Facebook Pixel

Українські жінки змушені йти на чоловічу роботу, – WSJ

В Україні призупинили дію закону щодо заборони жінкам ставати до роботи у «шкідливих чи небезпечних» умовах. Ці зміни змінюють ситуацію на ринку праці та дають можливість жінкам працювати у нових, «чоловічих» сферах.

Про це пише The Wall Street Journal.

За словами журналістів, оскільки війна триває вже третій рік, деякі жінки переходять у традиційно чоловічі сектори економіки, щоб компенсувати зростаючий дефіцит чоловіків. Бізнес лобіює в уряді звільнення більшої кількості своїх працівників від військової служби, аргументуючи це тим, що сильна економіка необхідна для підтримання військових зусиль. Але з огляду на те, що українські війська втрачають позиції, Київ не має особливого вибору.

Анна Дерев'янко, керівник Європейської Бізнес Асоціації, зазначила, що до розширення урядом мобілізаційного призову було мобілізовано від 10 до 15% фондів заробітної плати компаній. У відповідь на це бізнес активно залучає жінок, щоб компенсувати втрату робочої сили.

Окрім задоволення поточних потреб компаній економісти стверджують, що збільшення участі жінок у робочій силі стане ключовим фактором для відновлення економіки України після війни. 2021 року лише 47,8% українських жінок були задіяні на ринку праці, тоді як серед американок цей показник становив 67%.

Зазначається, що багато жінок залишили країну на початку повномасштабного вторгнення, що суттєво скоротило чисельність робочої сили. Однак у міру стабілізації економіки після початкового шоку попит на робочу силу швидко почав зростати.

Приєднуйтесь до нас в соцмережах!
Подякувати 🎉