Facebook Pixel

Скраплений газ та алмази з рф можуть увійти в 12-й пакет санкцій ЄС проти росії

Польща представила в Брюсселі пропозицію щодо 12-го пакету санкцій Євросоюзу проти росії. В нього увійшли нові секторальні та індивідуальні санкції, зокрема, імпорт алмазів та скрапленого газу, повідомляє Reuters з посиланням на високопосадовця ЄС.

Які товари та послуги з рф можуть потрапити в 12-й пакет санкцій ЄС

Польща пропонує ЄС:

  1. Заборонити імпорт алмазів з росії, продаж яких приніс російському бюджету $4,5 млрд, а також накласти індивідуальні санкції на російську алмазну компанію «Алроса» (в санкційному списку США. — The Page).
  2. В енергетичному секторі – заборонити імпорт скрапленого природного газу (LPG) з рф, щоб зберегти цілісність і прозорість ринку LPG та уникнути спотворення конкуренції. «Хоча скраплений газ є нафтопродуктом, він не підпадає під дію ембарго ЄС на продукти, що належать до вищезгаданої категорії», — йдеться в повідомленні.
  3. У сфері послуг – заборонити надання послуг інформаційно-комунікаційних технологій суб'єктам з рф, включаючи комп’ютерне програмне забезпечення, послуги кібербезпеки та інші ІКТ/ІТ-послуги.
  4. Cкоротити квоту на імпорт російського синтетичного каучуку, яка була введена в 10-му пакеті санкцій ЄС.
  5. Заборонити імпорт російських сталевих профілів і сердечників, а також каустичної соди.
  6. Включити до нового пакету більше російських компаній військової промисловості, ЗМІ, що поширюють дезінформацію кремля про війну в Україні.
  7. Ввести санкції проти структур, пов’язаних з атомною енергетичною компанією «Росатом».
  8. Ввести індивідуальні санкції проти російського позасанкційного співвласника «Альфа-груп» Андрія Косогова разом із компанією «Альфа-Страхование» за страхування військової техніки нацгвардії рф.

Польську пропозицію тепер розглядатиме Європейська комісія, яка підготує правову пропозицію, яку мають схвалити всі посли урядів ЄС у Брюсселі. Остаточний пакет санкцій ЄС проти росії, якщо і коли він з’явиться, не обов’язково включатиме всі елементи польської пропозиції.

білорусь також може потрапити під великі санкції ЄС

Також в документі йдеться, що прийнятий у липні 2023 року пакет «міні санкцій» проти білорусі не є достатнім захистом від обходу обмежень проти росії.

У Варшаві впевнені, що ЄС мусить терміново прийняти новий пакет санкцій також проти білорусі, скоригувавши санкції проти москви та мінська. Нинішня відсутність коригування створює системну прогалину, впевнені польські посадовці. Саме тому білорусь сьогодні стає центром обходу санкцій ЄС проти росії.

Які кроки щодо заборони імпорту російського LPG в Європу вже зроблені

Нагадаємо, 9 травня 2023 року Кабмін обмежив імпорт російського палива, включаючи скраплений газ – включно з ресурсом «невизначеного походження», що де-факто означає російський. На жаль, LPG із рф потрапляє в Україну в блендах — сумішах газу російського та неросійського походження.

31 травня українські депутати закликали парламент Польщі разом блокувати імпорт російського LPG, який спочатку імпортується до Польщі, а потім в Україну.

Як тоді й прогнозував Владислав Колодяжний, CEO GT Group, історія з забороною російського палива в ЄС продовжилась восени, після літньої паузи, – «з огляду на близький старт осінньої виборчої кампанії у сусідів».

Приєднуйтесь до нас в соцмережах!
Подякувати 🎉