Facebook Pixel

Уряд заблокував імпорт російського палива в Україну

Кабінет міністрів України нарешті затвердив інструмент, який має заблокувати потрапляння російського палива, нафти та нафтопродуктів на національний ринок. 9 травня на засіданні уряд доповнив постанову № 1147.

Про це повідомив заступник міністра палива та енергетики Микола Колісник.

Quote«Відтепер паливо невизначеного походження (читати > рф) не зможе потрапити на український ринок. Це ще один вагомий крок для захисту наших національних інтересів і суверенітету!» — підкреслив Микола Колісник.

Які російські нафтопродукти потрапили під заборону

Заборона стосуватиметься таких видів товарів, як-от:

  • нафта й нафтопродукти, одержані з бітумінозних порід (мінералів), сирі;
  • нафта й нафтопродукти, одержані з бітумінозних порід (мінералів), крім сирих;
  • продукти, в іншому місці не зазначені, з вмістом 70% або більше нафти чи нафтопродуктів, одержаних із бітумінозних порід (мінералів), до того ж ці нафтопродукти є основними складниками продуктів;
  • відпрацьовані нафтопродукти;
  • гази нафтові й інші вуглеводні в газоподібному стані;
  • паливо моторне альтернативне, в іншому місці не зазначене;
  • біодизель та його суміші, що не містять або містять менш як 70% нафти або нафтопродуктів, одержаних із бітумінозних порід.

Колісник додав, що рішення стало результатом консультацій з учасниками ринку та активної взаємодії Мінекономіки, Міненерго та Держмитслужби.

Quote«Важливо тримати спільну позицію в дипломатичному діалозі з країнами-сусідами щодо аналогічних заходів», — прокоментував заступник міністра енергетики.

The Page збирає думки експертів і учасників ринку: чи допоможе нова постанова зупинити імпорт російського палива в Україну.

Контекст. Учасники та експерти ринку палива півтора року нагадували уряду, що паливо російського походження все ще потрапляє у ЄС, Туреччину та інші країни попри санкції та заборону. І вже як ресурс «невизначеного походження» імпортується в Україну.

В Україні це паливо реалізується зі значним дисконтом, і це зводить нанівець альтернативні маршрути постачання неросійського ресурсу.

Приєднуйтесь до нас в соцмережах!
Подякувати 🎉