Facebook Pixel

Компанія «Альфа-груп» страхує російські частини, що воюють проти Україні

Російська компанія «АльфаСтрахование» підсанкційного олігарха Михайла Фрідмана страхує службовий транспорт росгвардії. Військові частини, з якими підписано контракти, беруть безпосередню участь у повномасштабній війні проти України та підтримують російський режим на окупованих територіях.

Про це пишуть журналісти «Схем».

Як Фрідман допомагає російській армії

Зокрема, за даними «Схем», росгвардія за останні 5 років заплатила «АльфаСтрахованию» приблизно 280 млн рублів (130 млн грн). Співпраця тривала й після повномасштабного вторгнення рф в Україну. Декілька їхніх застрахованих КАМАЗів із воєнною символікою можна побачити на знімках колони росгвардійців, які у квітні 2022 року поверталися з України до Воронезької області росії.

Ще один підрозділ росгвардії – у Тульській області – у межах цього самого контракту виплатив «АльфаСтрахованию» понад 850 тис. рублів (255 тис. грн) за підсумками 2022 року. Один із застрахованих КАМАЗів цього управління «Схеми» помітили в колоні росгвардійців, яких зустрічали в місті Тула після повернення з України влітку минулого року.

Також «Схеми» встановили, що страхова компанія Фрідмана застрахувала автомобілі військової частини, яка підпорядковується Головному управлінню спеціальних програм президента рф володимира путіна. У коментарі «Схемам» Фрідман підтвердив, що він є акціонером цієї компанії, але підкреслив, що «вийшов з усіх органів управління».

У Мін’юсті повідомили, що така співпраця може бути підставою для конфіскації активів Михайла Фрідмана в Україні на користь держави.

Яка доля Фрідмана зараз

Фрідман входить до переліку санкцій ЄС через вторгнення росії в Україну. ЄС називає Фрідмана «провідним російським фінансистом і помічником найближчого оточення путіна».

3 грудня 2022 року Національне агентство з боротьби зі злочинністю Великої Британії затримало Михайла Фрідмана.

Олігарху було висунуто звинувачення у відмиванні грошей, змові з метою обману Міністерства внутрішніх справ і надання неправдивих свідчень. Його відправили під домашній арешт.

4 квітня 2023 року Національне агентство з боротьби зі злочинністю Великої Британії (NCA) припиняє два з трьох напрямів розслідування щодо російського мільярдера Михайла Фрідмана після 4 місяців арешту. Зараз російський олігарх і досі перебуває у Великій Британії.

Чим володіє Фрідман в Україні

В Україні Фрідман володіє банком Sense Bank (колишній «Альфа Банк»), національним оператором «Київстар» та IDS Ukraine, найбільшим виробником бутильованої води. Останній належить бренд «Моршинська».

З 1 грудня 2022 року мережа «Альфа-банку Україна» змінила назву на Sense Bank. Про можливу націоналізацію «Альфа-банку Україна» почали говорити ще влітку. Акціонери довго обговорювали необхідність докапіталізації банку на $1 млрд. Також українські парламентарі 15 березня 2023 року зареєстрували законопроєкт, який спростить націоналізацію російських банків, зокрема й Sense Bank.

У червні 2022 року суд заарештував 100% акцій українських бізнесів групи IDS Ukraine. Восени того самого року Агентство з розшуку та менеджменту активів (АРМА) отримало в управління заарештовані корпоративні права. У лютому 2023 року АРМА оголосило конкурсний відбір управителя для арештованих активів, а 14 квітня обрало оцінювача для них.

Фрідман вийшов із ради директорів Veon, що володіє «Київстаром» одразу після вторгнення (наприкінці лютого 2022 року). Але й далі володіє Veon.

Приєднуйтесь до нас в соцмережах!
Подякувати 🎉