Нині особливо важливо слідкувати за станом свого організму, щоб він міг витримати постійні стреси та додаткові навантаження. На допомогу прийдуть продукти з амінокислотами. Причому на будь-який гаманець.
Амінокислоти – це органічні сполуки, з яких складаються всі тканини людського тіла. Вони відповідають за процеси метаболізму і енергетичний обмін, забезпечуючи роботу організму. Амінокислоти безпосередньо впливають на стан нервової системи, регулюючи розумову діяльність, настрій і сон.
Отже, амінокислоти важливі для функціонування всіх систем організму.
Для чого потрібні амінокислоти?
Для повноцінної роботи організм залучає 22 амінокислоти, з яких 10 речовин синтезує самостійно. Решта 9 компонентів необхідно отримувати з їжі або біологічно активних добавок. У раціоні також має бути присутня їжа, багата частково замінними амінокислотами.
- Замінні амінокислоти: Пролін, Глютамін, Аргінін, Тирозин, Гліцин, Аспарагін, Аланін, Глутамінова кислота, Серін, Цистин, Аспарагінова кислота.
- Незамінні амінокислоти: Валін, Фенілаланін, Триптофан, Лізин, Лейцин, Ізолейцин, Метіонін, Треонін, Аргінін, Гістидин.
Амінокислоти в продуктах
Рекордсменами за вмістом корисних речовин є бобові, морепродукти, м’ясо, а також різні сорти горіхів. Ще корисні амінокислоти можна знайти у недорогих влітку яблуках, зелених листових овочах, зеленій цибулі, різних травах, петрушці, моркві тощо.
Наприклад, амінокислота валін необхідна для відновлювання пошкоджених тканин та метаболічних процесів у м’язах, міститься в грибах, м’ясі (курка, яловичина), зернових, молочних продуктах (сир і сирні продукти, тверді сири) та сої. Також валін ми вживаємо з яйцями, печінкою, рисом і навіть макаронами.
З рослинних продуктів валін в пристойних концентраціях можна отримати з горіхів, особливо волоських, фісташок, червоної квасолі, доступного гарбузового, соняшникового насіння і морської капусти.
А ось лізину більше в молоці. Найкраще рослинне джерело лізину – це зернобобові, особливо сочевиця та нут, а також: крес-салат, насіння конопель, насіння чиа, спіруліна, авокадо, соєвий білок (у порошку), мигдаль, кеш`ю. Якщо на такі продукти не вистачає грошей – їжте корисну петрушку.
Лейцин – джерело енергії. Він сприяє відновленню кісток, шкіри, зниженню рівня цукру в крові і стимулює виділення гормону росту. Лейцин міститься в горіхах, м’ясі та рибі, сочевиці, бурому рисі та більшості насіння.
Лейцином багаті рис, гречка, горох, пшеничний хліб, макаронні вироби, крупа пшенична, яловича печінка, яловичина, м’ясо птиці, яйця.
Рослинні джерела лейцину: морська капуста, гарбуз, горох, крес-салат, ріпа, насіння соняшника, яблука. А також його можна отримати з більш дорогих продуктів: інжиру, авокадо, фініків та чорниці.
Ізолейцин необхідний для здійснення синтезу гемоглобіну. Їм стабілізується і регулюється рівень цукру в крові, а також процеси енергозабезпечення. Ізолейцин надходить в організм з печінки, сочевиці і більшості насіння. Ізолейцином багаті морська риба, сири, яловичина, м’ясо птиці, яйця, печінка тріски, гречка, турецький горох (нут).
Кращі рослинні джерела ізолейцину: горіхи кеш`ю, мигдаль, квасоля, коричневий рис, насіння конопель, насіння чиа, шпинат, ківі. З демократичних варіантів підійдуть гарбуз, гарбузове насіння, насіння соняшника, качанна капуста та яблука.
Метіонін сприяє переробленню жирів, запобігає їх відкладенню в печінці і на стінках артерій. Він корисний при наявності хімічної алергії і остеопорозу. Його можна зайти у рибі, яйцях, молоці, м’ясі, квасолі, сочевиці і сої.
Найважливіші рослинні джерела метіоніну: соняшникова олія, насіння чиа, бразильські горіхи, пшениця, інжир, усі види рису, зернобобові та родзинки. Допоможуть заощадити та отримати амінокислоти – морська капуста, какао, цибуля, насіння соняшнику, овес.
Триптофан необхідний для продукції ніацину. Його застосовують у разі безсоння, депресії та з метою стабілізації настрою, при захворюваннях серця, він сприяє зменшенню негативного впливу нікотину. Триптофан можна отримати з м’яса, молока, йогурту, сиру, риби, курки, індички.
Веганські джерела триптофану: овес та вівсяні висівки, насіння конопель, насіння чиа, шпинат, зернобобові, солодка картопля, квасоля, спаржа, гриби, авокадо, інжир, селера, перець, апельсини, банани, кіноа, сочевиця та горох. З недорогих варіантів можна звернути увагу на морську капусту, гарбуз, буряк, всі види зеленого салату та зелені, моркву, цибулю, яблука.
Отже, на полицях магазинів продуктів з корисними амінокислотами у нас чимало. Можна вибрати різні варіанти на свій смак та гаманець.
Будьте здорові!
Таблиця вмісту незамінних амінокислот в продуктах харчування (в грамах на 100 грамів продукту)
Редакція не несе відповідальності за зміст матеріалу і може не поділяти точку зору його автора