LPG із рф.

Уряд кілька місяців розглядає варіанти системного розв'язання цієї проблеми.

Приєднуйтесь до нас в соцмережах!
Подякувати 🎉