Facebook Pixel

Уряд посилив карантинні правила в «жовтій» зоні – що змінилося

Кабінет міністрів під час засідання 24 листопада вніс зміни до «карантинної» постанови №1236. Нововведення стосуються українців, що проживають в областях, які перебувають в «жовтій» зоні.

Якщо раніше бізнес міг обирати моделі діяльності в цій зоні, не перевіряти документів про вакцинацію або негативний тест, але працювати відповідно до певних обмежень за площею або перевіряти документи та працювати без обмежень відповідного рівня, то нові правила не передбачають такої опціональності

Віктор Ляшко

Віктор Ляшко

міністр охорони здоров'я України

Що зміниться в «жовтій» зоні:

  • усі працівники та відвідувачі громадських закладів повинні мати принаймні одне щеплення або негативний тест чи довідку про одужання від COVID-19. Ті самі правила поширюються на бізнес;
  • термін дії «жовтого»-сертифікату (одна доза вакцини) скоротиться до 30 днів;
  • перевірка ковідних-сертифікатів в закладах має здійснюватися через сканування QR-коду (без зчитування через «Дію» документ вважається недійсним).

Уряд пропонує карати власників закладів-порушників на суму від 34 до 170 тис. грн.

Нововведення наберуть чинності найближчим часом.

Контекст. З 8 листопада українців певних професій почали відстороняти від роботи через відсутність у них щеплення проти коронавірусу.

Раніше цього місяця Міністерство охорони здоров’я виступило з ініціативою доповнити список професій, щодо яких вакцинація проти коронавірусу обов’язкова. Серед них медики, працівники місцевого самоврядування та комунальних установ.

Подякувати 🎉